Kunnanhallitus, kokous 3.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 158 Teollisuustontti -niminen tilan, kiinteistötunnus 922-438-1-30 rakennusten myynti ja tontin vuokraus

VESDno-2022-23

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Timo Haapaniemi, kehitysjohtaja, timo.haapaniemi@vesilahti.fi

Perustelut

Vesilahden kunta omistaa Teollisuustontti -nimisen kiinteistön Suomelan kylässä, kiinteistötunnus 922-438-1-30. Kiinteistöllä on teollisuushalli, jonka pinta-ala on noin 1080 m2 sekä toimisto- ja sosiaalirakennus 150 m2. Kiinteistö ja sen rakennukset ovat olleet vuokrattuna vuodesta 1996.

Nykyinen vuokralainen on irtisanonut vuokrasopimuksen tammikuussa 2022. Sopimuksessa on kolmen kuukauden mittainen irtisanomisaika. Nykyinen vuokralainen toivoo vuokrasuhteen nopeaa purkamista, koska liiketoiminnalle ja tilan käytölle on jatkaja. Kunnan kannalta on tärkeä varmistaa liiketoiminnan jatkuminen ja täten paikallisten työpaikkojen säilyvyys.

Vuokranmäärä tarkastetaan vastaamaan alueen yleistä vuokratasoa ja vuokranmäärän arvioinnissa pyydetään tarvittavat lausunnot asiantuntijoilta.

Ehdotus

Esittelijä

Tuomas Hirvonen, kunnanjohtaja, tuomas.hirvonen@vesilahti.fi

Kunnanhallitus päättää antaa kunnanjohtajalle oikeudet valmistella ja allekirjoittaa vuokrasopimus kiinteistön vuokrauksesta uuden toimijan kanssa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

Timo Haapaniemi, kehitysjohtaja, timo.haapaniemi@vesilahti.fi
Harri Vierikka, tekninen johtaja, harri.vierikka@vesilahti.fi

Perustelut

Kunnanhallitus on kokouksessaan 24.1.2022 §3 ohjeistanut toimialajohtajat valmistelemaan käyttösuunnitelmatasoiset toimenpideohjelmat siten, että valtuuston talousarviossa 2022 asettama tavoite yhden (1) miljoonan euron parannuksesta tilikauden tulokseen voidaan saavuttaa tulevina vuosina.

Kunnanhallituksen käsittelyn jälkeen viranhaltijat ovat ohjeen mukaisesti laatineet toimenpideohjelmaa kunnan kunkin toimialan näkökulmasta. Teknisen palveluiden osalta tämä on tarkoittanut kiinteistöomistuksen läpikäyntiä.

Vesilahden kunta omistaa Teollisuustontti -nimisen kiinteistön Suomelan kylässä, kiinteistötunnus 922-438-1-30. Kiinteistöllä on teollisuushalli, jonka pinta-ala on noin 1080 m2 sekä toimisto- ja sosiaalirakennus 150 m2. Kiinteistö ja sen rakennukset ovat olleet vuokrattuna vuodesta 1996. Kiinteistö on tällä hetkellä vuokrattuna.

Kiinteistötunnus: 922-438-0001-0030

Kiinteistön nimi: TEOLLISUUSTONTTI

Muodostamispäivä: 29.12.1981

Kokonaispinta-ala: 9900 m²

Kiinteistö alkaa olla käyttöikänsä päässä ja tarvitsee korjaustoimia kunnon ylläpitämiseksi ja vuokraustoiminnan jatkumiseksi. Kiinteistön lämmitysjärjestelmä tarvitsee uusia seuraavan vuoden aikana ja tehdä koko kiinteistöä koskea korjaussuunnitelma kiinteistön kunnon parantamiseksi.

Ottaen huomioon kiinteistön kunnon ja vuokralaisen tarpeet on kiinteistön myyminen kunnan kannalta paras ratkaisu. Tällä ratkaisulla mahdollistetaan kiinteistön laadukas kehittäminen ja liiketoiminnan kasvu.

Ehdotus

Esittelijä

Tuomas Hirvonen, kunnanjohtaja, tuomas.hirvonen@vesilahti.fi

Kunnanhallitus päättää:

  1. asettaa Teollisuustontti -nimisen kiinteistön myyntiin ja
  2. antaa kunnanjohtajalle oikeudet toteuttaa kiinteistön myynti ja allekirjoittaa myyntiin liittyvät sopimukset ja dokumentit.

Päätös

Kunnanhallitus päättää

  1. asettaa kiinteistöllä 922-438-1-30 olevat rakennukset myyntiin ja vuokrata kiinteistöön kuuluvan tontin
  2. että kunnanjohtaja valmistelee myynnin ja vuokrauksen kunnanhallituksen myöhemmin päätettäväksi

Kokouskäsittely

Käsittelyn aikana hallituksen jäsen Ari Perämaa teki ehdotuksen, jonka mukaan rakennukset myydään, mutta tontin omistajuus jäisi kunnalle ja että kunnanjohtaja neuvottelisi kaupan ja vuokrauksen, mutta asiasta päätöksen tekisi kunnanhallitus. Susanna Suoniemi kannatti Ari Perämaan ehdotusta. 

Puheenjohtaja tiedusteli voidaako Perämaan esityksen takana olla yksimielisesti ja totesi kunnanhallituksen olevan yksimielinen asiassa.

Valmistelija

  • Timo Haapaniemi, kehitysjohtaja, timo.haapaniemi@vesilahti.fi

Perustelut

Vesilahden kunnanhallitus on päättänyt osana talouden tasapainotustoimenpiteitä asettaa kiinteistöllä 922-438-1-30 olevat rakennukset myyntiin ja vuokrata kiinteistöön kuuluvan tontin. Päätöksen rakennusten myynnistä ja tontin vuokrauksesta tekee kunnanhallitus (KH 25.4.2022 § 72).

Kiinteistöllä on teollisuushalli, jonka pinta-ala on 1080 m2 sekä toimisto- ja sosiaalirakennus 112 m2. Tontin pinta-ala on 9900 m2 ja sen osoite on Vesilahdentie 952, 37470 Vesilahti. 

Kunta on teettänyt kiinteistöstä ulkopuolisen välittäjän arvion, joka löytyy pykälän liitteenä. Kiinteistöllä toimiva yritys, Vesilahden Rautarakenne Oy, y-tunnus 3258548-8, on ilmoittanut kiinnostuksena rakennusten ostoon sekä tontin vuokraamiseksi. Kohdetta ei tarvitse asettaa julkiseen myyntiin, koska kunta on teettänyt ulkopuolisen toimijan arvion kiinteistön markkina-arvosta.

Rakennusten myyntihinta on 160 000 €.

Tontin myyntihinnaksi on arvioitu 49 500 €. Vesilahden kunnassa normaalisti tonttien vuosivuokra on 5 % myyntihinnasta. Tällöin tontin vuokraksi tulee 2475 €.

Päätös tukee Vesilahden kuntastrategian tavoitetilaa: yritysten kanssa kasvava.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuomas Hirvonen, kunnanjohtaja, tuomas.hirvonen@vesilahti.fi

Kunnanhallitus päättää:

  1. hyväksyä liitteenä olevan kauppakirjan ja myydä rakennukset Vesilahden Rautarakenne Oy:lle.
  2. hyväksyä liitteenä olevan vuokrasopimuksen kiinteistön tontista Vesilahden Rautarakenne Oy:lle.
  3. antaa kunnanjohtajalle oikeuden allekirjoittaa kauppakirjan ja vuokrasopimuksen päätöksen saatua lainvoimaisuuden.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Ostaja/vuokraaja