Kunnanhallitus, kokous 2.11.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 225 Vesilahden kuntastrategia 2030 - toimenpiteiden päivitys

VESDno-2020-234

Valmistelija

  • Tuomas Hirvonen, kunnanjohtaja, tuomas.hirvonen@vesilahti.fi

Perustelut

Vesilahden kunnanvaltuusto päätti 2.12.2019 § 47 uudesta kuntastrategiasta. Kuntastrategia tehtiin muotoon, jossa yhdistettiin strategista johtamista ja toimenpideohjelmaa. Kirjausmuodolla pyrittiin tunnistamaan paremmin kunnan selkeät kehityskohteet, tuomaan strategiaan konkretiaa sekä parantamaan sen luettavuutta. Vuoden 2020 aikana toimintaympäristön muutokset ovat olleet nopeatempoisia ja vuoden aikana osa vuonna 2019 määritetyistä toimenpiteistä on saatu toteutettua ja osasta todettu, että toteutus ei ole tarkoituksenmukaista. Lisäksi valtuusto on 2.12.2019 § 47 ohjeistanut hallitusta valmistelemaan strategian toimenpiteet kerran vuodessa valtuuston tarkistettaviksi. Tämän johdosta syksyllä 2020 Vesilahden puolueiden ryhmäpuheenjohtajat ja virkamiesjohto on linjannut, että strategian toimenpiteitä päivitetään. Laajempi strategiatyö tehdään, kun uusi kunnanvaltuusto on valittu vuonna 2021. 

Päivitystyön pohjana on ollut trendien, signaalien sekä muutosilmiöiden tunnistaminen, muutosajureiden ymmärtäminen, skenaarioiden luominen sekä lopulta strategian päivittäminen. Liitteenä 1 on luonnos päivitetystä Vesilahden kuntastrategiasta yksi sivuisena. Liitteenä 2 on luonnos strategian tarkennuksista. Tarkennukset koskevat uusia toimenpiteitä sekä sanallisia tarkennuksia strategian tavoitteista ja toimenpiteistä. Tarkennuksilla on pyritty parantamaan strategian luettavuutta. Kuntastrategian toimenpiteille on myös luotu uusia mittareita ja nämä on lisätty talousarvio 2021 asiakirjaan.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuomas Hirvonen, kunnanjohtaja, tuomas.hirvonen@vesilahti.fi

Kunnanhallitus päättää esittää valtuustolle, että se

  1. päivittää Vesilahden kuntastrategian toimenpiteet ja lisää kuntastrategiaan tavoitteiden sekä toimenpiteiden tarkennukset liitteiden mukaisesti, ja
  2. antaa kunnanjohtajalle valtuudet päivittää strategia-asiakirjan ulkoasua ja tehdä asiakirjaan mahdollisia teknisiä korjauksia.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. 

Kokouskäsittely

Kunnanhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden sivistysjohtaja Mika Seppäselle, kunnaninsinööri Harri Vierikalle, kehitysjohtaja Timo Haapaniemelle sekä talouspäällikkö Merja Vihtiälälle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)