Kunnanhallitus, kokous 31.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 172 Kiinteistöveroprosentit vuodelle 2023

VESDno-2022-269

Valmistelija

  • Aki Kohonen, talousjohtaja, aki.kohonen@vesilahti.fi

Perustelut

Kuntalain (410/2015) 111 §:n mukaan valtuuston on päätettävä viimeistään talousarvion hyväksymisen yhteydessä kunnan tuloveroprosentista, kiinteistöveroprosentista sekä muiden verojen perusteista. Talousarvio on hyväksyttävä vuoden loppuun mennessä kuntalain 110 §:n mukaisesti. Kiinteistöverolain (654/1992) 11 §:n 2 momentin mukaan kunnanvaltuusto määrää kunnan kiinteistöveroprosenttien suuruuden vuosittain etukäteen samalla, kun se vahvistaa varainhoitovuoden tuloveroprosentin. Kiinteistöveroprosentit määrätään prosentin sadasosan tarkkuudella.

Verohallinto on ilmoittanut, että vuoden 2023 veroprosentit on ilmoitettava viimeistään 17.11.2022. Kunnanhallituksen 3.10.2022 § 154 päättämä talousarvion suunnitteluohje 2023 ja talousarvion valmistelu perustuu siihen, että tuloveroprosentti ja kiinteistöveroprosentit säilyvät ennallaan.  Vesilahden kunnanvaltuusto korotti kiinteistöveroprosentteja muun kuin vakituisten asuinrakennusten ja yleisen kiinteistöveron osalta vuodelle 2020.

Kiinteistöverolaissa säädetään kiinteistön sijaintikunnalle menevästä kiinteistöverosta. Kiinteistövero on kunnanvaltuuston määräämä kiinteistöveroprosentin mukainen osuus kiinteistön arvosta ja se peritään kiinteistön omistajalta.

Kiinteistöverolain mukaiset kiinteistöveroprosentit

Kiinteistöverolaissa säädettyjen vuodelta 2022 toimitettavassa kiinteistöverotuksessa sovellettavien kiinteistöveroprosenttien vaihteluvälit ovat seuraavat:

Kunnanvaltuuston on määrättävä:

Yleinen kiinteistöveroprosentti 0,93 – 2,00
Vakituisen asuinrakennuksen kiinteistöveroprosentti  0,41 – 1,00


Kunnanvaltuusto voi määrätä:

Yleishyödyllisen yhteisön kiinteistöveroprosentti 0,00 – 2,00
Muiden asuinrakennusten kiinteistöveroprosentti 0,93 – 2,00
Eräiden laitosten (voimalaitokset) kiinteistöveroprosentti 0,93 – 3,10
Rakentamattoman rakennuspaikan veroprosentti 2,00 – 6,00


Nykyiset kiinteistöveroprosentit

Vesilahden kunnan kiinteistöveroprosentit vuonna 2022 ovat seuraavat:

Yleinen kiinteistöveroprosentti 1,25 %
Vakituisen asuinrakennuksen kiinteistöveroprosentti 0,55 %
Yleishyödyllisen yhteisön kiinteistöveroprosentti 1,25 %
Muiden asuinrakennusten kiinteistöveroprosentti 1,40 %
Rakentamattoman rakennuspaikan veroprosentti 2,00 %

                               
Yleishyödyllisen yhteisön kiinteistöveroprosentti: Kunnanvaltuusto voi määrätä tuloverolain 22 §:ssä tarkoitetun yleishyödyllisen yhteisön omistaman rakennuksen ja sen maapohjan kiinteistöveroprosentin edellä säädettyä alhaisemmaksi, jos kiinteistöllä sijaitseva rakennus on pääasiallisesti yleisessä tai yleishyödyllisessä käytössä. Kiinteistöprosentiksi voidaan määrätä myös 0,00.

Rakentamattoman rakennuspaikan verotusta esitetään nostettavaksi 2.00 % -> 4.00 %. Perusteena on, että korotuksen myötä tonttien omistajat joko rakentaisivat itse tai myisivät tontit rakennettavaksi, jotta nykyisille ja uusille kuntalaisille saadaan rakennuspaikkoja ja olemassa oleva infrastruktuuri käyttöön. Suuri määrä rakentamattomia rakennuspaikkoja yksityisten maanomistajien hallussa vaikeuttaa kunnan suunnittelua mm. väestökasvun ennustamisen, palvelutarpeen ennakoinnin sekä kaavoituksen suunnittelun osalta.

Kunta on kaavoittanut aktiivisesti uusia alueita, mutta kova menekki on vaikuttanut siihen, että kunnalla on tällä hetkellä vapaana n. 25 asuintonttia eri puolella Vesilahtea. Kunta haluaa, että kaavoitetuille alueille rakennettaisiin, jotta kunnan palveluita pystytään kehittämään ja kaupallisia palveluita parantamaan.

Taloudellinen vaikutus rakentamattoman rakennuspaikan verotuksen korotukselle esityksen mukaisesti on pieni, n. 5 000 euroa. Veronkorotuksen tarkoitus on saada jo kaavoitettuja, mutta rakentamattomia rakennuspaikkoja rakentumaan. Koko maan keskiarvo on 2,56 %, mutta Tampereen nopeasti kasvavissa kehyskunnissa usein tätä korkeampi. Kiinteistöveroihin ei esitetä muita muutoksia vuodelle 2023.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuomas Hirvonen, kunnanjohtaja, tuomas.hirvonen@vesilahti.fi

Kunnanhallitus esittää, että kunnanvaltuusto päättää,

1. että se määrää vuoden 2023 kiinteistöveroprosentit seuraavasti:

Yleinen kiinteistöveroprosentti 1,25 %
Vakituisen asuinrakennuksen kiinteistöveroprosentti 0,55 %
Muiden asuinrakennusten kiinteistöveroprosentti 1,40 %
Rakentamattoman rakennuspaikan veroprosentti 4,00 %


2. ​​ettei se määrää erillistä veroa yleishyödyllisille yhteisöille, vaan näiden kohdalla sovelletaan normaaleja kiinteistöveroprosentteja.

Päätös

Kunnanhallitus esittää kunnanvaltuustolle, että 

1. se määrää vuoden 2023 kiinteistöveroprosentit seuraavasti:

Yleinen kiinteistöveroprosentti 1,25 %
Vakituisen asuinrakennuksen kiinteistöveroprosentti 0,55 %
Yleishyödyllisen yhteisön kiinteistöveroprosentti 1,25 %
Muiden asuinrakennusten kiinteistöveroprosentti 1,40 %
Rakentamattoman rakennuspaikan veroprosentti 2,00 %


2. ettei se määrää erillistä veroa yleishyödyllisille yhteisöille, vaan näiden kohdalla sovelletaan normaaleja kiinteistöveroprosentteja.

 

Kokouskäsittely

Keskustelun aikana kunnanhallituksen jäsen Aino-Riikka Simula teki muutosesityksen, jonka mukaan kiinteistöveroprosentit pidettäisiin vuoden 2022 tasolla. Kunnanhallituksen jäsen Harri Penttilä kannatti esitystä. Puheenjohtaja tiedusteli hallitukselta, olisiko kunnanhallitusm muutosesityksen takana yksimielisesti ja totesi hallituksen olevan yksimielinen. 


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)