Kunnanhallitus, kokous 3.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 127 Jäsenten valinta Tampereen seudun työllisyysalueen työllisyysjaostoon

VESDno-2024-245

Valmistelija

  • Merja Vihtiälä, vs. hallintojohtaja, merja.vihtiala@vesilahti.fi

Perustelut

Julkisten työvoimapalveluiden järjestämisvastuu siirretään valtion työ- ja elinkeinotoimistoilta kunnille ja kuntien muodostamille yhteistoiminta-alueille 1.1.2025. Tampereen kaupungin, Kangasalan kaupungin, Lempäälän kunnan, Nokian kaupungin, Oriveden kaupungin, Pirkkalan kunnan, Vesilahden kunnan, Ylöjärven kaupungin, Akaan kaupungin, Juupajoen kunnan, Kuhmoisten kunnan, Pälkäneen kunnan, Ruoveden kunnan, Urjalan kunnan ja Virtain kaupungin valtuustot ovat hyväksyneet sopimuksen yhteisestä toimielimestä julkisten työvoimapalveluiden viranomaistehtävien hoitamisessa. Valkeakosken kaupungin vastuu työvoimapalveluiden järjestämisestä ja muista työvoimaviranomaiselle säädetyistä tehtävistä on siirretty Tampereen kaupungille valtioneuvoston päätöksellä 22.2.2024.

Tampereen kaupunki toimii kuntalain (410/2015) 51 §:n mukaisena vastuukuntana. Kuntalain mukaisena yhteisenä toimielimenä toimii Tampereen kaupungin elinvoima- ja osaamislautakunnan työllisyysjaosto. Tampereen kaupunginvaltuusto päätti 22.4.2024 hallintosäännön muutoksessaan työllisyysjaoston muodostamisesta. Jaosto käyttää vuonna 2024 päätösvaltaa kuntalain, yhteistoimintasopimuksen ja Tampereen kaupungin hallintosäännön mukaisesti muissa kuin julkisten työvoimapalveluiden viranomaistehtäviä koskevissa asioissa.

Yhteistoimintasopimuksen mukaisesti jaostossa on 17 jäsentä ja heillä henkilökohtaiset varajäsenet.

  • Tampereen elinvoima- ja osaamislautakunta valitsee 8 jäsentä ja kullekin henkilökohtaisen varajäsenen.
  • Nokia, Ylöjärvi, Kangasala, Pirkkala, Lempäälä ja Valkeakoski valitsevat 6 jäsentä, eli kukin valitsee yhden jäsenen.
  • Akaa, Orivesi, Virrat, Pälkäne, Urjala, Vesilahti, Ruovesi, Kuhmoinen ja Juupajoki valitsevat 3 jäsentä sopimallaan tavalla.


Edellä todettujen jäsenten henkilökohtaiset varajäsenet (9 varajäsentä) valitaan erikseen sovittavalla tavalla kuitenkin siten, että ensiksi 6 varajäsentä valitaan niiden kuntien edustajista, joilla ei valintakerralla ole varsinaista jäsentä toimielimessä. Jäsenen tai varajäsenen nimeämän kunnan on ilmoitettava uusi jäsen Tampereen kaupungille viimeistään kuukausi ennen jäsenen toimikauden alkamista.

Tampereen elinvoima- ja osaamislautakunta päättää työllisyysjaoston tamperelaisten jäsenten ja varajäsenten osalta toimielimen kokoonpanosta viimeistään kesäkuun 2024 kokouksessaan. Jaoston toiminta käynnistyy elo-syyskuussa 2024. Lautakunnan alaisen jaoston toimikausi on asettamansa lautakunnan toimikauden pituinen. Elinvoima- ja osaamislautakunnan alaisen jaoston ensimmäinen toimikausi alkaa elo-syyskuussa 2024 ja päättyy 31.5.2025.

Kunnan tulee tarkastaa jaoston kokoonpano oman edustajan/edustajien osalta, selvittää paikkajako muiden kuntien kanssa sovitun käytännön mukaan ottaen huomioon puoluejaon ja tasa-arvolain vaatimukset ja suorittaa tarvittaessa valinta työllisyysjaostoon.

Akaan, Oriveden, Virtojen, Pälkäneen, Urjalan, Vesilahden, Ruoveden, Kuhmoisten ja Juupajoen kuntajohtajat kävivät neuvottelun liittyen paikkajakoon. Alueelle tuli 3 varsinaisen jäsenen paikkaa ja 6 varajäsenen paikkaa. Neuvotteluissa päädyttiin siihen, että paikkojen kiertonopeus on kaksi (2) vuotta kestäen aina kesäkuun alusta toukokuun loppuun. Ensimmäinen kausi olisi pidempi johtuen siitä, että kuntavaalit on keväällä 2025, jolloin luonnollinen kierto ulottuu toukokuun 2027 loppuun. Tämä myös noudattaisi normaalia valtuustokauden valintarytmiä.

Ensimmäisenä varsinaiset jäsenet nimeää alueen kolme suurinta kuntaa eli Akaa, Orivesi ja Pälkäne ja muut kunnat saavat varajäsenen paikat. Kierto noudattaa kuntien kokojärjestystä.

Saadun tiedon mukaan puoluepiirit neuvottelevat ja ilmoittavat kunnille työllisyysjaoston paikkajaon puolueineen ja sukupuolineen. Tietojen pitäisi tulla kuntiin toukokuun loppuun mennessä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Latvala, kunnanjohtaja, mikko.latvala@vesilahti.fi

Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että se nimeää Vesilahden kunnan ehdokkaan varajäseneksi Tampereen seudun työllisyysalueen työllisyysjaostoon. 

Päätös

Hyväksyttiin ehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

kunnanvaltuusto

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)