Kunnanhallitus, kokous 28.6.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 116 Tampereen kaupunkiseudun asuntopoliittinen ohjelma

VESDno-2020-292

Perustelut

Seutuhallitus käynnisti 26.6.2019 Tampereen kaupunkiseudun asuntopoliittisen ohjelman päivityksen. Tavoitteena oli päivittää seudullinen asuntopolitiikka seuraaville vuosikymmenille. Ensimmäinen seudullinen asuntopoliittinen ohjelma hyväksyttiin 2010. Ohjelma palveli 2010-luvulla laadittuja rakennesuunnitelmia ja näiden pohjalta tehtyjä MAL-sopimuksia.

Ohjelman päivittämisestä on sovittu MAL4-sopimuksessa vuosille 2020- 2023. Sopimuksessa riittävän ja monimuotoisen asuntotuotannon kehityspolku on kuvattu seuraavasti: ” Kunnat huolehtivat yhteisvastuullisesti kaikille väestöryhmille soveltuvan, monipuolisen ja laadukkaan asuntokannan rakentumisesta. Tuotanto kohdennetaan yhdyskuntarakenteen sisään, rakenteen toimivuutta ja asuinalueiden tasapainoista kehitystä tukemaan. Asuntopolitiikassa tavoitellaan kohtuuhintaisen asuntotuotannon lisäämistä ja perheasuntojen monipuolistamista.”

Asuntopoliittista ohjelman valmistelusta on vastannut Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä. Ohjelmaa on valmisteltu yhdessä kaupunkiseudun kuntien kanssa laajasti osallistavalla ja poikkihallinnollisella otteella. Työhön ovat osallistuneet seudulliset asiantuntijatyöryhmät, kuntajohtajakokous ja seutuhallitus. Kunnanhallituksille järjestettiin lisäksi tavoitteiden linjaamiseen liittyvä työpaja 8.2.2021. Käytännön valmistelutyöstä on vastannut seudullinen maankäytön ja asumisen seudullinen työryhmä (Masto).

Asuntopoliittisen ohjelman ehdotus on valmistunut ja tavoitteena on, että seutuhallitus hyväksyy sen loppukesästä 2021. Jotta ohjelmaan sitoutumiselle ja sen toimeenpanolle saadaan vahva tuki kunnista ja valtiolta, lähetetään se ennen hyväksymistä lausunnoille, jotka pyydetään toimitettavaksi 6.8.2021 mennessä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuomas Hirvonen, kunnanjohtaja, tuomas.hirvonen@vesilahti.fi

Kunnanhallitus lausuu ehdotuksesta Tampereen kaupunkiseudun asuntopoliittiseksi ohjelmaksi.

Päätös

Kunnanhallitus päättää palauttaa asian valmisteluun muutetun päätösesityksen mukaisesti.

Kokouskäsittely

Keskustelun aikana kunnanjohtaja muutti päätösesitystään, ja esitti asian palauttamista valmisteluun. 

Tiedoksi

Tampereen kaupunkiseutu, Kaisu Kuusela

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)