Kunnanhallitus, kokous 31.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 174 Toriravintolan toimijahaku

VESDno-2022-263

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Timo Haapaniemi, kehitysjohtaja, timo.haapaniemi@vesilahti.fi

Perustelut

Kirkonylän tori on rakentunut kesän ja syksyn aikana. Torille on suunniteltu ravintola-/kahvilarakennus. Rakennuksen pinta-ala on 108,5 m2, josta ravintolan osuus on 86,5 m2. Rakennuksen pohjapiirustus ja julkisivukuvat ovat pykälän liitteenä. Rakennus mahdollistaa ympärivuotisen toiminnan. Toriravintolaan etsitään toimijaa, joka tarjoaa kahvila- ja ravintolapalveluita. Kohde mahdollistaa ympärivuotuisen toiminnan sekä lisäksi kesäisin kesäterassialueen rakennuksen yhtedessä. Vuokralle tarjottavassa tilassa voi valmistaa:

  • ravintolatuotteita
  • kahvia, teetä ym. virvokkeita
  • valmiita tai paistovalmiita leivonnaisia
  • järjestää yksityistilaisuuksia


Tila luovutetaan toimijalle levyvalmiina. Wc- ja sosiaalitilat tehdään kunnan puolesta valmiiksi. Toimijalla tulee olla mahdollisuus kalustaa, viimeistellä tila sekä varustaa tila tarvittavilla keittiö- ja kylmälaitteilla sekä toimintansa vaatimilla varusteilla. Kohde rakentuu vuoden 2022 lopulla ja kohde luovutetaan toimijalle 1.4.2023 alkaen. Vesilahden kunnan hallintosäännön mukaan tekninen lautakunta päättää toimialaansa kuuluvista maksuista, vuokrista ja käyttökorvauksista ulosvuokrauksen osalta. Seudulla käytössä oleva malli on ollut, että kohteelle määritellään vuokrahinta ja itse toimijan valintaperusteena on laadulliset tekijät. Valinnassa huomiota kiinnitetään seuraaviin asioihin:

  • liiketoimintasuunnitelma
  • kokemus alalta
  • toiminnan sujuvuus
  • henkilökunnan saatavuus
  • tuotevalikoima ja visio tulevan ravintolan ulkonäöstä ja toiminnasta.

Ehdotus

Esittelijä

Timo Haapaniemi, kehitysjohtaja, timo.haapaniemi@vesilahti.fi

Elinvoimatoimikunta

  1. esittää kunnanhallitukselle, että se pyytää teknistä lautakuntaa määrittelemään kohteelle kuukausivuokran.
  2. määrittelee syksyn 2022 aikana tarkemmat valintaperusteet. Kunnanhallitus antaa elinvoimatoimikunnalle oikeuden järjestää toimijan kilpailutuksen ja valinnan.
  3. antaa kunnanjohtajalle oikeuden valmistella ja allekirjoittaa vuokrasopimus.

Päätös

Elinvoimatoimikunta päättää esittää kunnanhallitukselle,

  1. että se pyytää teknistä lautakuntaa määrittelemään kohteelle kuukausivuokran.
  2. että se antaa oikeudet elinvoimatoimikunnalle määritellä tarkemmat valintaperusteet toimijan valintaan.
  3. että se antaa elinvoimatoimikunnalle oikeuden järjestää toimijan kilpailutuksen ja valinnan.
  4. että se antaa kunnanjohtajalle oikeuden valmistella ja allekirjoittaa vuokrasopimuksen.

Kokouskäsittely

Ari Hellsten saapui pykälän käsittelyn aikana. 

Valmistelija

  • Timo Haapaniemi, kehitysjohtaja, timo.haapaniemi@vesilahti.fi

Perustelut

Kirkonkylän torialue on rakentunut kesän ja syksyn aikana. Alueen viimeistely tapahtuu kevään 2023 aikana.​​​​​​ Torialueelle on suunniteltu ravintola-/kahvilarakennus. Rakennuksen pinta-ala on 108,5 m2, josta ravintolan osuus on 86,5 m2. Elinvoimatoimikunta on käsitellyt 29.9.2022 pidetyssä kokouksessaan hanketta. Toriravintolaan etsitään toimijaa, joka tarjoaa kahvila- ja ravintolapalveluita. Kohde mahdollistaa ympärivuotuisen toiminnan sekä lisäksi kesäisin kesäterassialueen rakennuksen yhtedessä.

Hankkeen kannalta on oleellista, että toimijavalinta saadaan päätettyä hyvissä ajoin ennen rakentumisen valmistumista. Tällä mahdollistetaan, että tuleva toimija voi vaikuttaa suunnitteluun taloteknisten asioiden tiimoilta. Tila luovutetaan toimijalle levyvalmiina. Wc- ja sosiaalitilat tehdään kunnan puolesta valmiiksi. Sosiaalitiloja voidaan hyödyntää myös toritoiminnan yhteydessä.

Toimijalla tulee olla mahdollisuus kalustaa, viimeistellä tila sekä varustaa tila tarvittavilla keittiö- ja kylmälaitteilla sekä toimintansa vaatimilla varusteilla. Kohde rakentuu vuoden 2022 lopulla ja kohde luovutetaan toimijalle 1.4.2023 alkaen. Vesilahden kunnan hallintosäännön mukaan tekninen lautakunta päättää toimialaansa kuuluvista maksuista, vuokrista ja käyttökorvauksista ulosvuokrauksen osalta. Tekninen lautakunta käsittelee asiaa kokouksessaan 9.11.2022.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuomas Hirvonen, kunnanjohtaja, tuomas.hirvonen@vesilahti.fi

Kunnanhallitus päättää

  1. ohjeistaa elinvoimatoimikuntaa laatimaan valintaperusteet torikahvilan toimijan valintaan,
  2. antaa kunnanjohtajalle oikeuden järjestää toimijan valinnan,
  3. antaa kunnanjohtajalle oikeuden valmistella ja allekirjoittaa vuokrasopimuksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kokouskäsittely

Kunnanhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden kehitysjohtaja Timo Haapaniemelle ja tekninen johtaja Harri Vierikalle. He olivat asiantuntijana läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Tekninen lautakunta, elinvoimatoimikunta, kehitysjohtaja

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika ja päätöksen tiedoksisaanti

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. 

Omalla vastuulla oikaisuvaatimuksen voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä niin, että se ehtii perille viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Viraston aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on

Vesilahden kunnanhallitus 
Posti- ja käyntiosoite: Lindinkuja 1, 37470 Vesilahti
Sähköpostiosoite: vesilahdenkunta(at)vesilahti.fi    

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Myös sähköposti on ilmoitettava, jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköpostitse.