Sivistyslautakunta, kokous 30.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 57 Tiedoksi merkittävät asiat

Perustelut

1. AVIn päätös varhaiskasvatuksen valvontaohjelman mukaisesta valvonnasta

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on lähettänyt 26.4.2022 Vesilahden kunnan kirjaamoon varhaiskasvatuksen valvontaohjelman mukaisen selvityspyynnön, jossa pyydettiin toimittamaan tiedot päiväkotien lapsiryhmien määrästä sekä lasten ja henkilöstön määrästä ajalta 14.3.–10.4.2022 Ahtialan, Peiponpellon ja Satumetsän päiväkodeista. Valvonnan kohteena ovat edelleen päiväkotien henkilöstömitoitus ja ryhmän enimmäiskoko.

Vesilahden kunnan varhaiskasvatus on toimittanut pyydetyn selvityksen Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastoon 12.5.2022. Ahtialan päiväkodin toiminta on päättynyt 31.7.2020 ja sen sijaan on sovittu annettavaksi tiedot Peuraniityn päiväkodista.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on saanut asiassa riittävän selvityksen, jonka perusteella valvontaohjelman mukaisen valvonta-asian LSSAVI/7447/2022 käsittely virastossa päättyy, eikä anna aihetta muihin toimenpiteisiin. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto toteaa, että Vesilahden kunnan järjestämän varhaiskasvatuksen henkilöstömitoitus ja lapsiryhmien enimmäiskoko Peiponpellon, Peuraniityn ja Satumetsän päiväkodeissa on ollut tarkasteluajankohtana varhaiskasvatuslain mukainen.

 

2. AVIn päätös Vesilahden kunnasta tehtyyn kanteluun liittyen

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastossa on tullut 28.5.2021 vireille Vesilahden yhtenäiskoulun toimintaan liittyvä kantelu. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on antanut asiasta 18.7.2022 päätöksen, joka saatetaan koulutuksen järjestäjän tietoon.

 

3. Osallistuminen Karvin ja OKM:n arviointeihin

Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi) vastaa varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen kansallisesta arvioinnista. Karvin toimiala kattaa koko koulutusjärjestelmän varhaiskasvatuksesta korkeakoulutukseen. Karvin arvioinnit tuottavat tietoa ja kehittämissuosituksia paikalliseen, alueelliseen ja valtakunnalliseen päätöksentekoon ja kehittämistyöhön sekä kansainväliseen vertailuun. Karvin arviointitoiminta perustuu riippumattomuuteen, luottamukseen, avoimuuteen ja vuorovaikutukseen. Karvi toteuttaa kansallisen arvioinnin, jossa arvioidaan perusopetuksen järjestämistä maaseutu- ja saaristoalueilla.  Arviointi kohdistuu lasten sivistyksellisten ja sosiaalisten oikeuksien toteutumiseen, kouluverkon kehitykseen, koulujen lakkauttamiseen ja alueiden elinvoimaisuuteen. Osana arviointia Karvi on tilannut aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI Public Oy:ltä tilastollisen analyysin, joka luo arviointia varten yleiskuvan väestönkehityksestä, kouluverkon kehittymisestä ja elinvoimasta maaseutu- ja saaristoalueilla. Tämän lisäksi syvennetään tietoa kuudessa tapauskunnassa, joista yksi on Vesilahti. Näiden osalta tarkastellaan tarkemmin kouluverkkomuutosten paikallisia vaikutuksia elinvoiman näkökulmasta. Tarkastelu pohjautuu hanketta varten tilattuun kuntakohtaiseen paikkatietoaineistoon sekä erinäisiin tilastolähteisiin, joilla voidaan tarkastella kunnan sisäistä kehitystä. Arvioinnin tulokset julkaistaan 30.11.2022.

Vesilahti on otoksessa myös Väestönkehityksen vaikutukset varhaiskasvatukseen ja esi- ja perusopetukseen (2021–2023) -hankkeessa, johon Itla, Helsingin yliopisto ja MDI ovat saaneet opetus- ja kulttuuriministeriön 1,3 miljoonan euron rahoituksen vuosille 2021–2023. Tutkimushanke tuottaa tietoa väestönmuutosten vaikutuksista varhaiskasvatuksen ja esi- ja perusopetuksen järjestämiseen sekä palveluiden saatavuuteen ja saavutettavuuteen. Tutkimuksessa nostetaan esiin väestönkehityksen vaikutuksia eri puolilla Suomea ja tarkastellaan, miten lapsen oikeuksien sopimuksen velvoitteet ja lapsivaikutusten arviointi otetaan huomioon palvelujen suunnittelussa niin varhaiskasvatuksessa kuin esi- ja perusopetuksessa. 

 

4. Kunnallisen perhepäivähoidon kustannuskorvausten muutos

Johtuen tänä vuonna tapahtuneesta perhepäivähoidon kustannuksiin vaikuttaneista hintojen korotuksista Suomen Kuntaliitto on päättänyt tarkistaa aiemmin antamaansa perhepäivähoidon kustannuskorvaussuositusta. Aiemmin annetun suosituksen korvaushinnat korotetaan tammi- kesäkuun 2022 hinnoista toteutuneen kuluttajahintaindeksin perusteella. Korvausten on tarkoitus kattaa hoidosta hoitajalle aiheutuvat todelliset kustannukset. Muutoksen kustannusvaikutus Vesilahden kunnalle on alle 100€/kk.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marko Lahtinen, sivistysjohtaja, marko.lahtinen@vesilahti.fi

Merkitään tiedoksi.

Päätös

Merkitään tiedoksi.