Sivistyslautakunta, kokous 30.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 49 Varhaiskasvatussuunnitelman päivitys

VESDno-2022-69

Valmistelija

  • Anne Mäki, varhaiskasvatusjohtaja, anne.maki@vesilahti.fi

Perustelut

Varhaiskasvatuslain mukaan Opetushallitus laatii ja päättää varhaiskasvatuslakiin perustuen  varhaiskasvatussuunnitelman perusteet.  Varhaiskasvatuksen järjestäjien tulee laatia ja hyväksyä valtakunnallisten varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden  pohjalta paikalliset opetussuunnitelmat.Varhaiskasvatussuunnitelman laatimisvelvoite koskee myös kunnan valvomaa yksityistä lasten päiväkotitoimintaa sekä yksityistä perhepäivähoitoa. Varhaiskasvatuslakiin 1.8.2022 tulevien muutosten vuoksi päivitetyt Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet julkaistiin 18.2.2022. Päivityksen tarkoituksena on ollut päivittää perusteasiakirjan käsitteet, sisältö sekä lähdeviitteet vastaamaan uutta lakia. Uudistuksessa huomioitiin valmistelun aikana saatu palaute. Pääsääntöisesti muutokset liittyvät lapsen kehityksen ja oppimisen tuen asioihin. Varhaiskasvatussuunnitelma laaditaan siten, että se määrittelee, ohjaa ja tukee varhaiskasvatuksen järjestämistä paikallisesti. Suunnitelmaa laadittaessa tulee ottaa huomioon paikalliset erityispiirteet, mahdolliset pedagogiset painotukset, lasten tarpeet sekä varhaiskasvatusta koskevan arviointitiedon ja kehittämistyön tulokset. Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ohjaa yhtenäisen ja tasa-arvoisen varhaiskasvatuksen toteuttamista sekä varhaiskasvatuksen laadullista kehittämistä. aikalliset suunnitelmat voivat tarkentaa valtakunnallisia perusteita, mutta ne eivät voi sulkea pois mitään lain, asetuksen tai varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden edellyttämää tavoitetta tai sisältöä. 

1.8.2022 käyttöön otettavaa varhaiskasvatuksen kuntakohtaisen suunnitelman päivitystä on osin laadittu seudullisena yhteistyönä Tampereen kaupunkiseudun kuntien eli Kangasalan, Lempäälän, Nokian, Oriveden, Pirkkalan, Tampereen, Vesilahden ja Ylöjärven kesken. Varhaiskasvatuksen päivitetyissä perusteissa määritellään entistä tarkemmin kolmitasoisen tuen mallin mukaan tuen tasot ja muodot sekä se, miten tukea annetaan. Kolmitasoisen tuen mallissa lapselle annettavan tuen tasot jaotellaan yleiseen, tehostettuun ja erityiseen tukeen. Tuen muodot jaotellaan pedagogiseen, rakenteelliseen ja hoidolliseen tukeen. Tuen tarve arvioidaan lapsen yksilölliseen tuen tarpeen perusteella. Lapsella tulee olla oikeus varhaiskasvatukseen osallistumisen edellyttämiin apuvälineisiin ja uudistus näkyy myös jokaiselle lapselle tehtävässä henkilökohtaisessa varhaiskasvatussuunnitelmassa. Varhaiskasvatusta toteutetaan ja kehitetään inkluusion periaatteiden mukasiesti. Lasten digitaalista osaamista kehitetään digitaalista toimintakulttuuria vakiinnuttamlaa ja henkilökunnan osaamsita lisäämällä sekä  laitemäärää  lisäämällä varhaiskasvatuksen yksiköissä. 

Vesilahden varhaiskasvatuksessa painotetaan luontoa, liikkkumista ja leikkiä. Varhaiskasvatusta toteutetaan osaltaa Vesilahden varhaiskasvatuksen ympäristöakasvatussuunnitelmaan perustuen: Siirtymistä varhaiskasvatuksesta esiopetukseen tuetaan Lapsen yhtenäisen kasvun- ja opinpolun suunnitelman mukaisesti. 

Varhaiskasvatuksen laatua kehitetään jatkuvan arvioinninperaatteiden mukaisesti. Arviointia toteutetaan esimerkiksi arviointiympyröiden avulla.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marko Lahtinen, sivistysjohtaja, marko.lahtinen@vesilahti.fi

Sivistyslautakunta hyväksyy Vesilahden varhaiskasvatussuunnitelman 2022 ja se otetaan käyttöön elokuusta 2022 alkaen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.