Kunnanhallitus, kokous 22.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 7 Valtionosuuspäätökset 2024

VESDno-2024-11

Valmistelija

  • Merja Vihtiälä, talousjohtaja, merja.vihtiala@vesilahti.fi

Perustelut

Valtiovarainministeriö myöntää kunnan peruspalveluiden valtionosuuden sekä päättää veroperustemuutoksista johtuvista verotulomenetysten korvauksista. Valtiovarainministeriön hallinoimasta kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta sekä kotikuntakorvauksista säädetään kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta annetussa laissa (618/2021). 

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetussa laissa (1114/2021) sekä vapaasta sivistystyöstä annetussa laissa (1765/2009) tarkoitetut valtionosuudet. 

Valtiovarainministeriö on tehnyt päätöksen 21.12.2023 Vesilahden kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta ja veroperustemuutoksista johtuvien verotulomenetysten korvauksesta sekä kotikuntakorvauksen perusosasta vuodelle 2024. 

Valtiovarainministeriön päätös Vesilahden kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta, kotikuntakorvaustuloista ja -menoista, veroperustemuutoksesta johtuvien verotulomenetysten korvauksesta sekä Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämien opetus- ja kulttuuritoimen muu valtionosuusrahoitus vuodelle 2024 ovat seuraavat: 

Kunnan peruspalvelujen valtionosuus (sis. verotuloihin perustuvan valtionosuuden tasauksen),

josta verotuloihin perustuva valtionosuuden tasaus

                                 3389 737

       1 252 799

Kotikuntakorvaustulot 132 775
Kotikuntakorvausmenot -217 228
Veroperustemuutoksista johtuvien veromenetysten korvaus 697 336
Opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetussa laissa sekä vapaasta sivistystyöstä annetussa laissa tarkoitettu rahoitus -1 130 219
Yhteensä 2 872 400

Jos kunta on tyytymätön valtiovarainministeriön kunnan peruspalvelujen valtionosuuden myöntämistä tai veroperustemuutoksita johtuvien verotulomenetysten korvausta koskevaan päätökseen tai kunnan kotikuntakorvauksen perusosaa koskevaan päätökseen, sillä on kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta annetun lain 51 §:n nojalla oikeus kolmen kuukauden kuluessa päätöksestä tiedon saatuaan tehtä kirjallinen oikaisuvaatimus valtiovarainministeriölle. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Susanna Hokkanen, vt. kunnanjohtaja, susanna.hokkanen@vesilahti.fi

Kunanhallitus päättää merkitä tiedoksi kunnan peruspalvelujen valtionosuuksia, kotikuntakorvaustuloja ja menoja ja veroperustemuutoksesta johtuvien verotulomenetysten korvauksia koskevat päätökset sekä opetus- ja kulttuuritoimen muuta valtionosuusrahoitusta koskevat päätökset vuodelle 2024. 

Päätös

Hyväksyttiin ehdotuksen mukaisesti.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)