Rakennus- ja ympäristölautakunta, kokous 23.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 59 Lausunto Vesilahdentien eteläisen osayleiskaava OAS:sta

VESDno-2021-163

Aikaisempi käsittely

Perustelut

   

Ehdotus

Esittelijä

Tuomas Hirvonen, kunnanjohtaja, tuomas.hirvonen@vesilahti.fi

Kunnanhallitus päättää,

  • kuuluttaa ja tiedottaa osayleiskaavan vireilletulosta,
  • asettaa 3.6.2022 päivätyn, MRL 63 §:n mukainen Vesilahdentien eteläisen osayleiskaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelman nähtäville koko kaavahankkeen ajaksi ja
  • pyytää osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta tarvittavat lausunnot.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Perustelut

Vesilahden kunnanhallitus on päättänyt käynnistää Kirkonkylän ja Koskenkylän ympäristön osayleiskaavojen päivittämisen 29.11.2021 § 226. Tarkastelujen keskeisenä havaintona on ollut, että 29.11.2021 päätöksen mukaista kaava-alueen rajausta on kunnan edun mukaista supistaa ja kohdentaa suunnittelu ja tulevien vuosien kehittämistoimenpiteet kuntakeskustan läheisyyteen, Vesilahdentien eteläpuolelle sijoittuvalle alueelle. Kaavahankkeen keskeisinä tavoitteina ovat väestönkasvuun varautuminen, yhdyskuntarakenteen jäsentäminen, keskustan eteläpuolisen alueen kehittäminen, kulkuyhteyksien ja teknisten verkostojen kehittäminen viheryhteystarpeet huomioiden, elinkeinoelämän kasvun vahvistaminen ja asuinympäristöjen laadun ja monipuolisuuden edistäminen. Yhtenä konkreettisena tavoitteena on parantaa kunnan asuin- ja yritystonttien tarjontaa ja palvelujen saatavuutta sekä kunnan energiaomavaraisuutta eri tuotantomenetelmät huomioiden. Kaavan tarkoitus: Kirkonkylän ja Koskenkylän ympäristön osayleiskaavojen osittainen uudistaminen. Vesilahden kirkonkylään rajautuvan suunnittelualueen jäsentäminen ja tiivistäminen palvelee myös Tampereen kaupunkiseudun yhteisiä tavoitteita mm. väestökehityksen osalta. Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet ovat osa maankäyttö- ja rakennuslain mukaista alueidenkäytön suunnittelujärjestelmää (MRL 24 § ”tavoitteet on otettava huomioon”).

Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet käsittelevät seuraavia kokonaisuuksia: 1. Toimivat yhdyskunnat ja kestävä liikkuminen 2. Tehokas liikennejärjestelmä 3. Terveellinen ja turvallinen elinympäristö 4. Elinvoimainen luonto- ja kulttuuriympäristö sekä luonnonvarat 5. Uusiutumiskykyinen energiahuolto.

Tässä kaavatyössä tulee huomioida erityisesti seuraavat: 1. Toimivat yhdyskunnat ja kestävä liikkuminen 3. Terveellinen ja turvallinen elinympäristö 4. Elinvoimainen luonto- ja kulttuuriympäristö sekä luonnonvarat 5. Uusiutumiskykyinen energiahuolto

Kaavatiedot: Pirkanmaan maakuntakaava 2040 ”Alueen yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa, rakentamisessa ja käytössä on varmistettava, että valtakunnallisesti ja maakunnallisesti merkittävät kulttuuriympäristöjen ja luonnonperinnön arvot säilyvät. Avointen maisematilojen säilymiseen ja uusien rakennuspaikkojen sijaintiin on kiinnitettävä erityistä huomiota.” ja Yleiskaava, suunnittelualueella on kaksi voimassaolevaa osayleiskaavaa vuosilta 2006- 2009 ja 2016. Suunnittelualueella ei ole voimassaolevaa asemakaavaa.

Suunnitelmat: Tampereen seudun rakennesuunnitelma 2040. Seutuhallitus hyväksyi kaupunkiseudun rakennesuunnitelman 2040 17.12.2014. Rakennesuunnitelman päivitystyö on kesken. Rakennesuunnitelmassa Vesilahden kirkonkylä on osoitettu lähipalvelukeskuksena, jonne on mitoitettu 1 500 uutta asukasta. Maankäytön strateginen kehityskuva ja kaavoitusohjelma Vesilahden maankäytön strateginen kehityskuva ja kaavoitusohjelma on laadittu alkuvuodesta 2020. Kaavoitusohjelmassa alue on osoitettu tiivistyvänä taajamana ja alueelle on määritelty 165 asuntoa ja 620 asukasta. Koskenkylän suuntaan on osoitettu kevyen liikenteen yhteystarve.

Suunnittelualue sijaitsee valtakunnallisesti arvokkaalla maisema-alueella, Vesilahden kulttuurimaisema. Alueella ei sijaitse valtakunnallisesti merkittäviä rakennettuja kulttuuriympäristöjä (RKY).

Ehdotus

Esittelijä

  • Veli Salmi, rakennustarkastaja, veli.salmi@vesilahti.fi

Suunnittelussa on kiinnitettävä erityisesti huomiota Vesilahdentien liikennejärjestelyihin kuntakeskuksen palveluiden saavuttamiseksi turvallisesti ja läpiajo- sekä työmaaliikenteen sujuvaan toimintaan. Asuinalueiden meluntorjunta on huomioitava ja alueen energia- ja jätehuolto on suunniteltava keskitetysti ja energiatehokkaasti. Alueen vesijohtoja ja viemärilinjoja suunniteltaessa on myös hulevesien käsittely suunniteltava. Arvokkaat maisema-alueet ja luontokohteet esitetään suunnitelmissa ja suositaan avoimelle peltoaukealle korkeintaan 2. krs rakennuksia.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

-Khal, kaavoittaja, kaavoituksen palvelusihteeri