Kunnanhallitus, kokous 3.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 118 Maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueen muodostamista koskevan sopimuksen hyväksyminen

VESDno-2024-215

Valmistelija

  • Timo Haapaniemi, kehitysjohtaja, timo.haapaniemi@vesilahti.fi

Perustelut

Pirkanmaalla on käyty kuntien välisiä neuvotteluja maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueiden laajenemisista. Neuvottelujen tuloksena Kuhmoinen, Mänttä-Vilppula, Ruovesi ja Virrat olisivat halukkaita liittymään Lempäälän kunnan isännöimään maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueeseen 1.1.2025 alkaen.

Tällä hetkellä Lempäälän maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueeseen kuuluvat Akaa, Juupajoki, Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Pälkäne, Tampere, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti ja Ylöjärvi. Vuoden 2024 loppuun saakka Kuhmoinen, Mänttä-Vilppula, Ruovesi ja Virrat kuuluvat Keuruun kaupungin maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueeseen.

Voimassa olevan maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueen muodostamista koskevan sopimuksen mukaan, mikäli toiminnan uudelleenjärjestelyjen perusteella tapahtuu muutoksia, jotka vaikuttavat palvelujen järjestämistä aiheutuneisiin kustannuksiin, sovitaan toiminnasta ja kustannusten jaosta välittömästi uudelleen. Uusi yhteistoimintasopimus tullaan päätöskäsittelemään jokaisessa seitsemässätoista sopijakunnassa tämän vuoden aikana.

Laki (210/2010) maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueen järjestämisestä kunnissa määrittelee kuntien lakisääteisten maaseutuelinkeinoviranomaistehtävien järjestämisestä. Lain mukaan kunnilla on maaseutuelinkeinoviranomaistehtävien järjestämisvastuu. Kunta vastaa alueellaan maaseutuhallinnon järjestämisestä siten, että maaseutuhallinnon tehtävät tulevat hoidetuiksi Euroopan unionin ja kansallisen lainsäädännön kannalta asianmukaisella tavalla. Laissa myös määrätään, että kuntien tulee muodostaa riittävän suuria yhteistoiminta-alueita. Kunnan on muodostettava maaseutuhallinnon tehtävien hoitamiseksi toiminnallinen kokonaisuus, jonka alueella toimii vähintään 800 maatalouden tukihakemuksen tehnyttä luonnollista henkilöä tai yhteisöä (aktiivimaatilaa). Lain mukaan yhteistoiminta-alueen muodostamiseksi siihen liittyvien kuntien on sovittava kuntalain mukaisesti, että yksi kunta tai kuntien perustama kuntayhtymä vastaa maaseutuhallinnon järjestämisestä yhteistoiminta-alueella lain (210/2010) tarkoittamalla tavalla.

Uuden yhteistoiminta-alueen muodostamisella saavutetaan Lempäälän kunnan arvion mukaan noin sadantuhannen euron kustannussäästöt. Tehokkaat palvelun tuottamisen yhteiset toimintatavat ja laaja-alainen, monen kunnan muodostava yhteistoiminta mahdollistavat toivotun kustannuskehityksen.

Toteutuessaan Pirkanmaalle muodostuu seitsemäntoista kunnan kokoinen maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alue (Akaa, Juupajoki, Kangasala, Kuhmoinen, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Tampere, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi), jossa Lempäälän kunta toimii isäntäkuntana. Toiminnan alkaessa Lempäälän kunnan palveluksessa olevien maaseutuviranomaisten määrä tulee olemaan noin 12 henkilöä. Kunnan maaseutuviranomainen käsittelee vuosittain alueelle maksuun erilaisia maatalouden tukia ja korvauksia yhteensä noin 60 miljoonaa euroa.

Muodostettavalla yhteistoiminta-alueella on vuoden 2023 tilaston mukaan yhteensä 2080 aktiivimaatilaa. Maatalouskäytössä olevaa peltopinta-alaa yhteensä noin 99000 hehtaaria. Maatilojen tuotantosuuntana noin 77 prosentilla on viljanviljely tai jokin muu kasvinviljely. Maidontuotantoa on noin kahdeksan prosentin osuudella tuotantosuunnista. Lisäksi yli kymmenellä prosentilla on muuta eläintuotantoa.

Liittenä on maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueen muodostamista koskeva sopimus.

Toimivalta: Vesilahden kunnan hallintosäännön 4. luvun Toimielinten tehtävät ja toimivallan jako, mukaan 1 § Kunnanhallituksen tehtävät ja toimivalta, kunnanhallituksen tehtävänä on päättää asioista, joita ei ole säädetty tai määrätty muulle kunnan toimielimelle, viranhaltijalle tai luottamushenkilölle.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Latvala, kunnanjohtaja, mikko.latvala@vesilahti.fi

Kunnanhallitus päättää hyväksyä liitteenä olevan maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueen muodostamista koskevan sopimuksen. 

Päätös

Hyväksyttiin ehdotuksen mukaisesti.

Kokouskäsittely

Kunnanhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden kehitysjohtaja Timo Haapaniemelle. Hän oli asiantuntijana läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Sopimuskunnat

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika ja päätöksen tiedoksisaanti

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. 

Omalla vastuulla oikaisuvaatimuksen voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä niin, että se ehtii perille viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Viraston aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on

Vesilahden kunnanhallitus 
Posti- ja käyntiosoite: Lindinkuja 1, 37470 Vesilahti
Sähköpostiosoite: vesilahdenkunta(at)vesilahti.fi    

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Myös sähköposti on ilmoitettava, jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköpostitse.