Rakennus- ja ympäristölautakunta, kokous 8.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 48 Yksityisteiden kunnossapitoavustukset 2022

VESDno-2022-173

Valmistelija

  • Veli Salmi, rakennustarkastaja, veli.salmi@vesilahti.fi

Perustelut

Yksityisteiden kunnossapitoavustuksiin on vuoden 2022 talousarviossa varattu määrärahaa 77 500 €, eli avustusten määrää on sama kuin edellisvuonna.
Uusi yksityistielaki astui voimaan 1.1.2019. Uuden lain mukaan kunnat voivat edelleen myöntää avustuksia tiekunnille. Avustamisen ehtona kuitenkin on, että yksityistielle on perustettu tiekunta. Samoin tiekunnan tietojen on oltava ajan tasalla yksityistierekisterissä ja ns. kansallisessa tietietojärjestelmässä eli Digiroadissa (painorajoitukset, tienkäytön rajoitukset ja kieltämiset). 

Yksityistielaki 560/2018 

”84 § Kunnan avustus:

Edellytyksenä avustuksen myöntämiselle tienpitoon on, että tietä koskevien asioiden hoitamista varten on perustettu tiekunta ja että tiekuntaa ja yksityistietä 
koskevat tiedot yksityistierekisterissä sekä tie- ja katuverkon tietojärjestelmässä ovat ajantasaiset niin kuin 50 §:ssä edellytetään.”

”50 § Yksityistietä koskeva tieto:

Tiekunnan toimielimen on huolehdittava, että tiekunnasta on 89 §:n mukaiset ajantasaiset tiedot mainitussa pykälässä tarkoitetussa yksityistierekisterissä ja 
että yksityistiestä on 56 §:n 3 momentin 9 kohdassa tarkoitettuja painorajoituksia ja 29 §:n 1 momentissa tarkoitettua tien käytön kieltämistä tai rajoittamista koskevat ajantasaiset tiedot kansallisessa tie- ja katuverkon tietojärjestelmässä.”

Rakennus- ja ympäristölautakunta päätti 14.12.2021 § 91 päivitetyistä yksityisteiden kunnossapitoavustuksien jakamisperusteista.

Vuonna 2022 maaliskuun paikallislehdessä oli ilmoitus, että Vesilahden kunnan yksityistieavustukset jaetaan hakuaikana toimitettujen hakemusten ja hyväksyttyjen jakoperusteiden mukaan. Lisäksi tietoa avustusten hakemisesta on lähetetty edellisvuosina avustettujen tiekuntien yhteyshenkilöille sähkö- ja kirjepostilla. Hakemukset on tullut toimittaa kuntaan 15.4.2022 mennessä. Lisäksi maksamisen ehtona on, että tiekunta toimittaa tiliselosteet neljältä edelliseltä tilikaudelta 30.6.2022 mennessä.

Pistotarkastuksessa havaittiin suuri määrä tiekuntia, jotka eivät olleet tehneet avustuksen ehdon mukaista ilmoitusta Digiroadiin.  

Ehdotus

Esittelijä

  • Veli Salmi, rakennustarkastaja, veli.salmi@vesilahti.fi

Rakennus- ja ympäristölautakunta myöntää vuoden 2022 kunnossapitoavustukset vuonna 2021 päivitettyjen jakoperusteiden perusteella liitteenä olevan maksatusluettelon mukaisesti sen jälkeen, kun yksityistiekunta on toimittanut kuittauksen ilmoittamisesta Digiroadiin, pyydetyt tiliselosteet on saatu, mahdolliset pyydetyt lisäselvitykset on saatu eikä tilityksissä ole huomautettavaa. Avustusten tarkat euromäärät selviävät tilitysten tarkastelun jälkeen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. Lisäksi lautakunta päätti järjestää yksityistie infotilaisuuden lautakunnan ja yksityistiehoitokuntien jäsenille.

Esteellisyys

  • Aura Elliott, Mikko Ala-Orvola, Virpi Eskola ja Harri Penttilä jääväsivät itsensä, ovat osallisuusjäävejä, osakkaina yhdellä tai useammalla listan yksityisteistä.

Kokouskäsittely

Yleisten jakoperusteiden käsittelyn jälkeen itsensä jäävänneet henkilöt poistuivat paikalta ja maksatusluettelon käsittelyn ajan puheenjohtajana toimi rakennustarkastaja Veli Salmi.

Tiedoksi

Hakemuksen jättäneet