Kunnanhallitus, kokous 24.8.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 161 Vesilahden kunnan sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan ohje

VESDno-2020-81

Valmistelija

  • Merja Vihtiälä, talouspäällikkö, merja.vihtiala@vesilahti.fi

Perustelut

Kuntalain (410/2015) 14.2 §:n 7 kohdan mukaan valtuusto päättää kunnan sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteista. Varsinainen järjestämisvastuu on kuntalain 39 §:n mukaisesti kunnanhallituksella.

Kuntaliitto on julkaissut 9.12.2013 suosituksen kuntalain sisäistä valvontaa ja riskienhallintaa koskevien säännösten toimeenpanosta. Suosituksen mukaan valtuuston hyväksymät sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet voivat olla melko yleisluonteiset ja tiiviit, sillä esimerkiksi hallintosäännössä tms. voidaan määrätä tehtävistä ja vastuista sekä raportoinnista. Hallituksen tehtävänä on ohjeistaa tarkemmin koko kuntakonsernin sisäistä valvontaa ja riskienhallintaa. 

Vesilahden kunnan sisäisen valvonnan ohjeet on hyäksytty kunnanhallituksessa 18.1.2010 §16. Kuntalakiin vuonna 2012 tehtyjen sisäistä valvontaa koskevien muutosten vuoksi sisäisen valvonnan ohje on hyväksytty myös kunnanvaltuustossa 25.11.2013 §85. Ohje on verrattain yksityiskohtainen ja sisältää viittauksia johtosääntöihin, joita ei ole ollut voimassa uuden hallintosäännön aikana, joka tuli voimaan 1.6.2017. Lisäksi ohje sisältää ristiriitoja hallintosäännön kanssa mm. toimialajohtajien hankintaoikeuksien osalta.  

Vesilahden kunnan sisäisen valvonnan ohjeita on kehitetty siten, että valtuustolle esitetään päätettäväksi sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteita. Laajuus vastaa kuntaliiton suosituksen mukaista laajuutta. Samalla vanha 25.11.2013 §85 kunnanvaltuuston hyväksymä sisäisen valvonnan ohje tulee kumota. Kunnanhallitukselle esitetään päätettäväksi sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan ohjetta, joka sisältää tarkempia sisäistä valvontaa ja riskienhallintaa koskevia menettelyohjeita. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuomas Hirvonen, kunnanjohtaja, tuomas.hirvonen@vesilahti.fi

Kunnanhallitus päättää hyväksyä Vesilahden kunnan sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan ohjeen. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kokouskäsittely

Asian käsittelyssä läsnä: talouspäällikkö Merja Vihtiälä

Tiedoksi

esimiehet

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika ja päätöksen tiedoksisaanti

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. 

Omalla vastuulla oikaisuvaatimuksen voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä niin, että se ehtii perille viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Viraston aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on

Vesilahden kunnanhallitus 
Posti- ja käyntiosoite: Lindinkuja 1, 37470 Vesilahti
Sähköpostiosoite: vesilahdenkunta(at)vesilahti.fi    

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Myös sähköposti on ilmoitettava, jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköpostitse.