Kunnanhallitus, kokous 27.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 192 Peruspääoman muuttaminen vuoden 2023 avaavassa taseessa

VESDno-2023-351

Valmistelija

  • Aki Kohonen, talousjohtaja, aki.kohonen@vesilahti.fi

Perustelut

Sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta annetun lain (jatkossa voimaanpanolain) 4 luku sisältää säännökset uudistuksen omaisuusjärjestelyistä. Hyvinvointialueen sekä kuntien ja kuntayhtymien väliset omaisuusjärjestelyt toteutetaan ns. suppean jakautumismallin mukaisesti.

Voimaanpanolain 20 §:ssä mainitut kuntayhtymät ja eriytyishuoltopiirit siirretään hyvinvointialueille varoineen ja velkoineen sekä sitoumuksineen.

Voimaanpanolain 42 §:n mukaan lain 20 §:ssä tarkoitettujen kuntayhtymien jäsenosuuksien ja 23 §:ssä tarkoitetun irtaimen omaisuuden siirto hyvinvointialueille kirjataan kunnan kirjanpidossa peruspääomaa vastaan, jollei kunta toisin päätä. Hyvinvointialueelle siirtyvä lomapalkkavelka kirjataan peruspääomaan. Siirrot kirjataan kunnan tilinpäätöksen mukaisilla kirjanpitoarvoilla.

Voimaanpanolain 42 §:n mukaan kirjanpitolautakunnan hyvinvointialue- ja kuntajaosto (Kila) antaa ohjeita ja lausuntoja omaisuusjärjestelyjä koskevista kirjauksista. Kila on 16.5.2022 antanut omaisuusjärjestelyistä lausunnon nro 128. Lausunnon mukaan kunnista hyvinvointialueelle siirtyvät omaisuus- ja pääomaerät kirjataan alkusaldojen muutoksina tilinavaukseen päiväykselle 1.1.2023. Tilinavaukseen kirjaamisen tarkoituksena on, että peruspääomaa vastaan kirjattavia omaisuus- ja pääomaerien siirtoja ei esitetä vuoden 2023 liiketapahtumina talousarvion toteutumisvertailussa eikä rahoituslaskelmassa. Muut kirjaukset esitetään vuoden 2023 liiketapahtumina, ja ne voivat vaikuttaa vuoden 2023 tulokseen.

Kilan lausunnon mukaan hyvinvointialueelle siirtyvät kuntayhtymien jäsenosuudet ja irtain omaisuus vähennetään kunnan taseen omaisuuseristä. Siirto kirjataan kunnan kirjanpidossa peruspääomaa vastaan, jollei kunta toisin päätä. Kirjaus toteutetaan tase-erien välisenä siirtona.

Tilinpäätökseltä ja toimintakertomukselta edellytettävä kirjanpitolain 3:2.1 §:n mukainen oikean ja riittävän kuvan vaatimus tulee kunnan antaa sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistuksen ja siihen liittyvien omaisuuden ja lomapalkkavelan siirtojen vaikutuksesta tilikauden tuottojen ja kulujen muodostumiseen ja taloudelliseen asemaan selostus liitetietojen lisäksi vuoden 2023 toimintakertomuksessa.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän (PSHP) toiminta lakkasi voimaanpanolain perusteella 31.12.2022 ja toiminta siirtyi Pirkanmaan hyvinvointialueelle (Pirha) vuoden 2023 alusta lukien. Muutoksen yhteydessä Vesilahden kunnalta ei siirtynyt Pirhalle koneita ja kalustoa. Lisäksi kunnan Pirhalle siirtyneen henkilöstön lomapalkkavelka oli 51 555,39 euroa. Vesilahden kunnan omistusosuus PSHP:stä oli 1 026 272,63 euroa. Nämä erät kirjataan Kilan lausunnon perusteella Vesilahden kunnan avaavassa taseessa peruspääomaa vastaan, jolloin vuoden 2022 peruspääomasta 8 683 376,26 euroa vähennetään PSHP:n omistusosuuden ja lisätään siirtynyt lomapalkkavelka. Näiden erien jälkeen Vesilahden kunnan vuoden 2023 avaavan taseen loppusumma on 28 478 610,39 euroa ja peruspääoma 7 708 659,02 euroa.

Koska Kilan lausunnon perusteella on tehty kirjauksia peruspääomaa vastaan, tuodaan asia kunnanhallituksen esityksestä valtuustolle vahvistettavaksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Susanna Hokkanen, vt. kunnanjohtaja, susanna.hokkanen@vesilahti.fi

Kunnanhallitus esittää, että kunnanvaltuusto vahvistaa vuoden 2023 avaavaan taseen.

Päätös

Hyväksyttiin ehdotuksen mukaisesti.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)