Rakennus- ja ympäristölautakunta, kokous 6.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 11 Lausunto kunnallisten jätehuoltomääräysten muutoksista 1.3.2024 alkaen

VESDno-2023-410

Valmistelija

  • Suvi Kärmeniemi, ympäristötarkastaja, suvi.karmeniemi@vesilahti.fi

Perustelut

Alueellinen jätehuoltolautakunta valmistelee ehdotusta kunnallisiin jätehuoltomääräyksiin tehtävistä muutoksista, joiden esitetään astuvan voimaan 1.3.2024 alkaen. Muutokset koskevat pääasiassa kunnan järjestämään jätehuoltoon liittymistä (§ 7), erikseen kerättäviä jätelajeja (§ 13), jätteen polttamista ja hautaamista (§ 19), keräysvälinetyyppejä (§ 20) ja jäteastioiden sijoittamista (§ 27) koskevia pykäliä.

Jätehuoltolautakunta varaa toimialueen kunnille mahdollisuuden antaa lausuntonsa asiasta. Lausunnon määräajaksi on asetettu 18.01. Lausunnolle on pyydetty ja saatu lisäaikaa 07.02.2024 saakka. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Olli Seppälä, rakennustarkastaja, olli.seppala@vesilahti.fi

Ehdotetut muutokset ovat pääsääntöisesti hyviä. Etenkin § 7 vähentää ympäristönsuojeluviranomaisen taakkaa, kun jätehuoltoon liittymättömien kiinteistöjen liittäminen jätehuoltoon ei tapahdu hallintopakkoprosessin kautta. 

Risujen ja oksien avopoltto taajama-alueella ei ole ollut väljemmin asutuilla alueilla, kuten Vesilahden taajama-alueella, ongelma. Kuitenkin savuhaittatapausten selvittäminen on hankalaa ja selvä polttokielto taajama-alueella vähentää epäselvien savuhaittatapausten määrää.

Pykälä tarkastetaan kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Pykälä tarkastettiin kokouksessa.

Tiedoksi

Alueellinen jätehuoltolautakunta, kunnanhallitus

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)