Kunnanhallitus, kokous 28.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 214 LISÄPYKÄLÄ: Lausunto 12019 Hauralan eteläosan osayleiskaavaehdotuksesta (lisäpykälä)

VESDno-2022-339

Valmistelija

  • Tuomas Hirvonen, kunnanjohtaja, tuomas.hirvonen@vesilahti.fi

Perustelut

Kaavahankkeen vireilletulosta tiedottaminen ja lausuntopyyntö

Lempäälän kunta on tiedottanut Hauralan eteläosan osayleiskaavaehdotuksen nähtäville asettamisesta 08.11.2022 päivätyllä tiedotteella. Vesilahden kunta on kaavahankkeessa osallisena naapurikunnan ominaisuudessa. Kaavaehdotus on asetettu nähtäville 09.11.-12.12.2022 väliseksi ajaksi Lempäälä-talon palvelukäytävälle (Manttaalitie 15, Lempäälä) ja Lempäälän kunnan verkkosivuille. Lempäälän kunta on pyytänyt Vesilahden kunnalta ja muilta tarpeelliseksi katsomiltaan tahoilta lausuntoa kaavahankkeen ehdotustusvaiheen aikana nähtäville asetetusta kaava-aineistosta nähtävilläoloajan puitteissa, 12.12.2022 mennessä.

Kaava-alueen sijainti ja rajaus

Hauralan eteläosan osayleiskaava-alue sijoittuu nykyisen Hauralan asuinalueen etelä- ja länsipuolelle, noin viiden kilometrin etäisyydelle Vesilahden kuntakeskuksesta itään. Kaava-alueen pinta-ala on noin 150 ha ja siihen kuuluu myös Toutosen ranta-aluetta. Yleiskaavalla osoitetaan alueelle monimuotoista ja laadukasta pientaloasutusta. Uudelle asuinalueelle sijoittuu arvion mukaan vajaa 1300 uutta asukasta. Ranta-alueilla loma-asunnot muutetaan vakituisiksi sekä turvataan vapaan rannan säilymisen virkistykseen. Turuntien ja Vesilahdentien liittymäsuunta on käännetty ja sen ympärille varattu alueita palveluille ja hallinnolle sekä energiahuollolle.

​​​VESILAHDEN KUNNAN LAUSUNTO

Vesilahden kunta suhtautuu Lempäälän Hauralan eteläosan kehittämiseen kaavaehdotuksessa esitettyjen tavoitteiden pohjalta myönteisesti. Turuntien ja Vesilahdentien liittymäalueen uudelleenmuokkaus parantaa alueen liikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta. Lempäälän alueiden maankäytön kehittymisellä Vesilahden kuntarajan läheisyydessä voi olla myönteisiä välillisiä vaikutuksia myös Vesilahden maankäytön kehittymiseen. Osayleiskaavalla luodaan edellytykset kaava-alueen ja sen lähiympäristön palvelutarjonnan kehittämiselle Turuntien ja Vesilahdentien liittymän läheisyyteen osoitetun palvelujen ja hallinnon alueen (P) muodossa. Toutosentien varteen osoitettu kevyenliikenteen reittimerkintä tukee kaava-alueen ja sen lähiympäristön kevyen liikenteen verkoston kehittymistä. Kaava-alueelle osoitetut, rakentamiselta vapaaksi jätettävät lähivirkistysalueet (VL-1) muodostavat asuinalueita luontevasti jäsentävän, laajan, yhtenäisen verkostomaisen rakenteen alueen viher- ja virkistysyhteyksille.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuomas Hirvonen, kunnanjohtaja, tuomas.hirvonen@vesilahti.fi

Kunnanhallitus päättää antaa seuraavan lausunnon Hauralan Eteläosan osayleiskaavaehdotuksesta.

Päätös

Kunnanhallitus lisää lausuntoon: Turuntien ja Vesilahdentien kiertoliittymä tulee sovittaa yhdistelmäajoneuvoille sujuvaksi.

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)