Rakennus- ja ympäristölautakunta, kokous 27.8.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 80 Uhkasakon tuomitseminen, kiinteistö 922-418-1-26 / Rauhamäki

VESDno-2021-396

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Veli Salmi, rakennustarkastaja, veli.salmi@vesilahti.fi

Perustelut

Kiinteistö 922-418-1-26 sijaitsee Karstunjärvellä rantaosayleiskaavan M-alueella. Kiinteistölle ei ole merkitty rakennusoikeutta.

Kiinteistön omistaja on hakenut ELY-keskukselta poikkeamislupaa vapaa-ajan rakennuksen ja saunarakennuksen rakentamiseksi. Vesilahden rakennus- ja ympäristölautakunta 27.08.2013 § 68 Lausunto poikkeamiseen, antanut lausunnon (13-11-POI) kiinteistöä koskevaan poikkeamislupapäätökseen. Lautakunta ei ole puoltanut hakemusta. ELY-keskuksen päätöksellä 21.1.2014 (PIRELY/446/07.01/2013) kiinteistölle ei myönnetty poikkeamislupaa. Kielteisestä päätöksestä huolimatta kiinteistölle on rakennettu rakennuksia, kuten ilmakuvassa vuodelta 2017 näkyy.

Rakennustarkastaja lähetti kiinteistön omistajalle kirjeen 7.7.2021, jossa kerrottiin ja perusteltiin, miksi lupaa lomarakennukselle ja saunalle ei voitu myöntää. Kehotuskirjeessä 17.11.2021 oli kerrottu kiinteistölle tehtävästä uudesta katselmuksesta ilman maankäyttö- ja rakennuslain edellyttämää lupaa toteutettujen rakennusten purkamisen tarkastamiseksi. Kehotuskirjeessä katselmus oli suunniteltu suoritettavaksi 24.1.2022. Koska kiinteistölle käynnistettiin Rauhamäen ranta-asemakaavan laadinta, ei suunniteltua katselmusta pidetty. Vireillä oleva ranta-asemakaavaa ei kuitenkaan pidetä hyväksyttävänä perusteena velvoitepäätöksen lykkäämiselle (Apulaisoikeusasimiehen ratkaisu 27.11.2013, Dnro 2405/4/12).

Kiinteistölle tehtiin katselmus 23.8.2022, jolloin todettiin, että kehotuksella eriteltyjä rakennuksia ei ole määräaikaan mennessä purettu. Purettavaksi määrätyt rakennukset ovat lomarakennus, huvimajat, polttopuuvaja ja wc. Katselmuksesta tullaan perimään Vesilahden kunnan rakennus- ja ympäristölautakunnan 8.9.2020 § 50 päätökseen perustuvan taksan mukainen maksu (6.9 §) 200,00 euroa. 

Purettavaksi määrätyt rakennukset ovat edelleen purkamatta. Asianomaisella on oikeus tulla kuulluksi ja selvitystä on viimeksi pyydetty 31.5.2023 mennessä. Selvitystä ei ole määräaikaan mennessä saatu.

Ehdotus

Esittelijä

Olli Seppälä, rakennustarkastaja, olli.seppala@vesilahti.fi

Vesilahden kunnan Rakennus- ja ympäristölautakunta ohjeistaa viranhaltijan valmistelemaan rakennusten purkamispäätöksen tehostamiseksi uhkasakon asettamispäätöksen ja varmistamaan, että kuulemiskirje asiasta menee todisteellisesti perille.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Esteellisyys

Virpi Eskola

Kokouskäsittely

Virpi Eskola jääväsi itsensä. osallisuusjäävi.

Valmistelija

Olli Seppälä, rakennustarkastaja, olli.seppala@vesilahti.fi

Perustelut

Kiinteistö Rauhamäki (922-418-1-26) sijaitsee Karstunjärven M-alueella, jossa on rakentaminen kielletty 200 metrin syvyisellä rantavyöhykkeellä lukuun ottamatta maa- ja metsätalouden harjoittamiseen liittyviä talousrakennuksia ja maatilan talouskeskukseen liittyvää rantasaunaa. Yleiskaavan rakennusrajoitusten johdosta maankäyttö- ja rakennuslain mukaiset edellytykset rakennusluvalle rantavyöhykkeellä eivät täyty. Kiinteistön omistajan hakema poikkeamislupa vapaa-ajan rakennuksen ja saunarakennuksen rakentamiseksi on Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen ratkaisulla hylätty (PIRELY/446/07.01.2013).

Kiinteistöllä on todettu olevan rakennuksia, joilla ei ole maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999, MRL) edellyttämää lupaa. Kiinteistön omistajalle on lähetty kirje 7.7.2021, jossa asiantila on selvitetty ja luvattomasta rakentamisesta aiheutuvista, mahdollisista toimenpiteistä on tiedotettu. Rakennusvalvonta on 17.11.2021 lähettämässään kehotuksessa edellyttänyt asianosaista purkamaan kiinteistöllä olevan lomarakennuksen, huvimajan, polttopuuvajan ja wc-rakennuksen 21.1.2022 mennessä. Viimeisin katselmus kiinteistölle on tehty 23.8.2022, jossa on todettu kyseisten rakennusten olevan edelleen purkamatta. Katselmuksen jälkeen asianosaiselle on lähetetty tarkastuslausunto 23.9.2022.

Kunnan rakennusvalvontaviranomainen voi MRL 182 §:n mukaan päätöksellään velvoittaa asianosaisen oikaisemaan sellaisen teon tai laiminlyönnin, joka on tehty maankäyttö- ja rakennuslain tai sen nojalla annettujen säännösten tai määräysten vastaisesti. Viranomaisen määräystä voidaan tehostaa uhkasakolla tai uhalla, että tekemättä jätetty toimenpide teetetään laiminlyöjän kustannuksella.

Uhkasakkolain 22 §:n mukaan asianosaiselle on ennen uhkasakon asettamista varattava tilaisuus selityksen antamiseen siten kuin hallintolain 34 §:ssä säädetään. Rakennustarkastaja on lähettänyt asianosaiselle kuulemiskirjeen 8.2.2024, jossa on ilmoitettu, että luvattomien rakennusten purkamiseksi asetettava velvoitepäätös ja sen tehostamiseksi juoksevan uhkasakon asettamispäätös tulee rakennus- ja ympäristölautakunnan käsiteltäväksi.

Asianosainen on 7.3.2024 toimittanut vastineen, jossa on kerrottu muun muassa, että aiemmin annetulla kehotuksella olevaa määräaikaa ei noudatettu, koska talviaikaan rakennusten purkaminen olisi aiheuttanut niiden rikkoutumisen ja että vireille laitetuilla kaavaprosesseilla on ollut tarkoitus saada luvattomille rakennuksille muodostettua rakennuspaikka. Kehotusta ei ole kuitenkaan myöhemminkään noudatettu, eikä kaavaprosessit ole hyväksyttäviä perusteita velvoitepäätöksen lykkäämiselle.

Ehdotus

Esittelijä

Olli Seppälä, rakennustarkastaja, olli.seppala@vesilahti.fi

Rakennus- ja ympäristölautakunta päättää velvoittaa kiinteistön omistajan purkamaan tai muilla keinoin poistamaan kiinteistöllä 922-418-1-26 olevat luvattomat rakennukset liitteenä olevan päätösehdotuksen mukaisesti ja asettaa määräyksen tehosteeksi 5000 euron juoksevan uhkasakon. Sakon määrä lisääntyy 200 euron lisäerällä jokaiselta uhkasakkojaksolta, jonka kuluessa velvoitetta ei ole noudatettu. Uhkasakkojakson pituus on yksi kuukausi.

Rakennus- ja ympäristölautakunta päättää lisäksi, että asiasta ilmoitetaan MRL 186 §:n mukaisesti poliisille esitutkintaa varten ja ohjeistaa rakennustarkastajan tekemään ilmoituksen.

Uhkasakon asettamispäätöksestä veloitetaan hyväksytyn rakennusvalvonnan taksan 10.3 §:n mukainen maksu 220 euroa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Esteellisyys

Virpi Eskola ilmoitti olevansa osallisuusjäävi ja esteellinen asian käsittelyyn. Esteellisyys todettiin hallintolain 28.1 § 1 perusteella ja Eskola poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Kokouskäsittely

Virpi Eskola ilmoitti olevansa Intressijäävi ja poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn ajaksi. Sukulaisuussuhde kiinteistön omistajaan.

Valmistelija

  • Olli Seppälä, rakennustarkastaja, olli.seppala@vesilahti.fi

Perustelut

Kiinteistöllä 922-418-1-26 on todettu olevan rakennuksia, joilla ei ole maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999, MRL) edellyttämää lupaa. Rakennukset sijaitsevat Karstunjärven rannalla rantaosayleiskaavan M-alueella. Aiempaa kehotusta rakennusten purkamiseksi ei ole noudatettu.

Rakennus- ja ympäristölautakunta on 2.4.2024 § 28 annetulla lainvoiman saaneella päätöksellä velvoittanut asianosaisen suorittamaan päätöksessä mainitut toimenpiteet 31.5.2024 mennessä sakon uhalla. Uhkasakon asettamispäätös on annettu asianosaiselle tiedoksi saantitodistusta vastaan.

Uhkasakon asettamispäätöksessä noudatettavaksi määrätty päävelvoite oli seuraava:
"Rakennus- ja ympäristölautakunta päättää velvoittaa asianosaisen purkamaan tai muilla keinoin poistamaan kiinteistöllä 922-418-1-26 olevat luvattomat rakennukset, jotka ovat lomarakennus, huvimaja, polttopuuvaja ja wc-rakennus sekä toimittamaan mahdolliset rakennus- ja purkujätteet pois asianmukaisesti."

Juoksevan uhkasakon peruseräksi on määrätty 5000 euroa ja lisäeräksi 200 euroa jokaiselta kuukauden ajanjaksolta, jonka kuluessa velvoitetta ei ole noudatettu.

Rakennusvalvonta on 4.6.2024 tehnyt kiinteistölle tarkastuksen, jossa on todettu, että päätöstä ei ole noudatettu ja mainitut toimenpiteet ovat edelleen suorittamatta. Luvattomia rakennuksia ei ole purettu, eikä merkkejä purkamiseen ryhtymisestä ollut havaittavissa.

Uhkasakkolain 22 §:n mukaan asianosaiselle on ennen uhkasakon asettamista varattava tilaisuus selityksen antamiseen siten kuin hallintolain 34 §:ssä säädetään. Rakennustarkastaja on lähettänyt asianosaiselle 25.6.2024 päivätyn tarkastuslausunnon, jossa on ilmoitettu, että velvoitteen noudattamatta jättäminen saattaa johtaa asetetun sakon tuomitsemiseen sekä uuden korotetun uhkasakon tai teettämisuhan asettamiseen. Asianosaista on kuultu ilmoittamalla kirjeessä, että kirjallinen selitys tulee toimittaa 21 vuorokauden kuluessa luettuna kuulemisasiakirjan tiedoksisaamisesta. Asiakirja on luovutettu haastetiedoksiantona 3.7.2024 ja määräpäivään mennessä vastinetta ei ole toimitettu.

Rakennusvalvonta on lisäksi tarkastanut kiinteistön velvoitteen laiminlyönnin jatkumisen selvittämiseksi 20.8.2024, minkä perusteella velvoitetta ei edelleenkään ole noudatettu ja asetettu uhkasakko on tuomittava maksettavaksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Olli Seppälä, rakennustarkastaja, olli.seppala@vesilahti.fi

Rakennus- ja ympäristölautakunta päättää tuomita velvoitteen laiminlyönnin vuoksi asianosaisen maksamaan 31.7.2024 mennessä erääntyneet uhkasakot:
- juoksevan uhkasakon peruserä 5000 euroa
- juoksevan uhkasakon lisäerät 200 euroa kahdelta uhkasakkojaksolta

Yhteensä maksettavaksi tuomittava uhkasakko on 5400 euroa.

Uhkasakon tuomitsemispäätöksestä veloitetaan hyväksytyn rakennusvalvonnan taksan 10.4 §:n mukainen maksu 220 euroa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kokouskäsittely

Virpi Eskola jääväsi itsensä osallisuusjäävinä, hän on sukulaisuussuhteessa asianomaiseen ja poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn ajaksi.

Tiedoksi

Asianosainen (saantitodistuksella), Pirkanmaan ELY-keskus (sähköisesti), Maanmittauslaitos (sähköisesti)

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Päätöksen katsotaan tulleen viranomaisen tietoon kuitenkin kirjeen saapumispäivänä.

Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianomaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitusviranomainen, jolle valitus tehdään: 

Hämeenlinnan hallinto-oikeus  
Posti- ja käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 1, 13100 Hämeenlinna  
Sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi    
Puhelin: 029 564 2200
Faksi: 029 564 2269

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet/#/.

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  • vaatimusten perustelut;
  • mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

  • valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  • selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20151455?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=tuomioistuinmaksulaki#P5. 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää:

Vesilahden kunnan kirjaamo
Posti- ja käyntiosoite: Lindinkuja 1, 37470 Vesilahti   
Sähköposti: vesilahdenkunta(a)vesilahti.fi
Puhelin: 03 5652 7500

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9 - 15.