Rakennus- ja ympäristölautakunta, kokous 6.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 9 Keskeneräinen rakennus, kiinteistö Leinikki, 922-413-2-212

VESDno-2024-47

Valmistelija

  • Veli Salmi, rakennustarkastaja, veli.salmi@vesilahti.fi

Perustelut

Kiinteistö 922-413-2-212 sijaitsee Koskenkylän ympäristön osayleiskaavan (2015) alueella AT tontilla. Hankkeeseen ryhtyvälle on myönnetty asuinrakennuksen rakennuslupa 2006-0102-R ja rakennustyöt on rakennustarkastajan päätöksellä keskeytetty 12/2006. Rakennuslupa on rauennut 23.6.2011, rakennesuunnitelmia ei ole päivitetty eikä puutteellisia rakenteita korjattu. Osin kattamaton rakennus on vaurioitunut purkukuntoon puutteellisen sääsuojauksen vuoksi. Vuonna 2017 hankkeeseen ryhtyneelle oli määrätty 20 000 euron uhkasakko rakennuksen purkamiseksi. Teräspaaluille perustettu sortumisvaarassa oleva keskeneräinen asuinrakennus on vaaraksi alueella liikkuville, vaikeuttaa kaavan toteutumista eikä sovellu rakennettuun ympäristöön tai Vesilahden arvokkaaseen maalaismaisemaan.

Uhkasakkolain 7 §:n mukaan uhkasakko voidaan kohdistaa vain sellaiseen asianosaiseen, jolla on oikeudellinen ja tosiasiallinen mahdollisuus noudattaa päävelvoitetta. Hallintopakkomenettely ei ole johtanut sen tarkoituksenmukaiseen lopputulokseen. Rakennus on ollut pitkään suojaamattomana eikä sen olennaiset tekniset vaatimukset vastaa korjattunakaan sitä mitä asuinrakennukselta edellytetään (MRL 117 a-117 g:n).

Ehdotus

Esittelijä

  • Olli Seppälä, rakennustarkastaja, olli.seppala@vesilahti.fi

Rakennus- ja ympäristölautakunta esittää kunnanhallitukselle, että se selvittää kunnan mahdollisuutta lunastaa tontti takaisin kunnan hallintaan ja myydä se uudelleen rakennettavaksi kaavanmukaiseen käyttöön.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Khal

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)