Kunnanhallitus, kokous 28.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 205 Kiinteän laajakaistan rakentaminen Vesilahden kunnan hankealueelle

VESDno-2022-338

Valmistelija

  • Timo Haapaniemi, kehitysjohtaja, timo.haapaniemi@vesilahti.fi

Perustelut

Pirkanmaan liitto julisti haettavaksi 3.8.2022 lain 1262/2020 mukaisen kiinteän laajakaistan rakentamisen tuen Vesilahden kunnan hankealueelle. Hakemukset pyydettiin 2.9.2022 klo 12:00 mennessä.

Tuen kohteena on nopeiden laajakaistapalveluiden tarjontaan soveltuvan viestintäverkon suunnitteleminen ja rakentaminen hankealueelle loppukäyttäjille saakka sekä edistyksellisten viestintäpalveluiden tarjonta viestintäverkkoon liittyville loppukäyttäjille.

Määräaikaan mennessä saapui kaksi hakemusta Vesilahden kunnan hankkeesta. Toisena hakijana Ikaalisten-Parkanon Puhelin Oy teki hanke-ehdotuksen, joka kattaa koko hankealueen. Toisena hakijana Lounea Palvelut Oy teki hanke-ehdotuksen, joka kattaa osan hankealueesta. Myöhässä saapuneita hakemuksia ei ollut.

Hakuehtojen mukaisesti osan Vesilahden hankealueesta kattava hanke-ehdotus (osatarjous) otetaan huomioon vain silloin, jos yhtään koko hankealuetta kattavaa hanke-ehdotusta ei saada. Koska Ikaalisten-Parkanon Puhelin Oy:n hakemus ja sen liitteet olivat hanke-ehdotuspyynnön mukaisia ja kattoivat koko hankealueen, ei Lounea Palvelut Oy:n osatarjousta huomioida.

Hankkeelle haettavaan valtion tukeen sovelletaan valtionavustuslakia 688/2001, lakia1262/2020 kiinteän laajakaistan rakentamisen tuesta. Laajakaistatukilain 1262/2020 mukaan on mahdollista saada valtiontuesta enintään puolet ennakkoon.

Vesilahden hankkeen kokonaiskustannusarvio on 7.173.169,00 euroa (alv 0 %). Hakijan arvioimat tukikelpoiset kustannukset ovat 6.180.125,00 euroa, josta toisessa vaiheessa erikseen Liikenne- ja viestintävirastolta haettava laajakaistatukilain (1262/2020) mukainen valtiontuki on enintään 3.584.472,50 euroa (58 %) ja Vesilahden kunnan osuus hyväksytyistä tukikelpoisista kustannuksista on enintään 494.410,00 euroa (8 %).

Mikäli valittu hankealueen toteuttaja saa jotain muuta julkista tukea (*) tälle samalle hankkeelle, voi laajakaistatukilain 1262/2020 mukainen ja muu julkinen tuki olla kuitenkin yhteensä enintään 100 % hankkeen hyväksytyistä tukikelpoisista kustannuksista. Tukea ei voida kuitenkaan myöntää siltä osin kuin julkisen tuen yhteenlaskettu osuus hankkeen tukikelpoisista kustannuksista ylittää Euroopan komission hyväksymän tuen enimmäismäärän.

Mikäli valittu hankealueen toteuttaja saa jotain muuta julkista tukea (*) tälle samalle hankkeelle, voi laajakaistatukilain 1262/2020 mukainen ja muu julkinen tuki olla kuitenkin yhteensä enintään 100 % hankkeen hyväksytyistä tukikelpoisista kustannuksista. Tukea ei voida kuitenkaan myöntää siltä osin kuin julkisen tuen yhteenlaskettu osuus hankkeen tukikelpoisista kustannuksista ylittää Euroopan komission hyväksymän tuen enimmäismäärän.

Vesilahden kunnan hankealueen toteuttajaksi voidaan lain kiinteän laajakaistan rakentamisen tuesta 1262/2020 6 § mukaisella valintamenettelyllä valita Ikaalisten-Parkanon Puhelin Oy.

Mikäli Vesilahden kunta ei myönnä omaa rahoitusosuuttaan tässä päätöksessä valitulle toteuttajalle, kumotaan tämä Pirkanmaan liiton tekemä toteuttajan valintapäätös.

Vesilahden kunta päättää kunnan myöntämästä tuesta päättäessään hankkeen toteuttamisesta ja lopullisista ehdoista.

Tässä päätöksessä valitun hankealueen toteuttajan tulee huomioida, että valtion tukea tulee hakea erikseen Liikenne- ja viestintävirastolta, joka myöntää valtion tuen sen edellytysten täyttyessä. Hakijan tulee myös huomioida, että valtiontukiviranomaiset voivat myöntää hankkeille tukea vain valtuutuksensa puitteissa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuomas Hirvonen, kunnanjohtaja, tuomas.hirvonen@vesilahti.fi

Kunnanhallitus esittää kunnanvaltuustolle, että se

  • hyväksyy Vesilahden kunnan osuuden hyväksytyistä tukikelpoisista kustannuksista, joka on enintään 494 410 euroa (8 %). Määräraha varaus tehdään talousarvioon hankeajalle 1.1.2023 - 31.12.2026. 
  • Nimeää kunnanhallituksen laajakaistahankkeen ohjausryhmäksi. Ohjausryhmä vastaa hankkeen koordinoinnista ja hankkeelle osoitetun määrärahan käytöstä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)