Kunnanhallitus, kokous 3.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 114 Hankintaohjeen hyväksyminen

VESDno-2024-224

Valmistelija

  • Roope Kyrkkö, tekninen palvelupäällikkö, roope.kyrkko@vesilahti.fi

Perustelut

Kehyskuntien hankintaohje

Kuntien Hankintapalvelut KuHa Oy on laatinut omistajakunnilleen (Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Vesilahti ja Ylöjärvi) hyväksyttäväksi ja käyttöönotettavaksi yhteisen kehyskuntien hankintaohjeen. Kehyskunnat tekevät paljon yhteistyötä hankinnoissa (mm. KuHan toiminta) ja siksi on tehokasta ja järkevää, että kunnilla on käytössään yhteinen hankintaohjeistus.

Hankintaohjeen tausta ja uudistustarve

Kehyskunnilla on ollut käytössään myös aiemmat versiot KuHan laatimista hankintaohjeista (hyväksynnät 2018, 2012 ja 2007). Edellisen ohjeversion (2018) jälkeen lakiin julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (hankintalaki) ei ole tullut merkittäviä muutoksia, mutta kuntien toimintaympäristö on muuttunut mm. hyvinvointialueuudistuksen myötä. Aiemman ohjeen ollessa jo yli 5 vuoden ikäinen, on myös ohjeen käyttäjiltä tullut toiveita ohjeen päivittämisestä nykyhetkeen. Syksyllä 2023 Valtionvarainministeriö julkaisi Julkisten hankintojen käsikirjan, joka toimii kattavana oppaana julkisiin hankintoihin. Näistä syistä KuHa on nyt tehnyt uuden version kehyskuntien hankintaohjeesta.

Ohjeen uudistusprosessin kulku

Ohjetta uudistettaessa kysyttiin kunnista käyttäjäkokemuksia ja toiveita uudistettavalle ohjeelle. Ohjeen sisällön luonnosversioita käsiteltiin yhdessä kuntien hallintojohtajien kanssa alkuvuodesta 2024. Tämän jälkeen ohjeluonnos on ollut kommentoitavana kuntien johtoryhmissä. Näiden lisäksi Pirkanmaan Yrittäjät ovat kommentoineet ohjeluonnosta, erityisesti yrittäjien ja paikallisuuden huomioimisen näkökulmista. Ohjeluonnokseen saatiin kommentit myös Ylöjärven kaupungin, Ylöjärven Yrityspalvelut Oy:n ja yrittäjäyhdistysten toteuttaman yritysvaikutusten arviointiprosessin kautta. Ohjeen valmistelussa on pyritty huomioimaan kaikki saadut kommentit, mutta kuitenkin samalla varmistettu, että ohje pysyy sopivan tiiviinä, käytännön työkaluna hankintoja tekeville.

Ohjeen sisältö ja keskeisimmät muutokset

Hankintaohjeen taustana on hankintalaki ja Julkisten hankintojen käsikirja 2023.

Hankintalain pysyessä ennallaan, ei hankintalain kynnysarvojen ylittävien hankintojen ohjeistukseen ole tehty merkittäviä muutoksia. Ohjeesta on kuitenkin näiltäkin osin pyritty tekemään aiempaa kattavampi, selkeämpi ja helppokäyttöisempi. Samalla ohjeesta on poistettu vain sote-hankintoja koskevia kohtia, koska ne eivät enää ole relevantteja ohjeen käyttäjille.

Hankintalain kynnysarvojen alle jääviä hankintoja, eli pienhankintoja, ei laki säätele, vaan niissä keskeinen rooli on organisaatioiden omalla ohjeistuksella. Uudistetussa kehyskuntien hankintaohjeessa pienhankinnat suositellaan tehtävän kilpailuttaen avoimella tai rajoitetulla menettelyllä. Kaikista kilpailutetuista hankinnoista (arvosta riippumatta) tulee tehdä perusteltu kirjallinen hankintapäätös. Alle 15 000 euron hankinnat voidaan myös tehdä hintatiedustelulla, jolloin hankinnan lopputulos voidaan antaa kirjallisesti tiedoksi vapaamuotoisemmin. Hankintapäätösten tekemisessä pienhankinnoissa voi olla kuntakohtaisia eroja, mutta yhteinen ohje mahdollistaa nämä erot.

Ohjeeseen on lisätty omat kohtansa mm. valmiiden sopimusten käyttämiselle, hankintapäätöksille, hankintasopimukselle ja sopimuskaudelle sekä asiakirjajulkisuudelle. Näin ollen ohje kattaa aiempaa paremmin myös kilpailutuksen jälkeen tapahtuvat hankinnan vaiheet.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Latvala, kunnanjohtaja, mikko.latvala@vesilahti.fi

Kunnanhallitus hyväksyy käyttöön Kuntien Hankintapalvelut KuHa Oy:n laatiman Kehyskuntien hankintaohjeen. 

Samalla Kuntien Hankintapalvelut KuHa Oy oikeutetaan tarvittaessa päivittämään ja ylläpitämään kehyskuntien hankintaohjetta.

Päätös

Hyväksyttiin ehdotuksen mukaisesti.

Kokouskäsittely

Kunnanhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden tekninen palvelupäällikkö Roope Kyrkölle. Hän oli asiantuntijana läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

KuHa Oy

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika ja päätöksen tiedoksisaanti

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. 

Omalla vastuulla oikaisuvaatimuksen voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä niin, että se ehtii perille viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Viraston aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on

Vesilahden kunnanhallitus 
Posti- ja käyntiosoite: Lindinkuja 1, 37470 Vesilahti
Sähköpostiosoite: vesilahdenkunta(at)vesilahti.fi    

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Myös sähköposti on ilmoitettava, jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköpostitse.