Kunnanhallitus, kokous 2.11.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 226 Unicef lapsiystävällinen kunta -haku

VESDno-2020-222

Valmistelija

  • Mika Seppänen, sivistysjohtaja, mika.seppanen@vesilahti.fi

Perustelut

Unicefin lapsiystävällinen kunta -mallin kautta kunnat voivat edistää lapsen oikeuksien toteutumista. Malli perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen ja Unicefin kansainväliseen Child Friendly City -malliin. Malli on myös linjassa kansallisen lapsistrategiatyön kanssa. Suomessa mallia on toteutettu vuodesta 2012 lähtien.

Kunnat voivat hakea mukaan Lapsiystävällinen kunta –malliin. Vuoden 2020 hakemukset tulee jättää 30.11.2020 mennessä, johon tulee liittää kunnanhallituksen päätös hakemisesta. Tieto mukaan valituista kunnista tulee viimeistään tammikuussa 2021. Kahden vuoden kehittämistyön jälkeen kunta arvioi työnsä tulokset ja raportoi niistä Unicefille. Unicef arvioi sekä kehittämisprosessia että saavutettuja tuloksia ja kunta voi saada Unicefin Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen. Tunnus on voimassa kaksi vuotta. Tunnustus ei tarkoita, että työ olisi valmis, vaan kunta sitoutuu jatkamaan lapsiystävällisyyden kehittämistä.

Kunnanvaltuuston 4.3.2019 kokouksessa Vihreiden valtuutettu Susanna Suoniemi jätti aloitteen Vesilahden kunnan lapsiystävällisyyden parantamisesta. Valtuusto käsitteli vuonna 2019 jätetyt valtuustoaloitteet 6.4.2020 / §12, jossa lapsiystävällinen kunta –malliin mukaan lähtemisen perusteeksi todettiin seuraavaa:

”Nykyiseen hallitusohjelmaan on kirjattu tavoitteeksi lapsi- ja perheystävällisyyden edistäminen. Kunnan tehtävänä on yhdenvertaisuuden, tasa-arvon sekä hyvinvoinnin edistäminen. Kunnassa vahvistetaan lasten ja nuorten osallisuutta ja päätöksenteossa otetaan huomioon lapsivaikutusten arviointi. Vesilahden kunnan strategia 2030 sekä sivistystoimen visio 2025 edistävät edellä mainittuja asioita. Valtuustoaloite lapsiystävällisen kunnan toimintaperiaatteesta on kannatettava. Unicef Lapsiystävällinen kunta -mallin selvitys- ja valmistelutyö esitetään Vesilahden kunnan hyvinvointityöryhmän tehtäväksi, joka hakee lapsiystävällinen kunta -malliin mukaan vuoden 2020 haussa.”

Hyvinvointityöryhmä on tutustunut lapsiystävällisen kunnan mallin pääperiaatteisiin, sisältöihin ja tavoitteisiin sekä kehittämistyön edellytyksiin. Hyvinvointityöryhmä katsoo, että kunnan LAPE -työryhmä (Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelman työryhmä) olisi sopiva mallin koordinaatioryhmäksi, koska LAPE -työryhmä on eri hallintokuntien ja tahojen edustajista koostuva monialainen työryhmä. LAPE -työryhmässä on myös kolmannen sektorin ja nuorten edustus. Hyvinvointikoordinaattori toimisi Lapsiystävällinen kunta –koordinaattorina.

Kunta on valmis sitoutumaan pitkäjänteiseen, eri tasoja, tahoja ja toimijoita koskevaan kehittämistyöhön. Tällä hetkellä Vesilahdessa ollaan kehittämässä harrastamisen ja hyvinvoinnin edistämisen toimintamallia – Vesilahden mallia. Vesilahden malliin etsitään keinoja lasten ja nuorten osallisuuden edistämiseksi ja Lapsiystävällinen kunta –malli toisi näitä työkaluja ja tukea kunnan käyttöön. Tavoitteena on, että lapset ovat mukana suunnittelemassa, arvioimassa ja kehittämässä palveluita. Tavoitteena on lisäksi, että jokaisella lapsella on yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua ja vaikuttaa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuomas Hirvonen, kunnanjohtaja, tuomas.hirvonen@vesilahti.fi

Kunnanhallitus päättää:

  1. hakea Lapsiystävällinen kunta –malliin mukaan ja
  2. että hyvinvointikoordinaattori toimii Lapsiystävällinen kunta –koordinaattorina ja
  3. kunnan LAPE-työryhmä toimii koordinaatioryhmänä sekä
  4. valtuuttaa hyvinvointikoordinaattorin ja/tai sivistysjohtajan sopimaan tarkemmin Lapsiystävällinen kunta –malliin liittyvistä asioista.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

sivistysjohtaja, hyvinvointikoordinaattori

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika ja päätöksen tiedoksisaanti

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. 

Omalla vastuulla oikaisuvaatimuksen voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä niin, että se ehtii perille viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Viraston aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on

Vesilahden kunnanhallitus 
Posti- ja käyntiosoite: Lindinkuja 1, 37470 Vesilahti
Sähköpostiosoite: vesilahdenkunta(at)vesilahti.fi    

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Myös sähköposti on ilmoitettava, jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköpostitse.