Rakennus- ja ympäristölautakunta, kokous 6.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 5 Ympäristönsuojeluviranomaisen taksa 2024

VESDno-2024-1

Valmistelija

  • Suvi Kärmeniemi, ympäristötarkastaja, suvi.karmeniemi@vesilahti.fi

Perustelut

Ympäristönsuojeluviranomaisen taksan maksuperusteet perustuvat lakiin. Ympäristönsuojelulain (527/2014) 205 §:n mukaan ympäristönsuojelulain mukaisen luvan, ilmoituksen tai muun asian käsittelystä sekä tietyistä valvontatehtävistä voidaan periä maksu. Vastaava säännös on myös jätelain (646/2011) 144 §:ssä, vesilain (587/2011) 18 luvun 12 §:ssä, merenkulun ympäristönsuojelulain (1672/2009) 13 luvun 1 §:ssä, maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999)(1.1.2025 alkaen alueidenkäyttölaki) 19 luvun 145 §:ssä, vesiliikennelain (782/2019) 5 luvun 106 §:ssä sekä maastoliikennelain (22.12.1995/1710) 5 luvun 30 §:ssä. Kunnalle perittävän maksun suuruus tulee perustua kyseisen suoritteen tuottamisesta aiheutuvien kokonaiskustannusten määrään eli omakustannusarvoon. Lisäksi taksaa valmisteltaessa on arvioitava asioiden käsittelyyn kuluva aika.

Vesilahden kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen voimassa oleva taksa on tullut voimaan 15.06.2020. Ympäristönsuojeluviranomaisen taksan päivitys on tullut ajankohtaiseksi monessa Pirkanmaan kunnassa. Ympäristönsuojelun viranhaltijat ovat pitäneet ns. taksatalkoot, joissa on verrattu kuntien taksoja ja keskusteltu päivittämistarpeista. Vesilahdenkin osalta taksa on päivitetty noin 4 vuotta siiten, joten päivittäminen on ajankohtaista. 

Yleisten kustannusten kasvun vuoksi taksaan esitetään keskimäärin 5 %:n korotuksia. Korotukset ovat alimmillaan 0 % ja ylimmillään 6,7 %. Taksaan lisätään soveltamislait vesiliikennelaki ja maastoliikennelaki, jotka aiemmin puuttuivat taksasta. Poikkeuksellisiin tilanteisiin lisätään YSL § 123 mukaiset asiat.   

Hallintosäännön (4 luku 7 §) mukaan rakennus- ja ympäristölautakunta päättää rakennusvalvontataksan mukaan perittävistä maksuista sekä ympäristönsuojelu- ja maa-ainesmaksuista.

Ehdotus

Esittelijä

  • Olli Seppälä, rakennustarkastaja, olli.seppala@vesilahti.fi

Rakennus- ja ympäristölautakunta päättää hyväksyä päivitetyn liitteenä olevan ympäristönsuojeluviranomaisen taksan. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Kunnanhallitus

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika ja päätöksen tiedoksisaanti

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. 

Omalla vastuulla oikaisuvaatimuksen voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä niin, että se ehtii perille viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Viraston aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään: 

Vesilahden rakennus- ja ympäristölautakunta 
Posti- ja käyntiosoite: Lindinkuja 1, 37470 Vesilahti
Sähköpostiosoite: vesilahdenkunta(at)vesilahti.fi    

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Myös sähköposti on ilmoitettava, jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköpostitse.