Rakennus- ja ympäristölautakunta, kokous 8.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 47 Kestävän kehityksen omatoimirahan myöntäminen vuodelle 2022

VESDno-2022-50

Valmistelija

  • Suvi Kärmeniemi, ympäristötarkastaja, suvi.karmeniemi@vesilahti.fi

Perustelut

Avustuksen myöntämisen periaatteet
Vesilahden kunnalla on varattuna vuoden 2022 talousarviossa rahaa kestävän kehityksen omatoimiseen edistämiseen. Määräraha on tarkoitettu kunnan yhteisöille omatoimisiin toimenpiteisiin, joilla edistetään ekologisen kestävän kehityksen toteutumista kunnassa. Avustusta voi saada esimerkiksi ympäristön- ja maisemanhoitoon, vesien kunnostukseen sekä luonnonsuojelullisiin hoitotoimenpiteisiin. Omatoimirahaa on myönnetty vesistökunnostuksiin ja vesistöjen sekä rantojen hoitoon. Viime vuosina omatoimirahaa on voinut hakea laajemmin hoito- ja kunnostustoimenpiteisiin, jotka edistävät yhteisen ympäristön puhtautta, terveellisyyttä, viihtyisyyttä sekä luonnon monimuotoisuuden säilymistä. Rakennus- ja ympäristölautakunta (ltk. 26.2.2013, § 21) hyväksyi periaatteet, joiden perusteella myönnetään omatoimirahaa yhteisöille omatoimisiin ympäristön kunnostus- ja hoitotoimen¬piteisiin. Vuonna 2022 omatoimirahan myöntämisessä noudatetaan hyväksyttyjä omatoimirahan myöntämisen periaatteita.

Omatoimirahan myöntämisen oleellisia edellytyksiä ovat mm. hankkeiden suunnitelmallisuus ja hankkeiden omatoimisuus (aktiivinen hakeminen ja omarahoitus/talkootyöt). Omatoimiraha on tarkoitettu pääasiassa kunnan yhteisöille ja hankkeen tulee olla yleishyödyllinen. Omatoimirahalla ei avusteta yksittäisen maanomistajan kiinteistöllään tekemää ympäristönhoitoa muuten kuin perustellusta syystä (esim. luonnonsuojelullisesti arvokkaan kohteen hoito). Omatoimirahaa ei voi saada toimenpiteisiin, joihin saadaan jotain muuta julkista tukea (esim. kemera, maatalouden ympäristötuki ja sen erityistuet). Hanke tulee toteuttaa 31.10.2022 mennessä tai perustellusta syystä myöhemmin (esim. ruoppaus).  Avustus on enimmillään 30 % kokonaiskustannuksista, kuitenkin enintään 500;- euroa / kohde. 

Avustushakemukset vuonna 2022
Omatoimirahan hakuaika oli 28.3.–31.4.2021.  Hakemuksia tuli yhteensä 2 kappaletta.

1.    Pynnäjärven osakaskunta hakee omatoimirahaa Pynnäjärven vesikasvillisuuden niittoon.

Pynnäjärvi sijaitsee Vesilahden Krääkkiössä, kunnan lounaisosassa vain osin Vesilahden kunnan alueella. Suurin osa järvestä sijaitsee Urjalan kunnan alueella. Kunnostettavaksi vesistönalueeksi ilmoitetaan hakemuksessa koko järvi.

Hakemuksen mukaan vesikasvien niitto tehdään heinä-elokuussa. Niitto suoritetaan osakaskunnan omalla niittokoneella ja työ suoritetaan pääasiassa talkoina. 

Alustavan kustannusarvion mukaan kustannukset ja työtunnit ovat:
-    Vesikasvillisuuden niitto          
o    talkootyö         (á 10 €)        250 h
o    Polttoaineet 300 – 400 €. 

Kokonaiskustannusarvio hankkeelle on 2800–2900 €, josta talkootyön osuus on noin 250 tuntia eli 2500  €. 

Kunnostustoimenpiteet parantavat virkistyskäyttöä, kalastusta ja mökkiläisten viihtyvyyttä.

Arvio hakemuksesta: Avustushakemus täyttää vesistön niiton osalta omatoimirahan myöntämisen periaatteet, sillä hanke on yleishyödyllinen ja käsittää laajan vesistöalueen. Vesikasvillisuuden niitto tulee toteuttaa useana vuonna peräkkäin, jotta toimenpiteellä voidaan ehkäistä rehevöitymistä ja umpeenkasvua.

2.    Kirkonkylän-Onkemäen osakaskunta hakee omatoimirahaa Onkemäenjärven vesikasvillisuuden niittoon.

Kunnostettavaksi alueeksi on esitetty Onkemäenjärven eteläosa. Ranta-alueita ei esitetä leikattavan. Kunnostustarpeisiin ryhdytään vesikasvien kasvun hillitsemiseksi. Kunnostustoimenpiteet parantavat virkistys- ja kalastusmahdollisuuksia sekä edistävät linnuston viihtyvyyttä lisääntyneen avoveden vuoksi. Hakemuksen mukaan vuosittaisella hoitoleikkuulla kasvusto saadaan pidettyä kurissa ja järvien umpeen kasvaminen ehkäistään. Linnuston pesimäpaikat säilytetään.

Alustavan kustannusarvion mukaan kustannukset ja työtunnit ovat:
o    konetyö (massojen kuormaus ja kuljetus) (á 30 €) 16 h
o    leikkaus ammattityö            (á 350 €) 4 h
o    talkootyö                 (á 10 €) 6 h
         
Talkootuntien arvoksi on laskettu 1940 €. 

Arvio hakemuksesta: Avustushakemus on yleishyödyllinen ja käsittää laajan vesistönosan. Vesikasvillisuuden niitto tulee toteuttaa useana vuonna peräkkäin, jotta toimenpiteellä voidaan ehkäistä umpeenkasvua.
 

Ehdotus

Esittelijä

  • Veli Salmi, rakennustarkastaja, veli.salmi@vesilahti.fi

Rakennus- ja ympäristölautakunta päättää myöntää kestävän kehityksen omatoimirahaa vuonna 2022:

1.    Pynnäjärven osakaskunnalle Pynnäjärven vesikasvillisuuden niittoon 500 €. 

2.    Kirkonkylän-Onkemäen osakaskunnalle Onkemäenjärven vesikasvien niittoon 500 €.

Avustuksen saajan tulee huomioida vesilintujen pesintä. Vesilintujen pesintä on herkimmillään huhtikuun puolivälistä heinäkuun puoleenväliin asti. Siksi rantojen kunnostus- ja hoitotoimet tulee ajoittaa pesimäajan jälkeen. Lisäksi vesikasvillisuuden niitossa tulee huomioida Onkemäenjärven Natura-alue ja niittojen tulee olla hoitosuunnitelman mukaisia.

Kaikkien avustuksen saajien on noudatettava avustuksen käytössä ja avustuksen käytöstä annettavissa selvityksissä rakennus- ja ympäristölautakunnan 26.2.2013 / § 21 hyväksymiä myöntämisehtoja. Avustus maksetaan avustuksen saajan ilmoittamalle tilille 30.6.2022.  mennessä.

Tarkastus omatoimirahan käytöstä voidaan suorittaa ympäristönsuojelun viranhaltijoiden toimesta niissä kohteissa, joihin omatoimirahaa on myönnetty. Tarkastuksiin voivat osallistua myös rakennus- ja ympäristölautakunnan jäsenet. Maksetut avustukset voidaan periä takaisin, mikäli suunniteltuja toimenpiteitä ei ole toteutettu.

Päätös

Rakennus- ja ympäristölautakunta päätti jakaa avustukset päätösehdotuksen mukaisesti. Lisäksi lautakunta päätti julistaa haun uudelleen auki syksyllä.

Esteellisyys

  • Ilari Virtanen, osallisuusjäävi, hän on osakas Kirkonkylän-Onkemäen osakaskunnassa.

Kokouskäsittely

Ilari Virtanen poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn ajaksi.

Korjattiin päätösehdotuksestä vuosiluku lauseesta: "Omatoimirahan hakuaika oli 28.3.–31.4.2021", vuodeksi 2022.

Tiedoksi

Hakemuksen jättäneet, palvelusihteeri