Tekninen lautakunta, kokous 9.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 66 Teknisten palveluiden osavuosiraportointi 1-9 / 2022

VESDno-2022-103

Valmistelija

  • Harri Vierikka, tekninen johtaja, harri.vierikka@vesilahti.fi

Perustelut

Vesilahden kunnan hallintosäännön 7. luvun 2 §:n mukaan toimielimet seuraavat talousarvion toteutumista säännöllisesti.

Vesilahden kunnanhallituksen 29.11.2021 §221 hyväksymien vuoden 2022 talousarvion täytäntöönpano-ohjeiden mukaan aikaväliltä tammi- syyskuu talouden toteutuminen raportoidaan kunnanhallitukselle ja kunnanvaltuustolle kunnan kokonaistasolla käyttötalouden ja investointien näkökulmasta. Lisäksi esitetään arvio koko vuoden toteumasta sekä mahdolliset poikkeamat määrärahojen käytössä ja poikkeamien syyt. Lautakunnille raportoidaan samalta ajanjaksolta lautakunnan alaisten tulosyksiköiden toteuma.

Teknisten palveluiden toimintatuotot on toteutuneet 1-9 osalta 74 % ja toimintakulut 68 %. Tekniset palvelut pitävät sisällään muun muassa kiinteistöpalvelut ja liikenneväylät, joiden toimintakuluihin tulee vielä loppuvuonna toteumaa. Näiden toteutumisen ennustaminen on hankalaa, koska loppuvuoden lumisateet ja mahdolliset auraukset lisäävät toimintakuluja sekä sähkönhinnan vaikutukset vaikuttavat kiinteistöiden toimintakuluihin merkittävästi. Talousarvion sitovuustason näkökulmasta teknisille palveluille ei ole tarvetta 1-9 / 2022 toteuman perusteella hakea lisämäärärahaa. 

Vesihuoltolaitoksen talous 1-9/2022 on toteutunut toimintatuottojen osalta yli budjetoidun ja toimintakulujen osalta alle budjetoidun. Toimintatuottojen hyvä toteuma johtuu hyvän tonttimyynnin ja rakentamisen jatkumisesta. Palveluidenostoissa on varauduttu vesihuoltoverkoston mallinnuksiin ja asiantuntijapalveluiden ostoihin. Mallinnuksia on vuoden aikana tehty ja niiden hinnat ovat olleet alle arvioidun hintatason. Kaikkia suunniteltuja mallinnuksia ei ole päästy toteuttamaan vesihuoltolaitoksen osalta, joka näkyy toimintakulujen toteutumasta. Osayleiskaava-alueen mallinnukset on syytä tehdä heti, kun lopullinen laueiden rajaus kaava-alueella on hyväksytty. Vesihuoltolaitoksen sitovana tasona talousarviossa on tilikauden tulos. Tilikauden tulos on arvioiden mukaan toteumassa parempana. Vesihuoltolaitokselle ei ole tarvetta hakea määräraha muutosta paremmasta tilikauden tuloksesta. 

Investointien toteuma on 1-9/2022 on kokonaisuudessaan 31.2 %. Osa hankkeista viivästyi haastavan kilpailutilanteen takia ja jatkuu vuoden 2023 alkupuolelle. Suurimpina investointien matalaa toteumaa selittävinä tekijöinä on Metsämantereen kunnallistekniikan viivästyminen ja kaakilanmutkan yritystonttien rakentamisen siirtyminen. Metsämantereen kunnallistekniikan suunnittelu viivästyi suunnittelijoiden haastavan tilanteen takia ja sen takia, että alueella tehtiin ilkivaltaa, kun mitattujen kairapisteiden mittakepit revittiin irti sekä poistettiin kokonaan alueelta. Tästä johtuen kilpailutusta ei ole päästy aloittamaan ja urakan aloittaminen viivästyy vuodelle 2023. Investointien kokonaismenoksi on ennustettu 2022 osalta noin 1.82 milj. euroa. Toteuma on 59,2 % investointien muutettuun talousarvioon nähden. Suurimmista muutoksista on syytä hakea investointien osalta määrärahamuutokset valtuustolta. 

Hallintosääntö 7 luku § 2

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Vierikka, tekninen johtaja, harri.vierikka@vesilahti.fi

Tekninen lautakunta päättää merkitä tiedoksi teknisten palveluiden tulosyksiköiden ja investointien toteuman 1-9 / 2021.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.