Rakennus- ja ympäristölautakunta, kokous 23.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 66 Kestävän kehityksen omatoimirahan myöntäminen syksylle 2022

VESDno-2022-50

Valmistelija

  • Suvi Kärmeniemi, ympäristötarkastaja, suvi.karmeniemi@vesilahti.fi

Perustelut

 

Avustuksen myöntämisen periaatteet
Vesilahden kunnalla on varattuna vuoden 2022 talousarviossa rahaa kestävän kehityksen omatoimiseen edistämiseen. Määräraha on tarkoitettu kunnan yhteisöille omatoimisiin toimenpiteisiin, joilla edistetään ekologisen kestävän kehityksen toteutumista kunnassa. Avustusta voi saada esimerkiksi ympäristön- ja maisemanhoitoon, vesien kunnostukseen sekä luonnonsuojelullisiin hoitotoimenpiteisiin. Omatoimirahaa on myönnetty vesistökunnostuksiin ja vesistöjen sekä rantojen hoitoon. Viime vuosina omatoimirahaa on voinut hakea laajemmin hoito- ja kunnostustoimenpiteisiin, jotka edistävät yhteisen ympäristön puhtautta, terveellisyyttä, viihtyisyyttä sekä luonnon monimuotoisuuden säilymistä. Rakennus- ja ympäristölautakunta (ltk. 26.2.2013, § 21) hyväksyi periaatteet, joiden perusteella myönnetään omatoimirahaa yhteisöille omatoimisiin ympäristön kunnostus- ja hoitotoimen¬piteisiin. Vuonna 2022 omatoimirahan myöntämisessä noudatetaan hyväksyttyjä omatoimirahan myöntämisen periaatteita.

Omatoimirahan myöntämisen oleellisia edellytyksiä ovat mm. hankkeiden suunnitelmallisuus ja hankkeiden omatoimisuus (aktiivinen hakeminen ja omarahoitus/talkootyöt). Omatoimiraha on tarkoitettu pääasiassa kunnan yhteisöille ja hankkeen tulee olla yleishyödyllinen. Omatoimirahalla ei avusteta yksittäisen maanomistajan kiinteistöllään tekemää ympäristönhoitoa muuten kuin perustellusta syystä (esim. luonnonsuojelullisesti arvokkaan kohteen hoito). Omatoimirahaa ei voi saada toimenpiteisiin, joihin saadaan jotain muuta julkista tukea (esim. kemera, maatalouden ympäristötuki ja sen erityistuet). Hanke tulee toteuttaa 31.10.2022 mennessä tai perustellusta syystä myöhemmin (esim. ruoppaus).  Avustus on enimmillään 30 % kokonaiskustan-nuksista, kuitenkin enintään 500;- euroa / kohde. 

Omatoimirahan ensimmäinen hakuaika oli 28.3. – 31.4.2022. Koska hakemuksia saapui vain 2 kpl, rakennus- ja ympäristölautakunta päätti avata hakuajan uudelleen syksyksi (8.6.2022 § 47).

Avustushakemukset toinen hakukierros vuonna 2022
Omatoimirahan hakuaika oli 4.7.–12.8.2022.  Määräaikaan mennessä saapui 1 hakemus.


1.    Kässänrannan asukasyhdistys ry hakee omatoimirahaa asuinalueen ympäristönhoitoon.

Alueeseen kuulu 19 kiinteistöä, puisto- ja lähivirkistysalueita, sekä yhteinen ranta-alue laitureineen. Alueella elää noin 70 asukasta. 
o Kassantieltä neljä kiinteistöä. 
o Kuuliantieltä kolmetoista kiinteistöä
o Kallionmutkan kolme kiinteistöä
o Laiturialueen nurmikot ja niityt 
o Kuuliantien kääntöpaikan alue ja uimarannalle johtavan väylän alkuosa
o Kalliomutkan puistoalue ja kalliot
o Pallokentän alue ja ympäröivä puistikko
o Vesaniementien varren puistikko Kassantien ja Kuuliantien välissä
o Hautausmaan kiviaidan ja Vesaniementien välinen viheralue

Lisäksi alueella on Kuuliantien päässä Kuuliannokassa kaksi vapaa-ajan asuntoa.

Vuoden 2022 toimintasuunnitelma:
1. Kassantien varren ojien ja vesakon hoito
2. Hautausmaan kiviaidan vierustan hoito
3. Vesaniementien länsipuolisen puistikon vesakon hoito (alue laajentunut 2018)
4. Pallokentän vuotuisen kasvuston hoito
5. Kalliomutkan puistikkojen hoito
6. Uimarannalle johtavan polun alkupään nurmialueen hoito 
7. Laiturille johtavan polun varren nurmialueen hoito
8. Rantapusikon vesakon hoito
9. Laiturialueen ison niityn hoito
10. Perinneaidan korjaus- ja ylläpitotoimet
11. Raivausjätteiden poiskuljetus
12. Kuuliantien pohjoispuolen vesakon raivaus (jäänyt tavoitteesta edellisenä kautena

Alustavan kustannusarvion mukaan kustannukset ja työtunnit ovat:

Talkootunnit 118 h, joista 39 h 30 €/h ja 79 h 10 €/h. Tarvikekustannukset ovat yhteensä 170 €. Kokonaiskustannusarvio hankkeelle on noin 2130 €, josta talkootyön osuus on noin 118 tuntia eli 1960 €. 

Hanke parantaa alueen viihtyvyyttä ja lisää käytettävyyttä. Maisemanhoito palvelee asuinaluetta laajempaakin ryhmää, koska alue on suosittu ulkoilureitti.

Arvio hakemuksesta: Avustushakemus täyttää omatoimirahan myöntämisen periaatteet. Hanke on yleishyödyllinen ja edistää alueen käyttöä, lisää turvallisuutta sekä viihtyisyyttä ja lisää maisemallisia arvoja.

Ehdotus

Esittelijä

  • Veli Salmi, rakennustarkastaja, veli.salmi@vesilahti.fi

Rakennus- ja ympäristölautakunta päättää myöntää kestävän kehityksen omatoimirahaa syksylle 2022:

1.    Kässänrannan asukasyhdistys ry:lle 500 € asuinalueen ympäristönhoitoon. 

Avustuksen saajan on noudatettava avustuksen käytössä ja avustuksen käytöstä annettavissa selvityksissä rakennus- ja ympäristölautakunnan 26.2.2013 / § 21 hyväksymiä myöntämisehtoja. Avustus maksetaan avustuksen saajan ilmoittamalle tilille 30.9.2022  mennessä.

Tarkastus omatoimirahan käytöstä voidaan suorittaa ympäristönsuojelun viranhaltijoiden toimesta niissä kohteissa, joihin omatoimirahaa on myönnetty. Tarkastuksiin voivat osallistua myös rakennus- ja ympäristölautakunnan jäsenet. Maksetut avustukset voidaan periä takaisin, mikäli suunniteltuja toimenpiteitä ei ole toteutettu.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Hakija, palvelusihteeri

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika ja päätöksen tiedoksisaanti

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. 

Omalla vastuulla oikaisuvaatimuksen voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä niin, että se ehtii perille viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Viraston aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään: 

Vesilahden rakennus- ja ympäristölautakunta 
Posti- ja käyntiosoite: Lindinkuja 1, 37470 Vesilahti
Sähköpostiosoite: vesilahdenkunta(at)vesilahti.fi    

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Myös sähköposti on ilmoitettava, jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköpostitse.