Rakennus- ja ympäristölautakunta, kokous 23.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 60 Lausunto tekniselle lautakunnalle Vesilahden vesihuoltolaitoksen toiminta-alueiden päivityksestä

VESDno-2022-131

Perustelut

Vesilahden tekninen lautakunta on kokouksessaan 11.5.2022 § 32 päättänyt pyytää rakennus-​ ja ympäristölautakunnalta lausuntoa Vesilahden vesihuoltolaitoksen toiminta-​alueista.

Vesilahden kunnan vesihuollon toiminta-alue sisältää vesijohto- ja viemäriverkostot. Lisäksi toiminta-alue sisältää lähivuosina tehtävät toiminta-alueiden laajennukset. Toiminta-alueen määrittäminen perustuu vesihuoltolain (9.2.2001/119) toisen luvun määräyksiin toiminta-alueista. Toiminta-alueen päivitys on laadittu yhdessä Lempäälän veden toimesta. Edellinen toiminta-aluepäivitys on tehty 2009. Toiminta-aluetta on tarpeen päivittää, koska Vesilahden kunnan alueella on tämän jälkeen hyväksytty uusia kaava-alueita sekä rakennettu uusia vesihuollon verkostoja.

Toiminta-alueen tulee olla sellainen, että:

1.      vesihuoltolaitos kykenee huolehtimaan vastuullaan olevasta vesihuollosta taloudellisesti ja asianmukaisesti

2.      vesihuollon kustannusten kattamiseksi perittävät vesihuollon maksut muodostuvat kohtuullisiksi ja tasapuolisiksi

Vesihuollon toiminta-alueella sijaitsevan kiinteistön on liityttävä laitoksen vesijohtoon ja viemäriin. Toiminta-alueen päivittä­miseksi on otettu huomioon vesihuoltolain kohdat. Esityksen mukaisesti toiminta-alue laajenee nykyisestä koskemaan vuoden 2009 jäl­keen rakennettuja verkostoalueita ja verkosto­laajennuksia. Lisäksi toiminta-aluera­jausta on päivi­tetty joidenkin yksittäisten kiinteistöjen osalta. Pääsääntöi­sesti nämä kiin­teistöt ovat vesihuoltoon liittyneitä, mutta toiminta-aluera­jauksen ulkopuo­lella jääneitä kiinteistöjä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Veli Salmi, rakennustarkastaja, veli.salmi@vesilahti.fi

Toiminta-aluekartassa esitettyjen toteutusvuosien tärkeysjärjestystä on tarpeen miettiä talouden ja rakennustiheyden näkökulmasta. Metsämantereen toteutus suunnitellusti 2022-2024, seuraavaksi Suomelantien runkoputkien toteutus 2024-2028 ja Lammasniemen toteutusta voi kaavoituksen estyessä siirtää 2028- . Kaakilanniemessä on jo vesi- ja viemäriverkostoihin liittyneitä ja esim. Kurikan tilan tulevan lisärakentamisen yhteydessä tulee rakennuslupien ehdoksi laittaa liittymisvelvollisuus. Talouden arvioimiseksi on esitettävä laskelmat vesilaitoksen tulevista investointimahdollisuuksista vrt. olemassa olevan verkoston korjausvelka ja vuokrauksesta saatava tulo. Sulkavuoren puhdistamon valmistuminen saattaa vielä tuoda lisäkustannuksia, samoin Tavasen osakkuus.

Päätös

Keskustelun päätteeksi rakennustarkastaja teki korjatun päätösehdotuksen: Toiminta-aluekartassa esitettyjen toteutusvuosien tärkeysjärjestystä on tarpeen miettiä talouden ja rakennustiheyden näkökulmasta. Metsämantereen toteutus suunnitellusti 2022-2024, seuraavaksi Suomelantien runkoputkien toteutus tulisi aikaistaa 2024-2028 ja laajentaa aluetta Komuntien suuntaan. Lammasniemen toteutusta voi kaavoituksen estyessä siirtää 2028-. Talouden arvioimiseksi on esitettävä laskelmat vesilaitoksen tulevista investointimahdollisuuksista vrt. olemassa olevan verkoston korjausvelka ja vuokrauksesta saatava tulo. Sulkavuoren puhdistamon valmistuminen saattaa vielä tuoda lisäkustannuksia, samoin Tavasen osakkuus.

Korjattu päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

 


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)