Rakennus- ja ympäristölautakunta, kokous 1.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 82 Vesilahden kunnan ympäristönsuojelun valvontasuunnitelma vuosille 2023 - 2025

VESDno-2021-36

Valmistelija

  • Suvi Kärmeniemi, ympäristötarkastaja, suvi.karmeniemi@vesilahti.fi

Perustelut

Taustaa

Ympäristönsuojelulain (527/2014) 168 §:n mukaan kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen on laadittava alueelleen lain mukaista säännöllistä valvontaa varten valvontasuunnitelma. Vesilahden kunnan ympäristönsuojelun edellinen valvontasuunnitelma hyväksyttiin vuonna 2020 ja se koski vuosia 2020-2022. Vesilahden kunnan ympäristönsuojelun talousarvioarviotavoitteena vuodelle 2022 oli laatia ympäristönsuojelun edistämiseen tähtäävä pitkän aikavälin valvontasuunnitelma.

Päivitetty valvontasuunnitelma ohjaa ympäristönsuojelun valvontaa ja vuosittaisen valvontaohjelman laadintaa vuosina 2023 – 2025. Valvontasuunnitelma päivitystarve arvioidaan vähintään joka kolmas vuosi ja se saatetaan tarpeen mukaan ajan tasalle.

Asian käsittely

Valvontasuunnitelmaa ei katsottu tarpeelliseksi asettaa yleisesti nähtäville tai pyytää siitä lausuntoja ennen hyväksymistä, koska valvonnan suunnittelu ja toteuttaminen perustuvat lainsäädännön asettamiin vaatimuksiin. Valvontasuunnitelman laadinta on luonteeltaan valmistelua ja lainsäädännön täytäntöönpanoa. Myös valvonnan maksullisuus perustuu lainsäädäntöön. Ympäristönsuojeluviranomaisen taksaa sekä maa-ainestaksaa koskevat päätökset ovat erillisiä valituskelpoisia päätöksiä.

Vuosille 2022-2023 laaditun valvontasuunnitelman keskeiset muutokset

Valvontasuunnitelma on sisällöltään paljolti edellisen valvontasuunnitelman kaltainen. 

Muutoksia on tapahtunut etenkin valvonnan järjestämisessä. Sopimus ympäristönsuojelun viranhaltijatehtävistä Lempäälän kunnan kanssa päättyi vuoden 2021 lopulla ja Vesilahdella aloitti kunnan oma viranhaltija 1.2.2022. Henkilöstöresursseja on käytettävissä aiempaa enemmän. Lisäksi tietojärjestelmien osalta Vesilahden kunnalla on nykyään käytössä asianhallintajärjestelmä (CaseM) ja valvontaa tukeva paikkatietoaineisto WebGis.    

Valvontakohteiden saralla jätelain 124 §:n mukaista valvontaa niiden laitosten ja yritysten osalta, joissa syntyy vaarallista jätettä, tehostetaan. 

Ympäristöluvanvaraisia, ilmoitusvelvollisia tai rekisteröitäviä kohteita Vesilahdessa on tällä hetkellä 15 kpl, joista 1 kuuluu jälkivalvonnan piiriin. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Veli Salmi, rakennustarkastaja, veli.salmi@vesilahti.fi

Rakennus- ja ympäristölautakunta päättää hyväksyä liitteenä esitetyn Vesilahden kunnan ympäristönsuojelun valvontasuunnitelman vuosille 2023-2025.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Tekninen lautakunta, kunnanhallitus

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)