Sivistyslautakunta, kokous 30.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 55 Lausunto Vesilahdentien eteläinen osayleiskaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelmaan

VESDno-2021-163

Aikaisempi käsittely

Perustelut

   

Ehdotus

Esittelijä

Tuomas Hirvonen, kunnanjohtaja, tuomas.hirvonen@vesilahti.fi

Kunnanhallitus päättää,

  • kuuluttaa ja tiedottaa osayleiskaavan vireilletulosta,
  • asettaa 3.6.2022 päivätyn, MRL 63 §:n mukainen Vesilahdentien eteläisen osayleiskaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelman nähtäville koko kaavahankkeen ajaksi ja
  • pyytää osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta tarvittavat lausunnot.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Marko Lahtinen, sivistysjohtaja, marko.lahtinen@vesilahti.fi

Perustelut

Vesilahden kunnanhallitus on päättänyt käynnistää Kirkonkylän ja Koskenkylän ympäristön osayleiskaavojen päivittämisen 29.11.2021 § 226. Kunnanhallitus on kokouksessaan 13.6.2022 § 113 päättänyt kuuluttaa ja tiedottaa osayleiskaavan vireilletulosta sekä asettaa 3.6.2022 päivätyn, MRL 63 §:n mukaisen Vesilahdentien eteläisen osayleiskaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelman nähtäville koko kaavahankkeen ajaksi ja pyytää osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta tarvittavat lausunnot.

Osayleiskaavojen päivitystarpeita on tämän jälkeen tarkasteltu tammikuun ja helmikuun 2022 aikana kunnan organisaatiossa ja toimielinkokouksissa. Tarkastelujen keskeisenä havaintona on ollut, että 29.11.2021 päätöksen mukaista kaava-alueen rajausta on kunnan edun mukaista supistaa ja kohdentaa suunnittelu ja tulevien vuosien kehittämistoimenpiteet kuntakeskustan läheisyyteen, Vesilahdentien eteläpuolelle sijoittuvalle alueelle.

Kaavahankkeen keskeisinä tavoitteina ovat väestönkasvuun varautuminen, yhdyskuntarakenteen jäsentäminen, keskustan eteläpuolisen alueen kehittäminen, kulkuyhteyksien ja teknisten verkostojen kehittäminen viheryhteystarpeet huomioiden, elinkeinoelämän kasvun vahvistaminen ja asuinympäristöjen laadun ja monipuolisuuden edistäminen. Yhtenä konkreettisena tavoitteena on parantaa kunnan asuin- ja yritystonttien tarjontaa ja palvelujen saatavuutta sekä kunnan energiaomavaraisuutta eri tuotantomenetelmät huomioiden.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marko Lahtinen, sivistysjohtaja, marko.lahtinen@vesilahti.fi

Sivistyslautakunta päättää lausua Kirkonkylän ja Koskenkylän ympäristön osayleiskaavojen osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta seuraavaa:

Vesilahden kunnan sivistyspalveluilla on ollut mahdollisuus osallistua kunnan sisäiseen valmistelutyöhön Kirkonkylän ja Koskenkylän ympäristön osayleiskaavojen päivittämiseksi. Tämä on mahdollistanut varhaiskasvatuksen, esi- ja perusopetuksen sekä vapaa-ajan palveluiden järjestämisen ja kehittämisen näkökulman esilläpidon valmistelussa. Prosessin edetessä tulee huomiota edelleen kiinnittää sivistyspalveluiden saavutettavuuteen, riittävyyteen, yhdenvertaisuuteen ja laadun kehittämiseen, jotta Vesilahti olisi entistä parempi asuinpaikka vanhoille ja uusille kuntalaisille.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.