Rakennus- ja ympäristölautakunta, kokous 1.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 80 Lausunto saostus- ja umpisäiliölietteen jätetaksaesityksestä vuodelle 2023

VESDno-2022-288

Valmistelija

  • Suvi Kärmeniemi, ympäristötarkastaja, suvi.karmeniemi@vesilahti.fi

Perustelut

Alueellinen jätehuoltolautakunta valmistelee 1.1.2023 voimaan tulevaa kunnan vastuulle kuuluvan saostus- ja umpisäiliölietteen jätetaksaa. Taksa sisältää luettelon lietteen käsittely- ja kuljetushinnoista sekä muista maksuista koskien seuraavia kuntia: Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala (Mouhijärven ja Suodenniemen osalta), Tampere, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi. Jätehuoltolautakunta on varannut toimialueen kunnille mahdollisuuden antaa lausuntonsa asiasta 11.11.2022 mennessä.

Jätemaksu koostuu lietteen kuljetuksesta,​ lietteen käsittelystä ja mahdollisista kiinteistökohtaisista lisämaksuista. Käsittelymaksu määräytyy tilavuusperusteisesti.Käsittelymaksu määräytyy kiinteistön sijaintikunnan jätevedenpuhdistamon tai jätehuoltoviranomaisen hyväksymän muun vastaanottopaikan vastaanottohinnoittelun perusteella. Vesilahden osalta noudatetaan Lempäälän Veden vastaanottohintaa (8 €/m3, ei sis. alv).

Muutokset vuodelle 2023:

Esitys sisältää korotuksia taksaan. Korotukset ovat välillä 0,80 € - 60,73 riippuen tehtävästä työstä. Korotukset johtuvat sekä liikennepolttoaineiden hinnannoususta että indeksikorotuksista.  Lisäksi kiinteistökohtaisiin lisätöihin kuuluvan tuntityön määritelmää esitetään täydennettäväksi vuoden 2023 taksaesitykseen. Kiinteistökohtaisia lisätöitä ei ole sisällytetty tyhjennyshintaan,​ koska ne eivät koske kaikkia kiinteistöjä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Veli Salmi, rakennustarkastaja, veli.salmi@vesilahti.fi

Rakennus- ja ympäristölautakunnalla ei ole huomautettavaa taksaesitykseen. 

Päätös

Rakennus- ja ympäristölautakunta päätti antaa keskustelun päätteeksi seuraavanlaisen lausunnon: 

Lautakunnan mielestä hinnankorotukset ovat täysin kohtuuttomia nykyisessä taloustilanteessa. Hinnan korotukset lisäävät maa- ja syrjäseudun asukkaiden talousahdinkoa huomattavasti enemmän kuin kaupunkilaisten. Näin suuret hinnan korotukset lisäävät huomattavasti ihmisten eriarvoisuutta.

Lisäksi hinnan korotuksien pitäis perustua kannattavuuden heikkenemiseen eikä pelkästään kustannuksien nousuun.

Tiedoksi

Alueellinen jätelautakunta (sähköisesti)

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)