Kunnanhallitus, kokous 22.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 11 Linjan 55 reitti ja Vesilahden kunnan maksuosuus 3.6.2024 alkaen

VESDno-2024-28

Valmistelija

  • Susanna Hokkanen, vt. kunnanjohtaja, susanna.hokkanen@vesilahti.fi

Perustelut

Tampereen seudun joukkoliikenne Nysse pyysi Lempäälän ja Vesilahden kunnilta lausuntoa linjan 55 Tampere – Ideapark – Lempäälä – Vesilahti reittimuutosesityksestä. Lempäälän ja Vesilahden kunnat antoivat asiasta toisistaan eriävät lausunnot. Lempäälän kunta puoltaa reittimuutosta. Vesilahden kunta taas puoltaa linjan 55 nykyisen reitin säilyttämistä. Nyssen johdolla käytiin 7.12. keskustelu, johon osallistuivat sekä Lempäälän että Vesilahden kuntien edustajat. Keskustelussa kävi ilmi, että kuntien intressit linjan 55 suhteen ovat eriävät johtuen siitä, että Vesilahdelle linja on kunnan ainoa joukkoliikennepalvelu, kun taas Lempäälää palvelee useita muita Nyssen bussilinjoja sekä junaliikenne. Keskustelussa todettiin, että kunnat haluavat kuitenkin kehittää joukkoliikennepalveluita yhdessä pyrkien löytämään molempien tarpeita palvelevia ratkaisuja.

Ratkaisuksi linjan 55 reitin säilyttämiseksi nykyisellään Nysse esitti linjan kustannusjaon laskentaa niin, että Lempäälän ja Vesilahden kunnat jakavat osuuden Tampere – Ideapark kustannukset puoliksi ja muilta osin kumpikin kunta vastaa kustannuksista omalla alueellaan. Tällä hetkellä Lempäälä ja Vesilahti jakavat osuuden Tampere – Sääksjärvi kustannukset puoliksi. Uusikin kustannusjakoehdotus noudattaa Nyssen liikennepalveluiden kustannusjakoperiaatetta, joka on määritelty kuntien välisessä yhteistoimintasopimuksessa.

Linjan 55 kustannusjaon muuttaminen aiheuttaa Vesilahden kunnalle arviolta 60 000 euroa lisäkustannuksen vuodessa. Vuoden 2024 osalta arvio lisäkustannuksesta on 40 000 euroa. Linjalle kohdistuvat matkalipputulojen muutokset voivat muuttaa kunnalle toteutuvaa kustannusta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Susanna Hokkanen, vt. kunnanjohtaja, susanna.hokkanen@vesilahti.fi

Kunnanhallitus päättää hyväksyä Linjan 55 kustannusjaon muuttamisesta aiheutuvan 60 000 euroa lisäkustannuksen vuodessa ja vuoden 2024 osalta arvioidun 40 000 euron lisäkustannuksen.

Päätös

Hyväksyttiin ehdotuksen mukaisesti.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika ja päätöksen tiedoksisaanti

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. 

Omalla vastuulla oikaisuvaatimuksen voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä niin, että se ehtii perille viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Viraston aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on

Vesilahden kunnanhallitus 
Posti- ja käyntiosoite: Lindinkuja 1, 37470 Vesilahti
Sähköpostiosoite: vesilahdenkunta(at)vesilahti.fi    

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Myös sähköposti on ilmoitettava, jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköpostitse.