Sivistyslautakunta, kokous 30.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 52 Sivistyslautakunnan osavuosiraportointi 1-6/2022

VESDno-2022-103

Perustelut

Vesilahden kunnan hallintosäännön 7. luvun 2 §:n mukaan toimielimet seuraavat talousarvion toteutumista säännöllisesti.

Vesilahden kunnanhallituksen 29.11.2021 §221 hyväksymien vuoden 2022 talousarvion täytäntöönpano-ohjeiden mukaan aikaväliltä tammi-kesäkuu raportoidaan toimielimen hyväksymän tulosyksikön käyttösuunnitelman euromääräinen ja toiminnallinen toteutuminen. Seurantaraporteissa on arvioitava toiminnallisten tavoitteiden ja määrärahojen toteutuminen raportointiajankohtaan mennessä sekä esitettävä arvio loppuvuoden osalta tavoitteiden saavuttamisesta, määrärahojen toteutumisesta ja mihin toimenpiteisiin on ryhdytty mahdollisten määrärahaylitysten estämiseksi. Osavuosiraportoinnissa esitetään myös investointien toteuma. Aikavälin toteuman ja muun käytettävissä olevan tiedon perusteella laaditaan ennakkoarvio koko vuoden toteumasta. Seurantaraportit tulee käsitellä myös lautakunnissa.

Varhaiskasvatuksen sekä esi- ja perusopetuksen talouden toteuma on alkuvuoden osalta hyvässä tasapainossa. Esi- ja perusopetuksen sekä varhaiskasvatuksen osalta on syytä seurata henkilöstökulujen kertymää uuden toimintavuoden alkaessa. Varhaiskasvatuksen lapsi- ja henkilöstömäärä on selvästi kevättä suurempi, joten henkilöstökulujen määrärahan riittävyyttä on tarkasti seurattava. Myös toiminnallisesti ja osavuosikatsauksessa raportoitavien tunnuslukujen osalta varhaiskasvatus sekä esi- ja perusopetus ovat toimineet suunnitellusti. Henkilöstömäärän muutos työsuhteen muodon osalta selittyy raportointitavan muutoksella.

Vapaa-ajan palveluiden talouden toteuma on tuottojen osalta ylittynyt selvästi ja toimintakuljen osalta hieman. Tilanne selittyy hankerahoituksilla, joiden haussa on onnistuttu hyvin. Tilanne on sinänsä myönteinen, mutta toimintojen hankevetoinen rahoitus vaikeuttaa suunnitelmallista palveluiden kehittämistä ja henkilöstön vakinaistamista. Myös toiminnallisesti ja osavuosikatsauksessa raportoitavien tunnuslukujen osalta on onnistuttu hyvin. Kirjasto-, kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntapalvelut toteuttavat suuren määrän erilaisia toimintoja pienellä henkilöstöresurssilla ja strategisessa mielessä haaste ja riski on resurssin riittäminen terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen rakenteelliseen suunnitteluun.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marko Lahtinen, sivistysjohtaja, marko.lahtinen@vesilahti.fi

Sivistyslautakunta päättää merkitä osavuosiraportin 1-6/2022 ja talousarvion lomakkeiden toteuman 1-6/2022 tietoon saatetuksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.