Rakennus- ja ympäristölautakunta, kokous 6.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 6 Vesilahden kunnan ympäristönsuojelun valvontaohjelma 2024 ja valvonnan toteutuminen 2023

VESDno-2021-36

Valmistelija

  • Suvi Kärmeniemi, ympäristötarkastaja, suvi.karmeniemi@vesilahti.fi

Perustelut

Taustaa
Ympäristönsuojelun valvontaa ohjaa Vesilahden kunnan ympäristönsuojelun valvontasuunnitelma (Rak. ja Ymp.Ltk 1.11.2022 § 82). Sen mukaisesti ympäristönsuojelun valvontaohjelma valmistellaan vuosittain. Samalla raportoidaan edellisen vuoden valvonnan tavoitteiden toteutumisesta sekä toimintaympäristön muutoksista ja kehittämiskohteista.

Ympäristönsuojelulain (§ 168) mukainen valvontaohjelma sisältää laitos-/toimintakohtaisen suunnitelman seuraavan vuoden aikana tehtävistä tarkastuksista ja mahdollisista muista suunnitelmallisista valvontatoimenpiteistä. Valvontaohjelmaan sisältyy Vesilahdella ympäristönsuojelulain nojalla lupavelvollisia ja rekisteröityjä toimintoja, maa-ainesten ottoalueita, jätelain valvontakohteita sekä vesihuoltolain liittymättömien kiinteistöjen tarkastelua. Muiden kohteiden valvonta ei ole suunnitelmallista, mutta niihinkin kohdistuvista valvontatoimenpiteistä raportoidaan.

Toimintaympäristön muutokset ja kehittämiskohteet
Valvottavien luvanvaraisten ja rekisteröitävien toimintojen määrään ei ole tullut muutoksia. Valvottavissa toiminnoissa todetut seikat tulevat edellyttämään toimenpiteitä mm. maa-ainesottotoimintojen (jälkihoitotoimenpiteet) osalta.  

Valvontaohjelma vuodelle 2024
Liitteenä olevassa yhteenvetotaulukossa 1 on esitetty valvontaohjelma vuodelle 2023.

Valvonnan toteutuminen vuonna 2023
Vuonna 2023 ympäristönsuojelun valvontaa toteutettiin hyväksytyn (Rak. ja Ymp. Ltk 14.02.2023 § 6) valvontaohjelman mukaisesti. Liitteenä olevassa yhteenvetotaulukossa 2 on esitetty valvonnan toteutuminen vuonna 2023.  Asetettuihin valvontatavoitteisiin ei aivan päästy johtuen paljolti siitä, että tiedot vaarallista jätettä tuottavista yrityksistä olivat vanhentuneet ja monet yritykset eivät löytyneet enää rekisteristä. Osaa kohteista ei ole saatu tavoitettua. Tämän vuoksi vaarallisen jätteen valvontaa jatketaan myös vuonna 2024.  

Ehdotus

Esittelijä

  • Olli Seppälä, rakennustarkastaja, olli.seppala@vesilahti.fi

Rakennus- ja ympäristölautakunta hyväksyy ympäristönsuojelun valvontaohjelman vuodelle 2024 ja merkitsee tiedoksi valvonnan toteutumisen vuodelta 2023. 

Päätös

Merkittiin tiedoksi.

Kokouskäsittely

Tehtiin tekninen korjaus, kohdassa "Valvontaohjelma vuodelle 2024 Liitteenä olevassa yhteenvetotaulukossa 1 on esitetty valvontaohjelma vuodelle 2023.", korjattiin vuosiluku 2023 vuodeksi 2024:ksi.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)