Sivistyslautakunta, kokous 30.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 53 Sivistyslautakunnan vastine arviointikertomukseen

VESDno-2022-79

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Aki Kohonen, talouspäällikkö, aki.kohonen@vesilahti.fi

Perustelut

Tarkastuslautakunta jatkaa arvointikertomuksen laadintaa.

Ehdotus

Tarkastuslautakunta laatii loppuun ja hyväksyy arvointikertomuksen tilikaudelta 2021 ja saattaa sen valtuustolle tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Perustelut

Kuntalain 121 §:n mukaan valtuusto asettaa tarkastuslautakunnan hallinnon ja talouden tarkastuksen sekä arvioinnin järjestämistä varten. Tarkastuslautakunnan tehtävänä on mm. arvioida ovatko valtuuston asettamat toiminnan ja talouden tavoitteet kunnassa toteutuneet ja onko toiminta järjestetty tuloksellisella ja tarkoituksenmukaisella tavalla. Tarkastuslautakunta antaa kultakin vuodelta valtuustolle arviointikertomuksen, jossa esitetään arvioinnin tulokset. Arviointikertomus käsitellään valtuustossa tilinpäätöksen yhteydessä. Kunnanhallitus antaa valtuustolle lausunnon toimenpiteitä, joihin arviointikertomus antaa aihetta.

Ehdotus

Kunnanvaltuusto käsittelee liitteenä olevan arviointikertomuksen vuodelta 2021 ja lähettää sen edelleen kunnanhallituksen ja muiden toimielinten käsiteltäväksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Perustelut

Kuntalain 121 §:n mukaan tarkastuslautakunta antaa valtuustolle kultakin vuodelta arviointikertomuksen,​ jossa esitetään arvioinnin tulokset. Arviointikertomus käsitellään valtuustossa tilinpäätöksen yhteydessä. Kunnanvaltuusto on kokouksessaan KVAL §30 / 20.6.2022 käsitellyt tarkastuslautakunnan laatiman arviointikertomuksen vuodelta 2021 ja lähettää sen edelleen kunnanhallituksen ja muiden toimielinten käsiteltäväksi.

Tarkastuslautakunta kiinnittää arviointikertomuksessa huomiota sivistyspalveluiden merkitykseen ja roolin kasvuun kunnassa. Hyvinvointialueisiin siirtyminen edellyttää ennakointia, jossa sivistyspalveluiden on oltava aktiivinen. Sivistyspalveluissa ollaankin mukana keskeisissä valmistelua toteuttavissa ryhmissä ja ennakoidaan myös rakenteellisesti muutosta. Arviointikrtomuksessa mainittu perheohjaaja on työskennellyt hankerahoituksella kesäkuuhun 2022 asti ja kunnanhallitus on kokouksessaan §131/15.8.2022 päättänyt vakinaisesta perhekeskuspalveluiden koordinaattorin tehtävän perustamisesta.

Arviointikertomuksessa kiinnitetään myös huomiota tavoitteiden mitattavuuteen. Tähän tullaan sivistyspalveluiden osalta kiinnittämään erityista huomiota uuden kuntastrategian toimeenpanossa. Tarkastuslautakunta näkee tärkeäksi, että "kunnan oman toiminnan osalta keskeisimmälle tulosalueelle asetetaan kattavasti tarkoituksenmukaisia ja mitattavia tavoitteita ja mittareita". On hyvä huomioda, että sivistyspalveluissa asetaan tavoitteita ja mittareita myös mm. lukuvuosisuunnitelmassa ja varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelmassa ja että sivistyksen toimialan laadulliset tavoitteet ovat usein vaikeasti vuosittain mitattavissa. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Marko Lahtinen, sivistysjohtaja, marko.lahtinen@vesilahti.fi

Sivistyslautakunta päättää esittää yllä olevan selostuksen kunnanhallitukselle ja edelleen tarkastuslautakunnalle selvityksenään ja merkitä tietoonsa tarkastuslautakunnan laatiman arviointikertomuksen vuodelta 2021.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.