Rakennus- ja ympäristölautakunta, kokous 7.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 80 Rakennusvalvonnan ja ympäristönsuojelun talousarvio 2024

VESDno-2023-247

Valmistelija

  • Roope Kyrkkö, tekninen palvelupäällikkö, roope.kyrkko@vesilahti.fi

Perustelut

Kunnanhallitus on kokouksessaan 02.10.2023 § 154 antanut talousarvion laadintaan suunnitteluohjeen. Kunnanhallituksen hyväksymää suunnitteluohjetta tulee noudattaa. Talousarvion suunnitteluohje vuodelle 2023 on laadittu seuraavat asiat huomioiden:

  • Suunnitteluohje perustuu voimassa oleviin veroprosentteihin ja nykyiseen kuntastrategiaan
  • Tiedossa olevaan henkilöstökulujen kasvuun mm. tulevien sopimuskorotusten kautta on varauduttu riittävillä varauksilla
  • Verotuloarviot perustuvat elokuussa 2023 julkaistuihin tietoihin ja tiedot voivat päivittyä suunnittelun edetessä
  • Valtionosuustuloarviot perustuvat toukokuussa 2023 julkaistuihin tietoihin ja tiedot voivat päivittyä suunnittelun edetessä

Vuoden 2024 talousarvion päivitetty suunnitteluohje on valmisteluvaiheessa talousarvion 2024 osalta alijäämäinen, mutta suunnitelmavuodet 2025-2026 ovat ylijäämäisiä. Suunnitteluohjeen jatkovalmistelun tavoitteena on pitää kunnan kokonaistalous ylijäämäisenä. Kunnanhallitus antaa talousarviovuodelle 2024 sekä suunnitelmavuosille 2025-2026 tulo- ja menokehyksen. Valtuustoon nähden sitova taso vastuualueilla on tuottojen ja kulujen erotus eli netto paitsi vesi- ja viemärilaitoksessa, jossa sitova taso on tilikauden tulos.

Kokonaistalouden kohentaminen tarkoittaa monien eri osatekijöiden yhteisvaikutusta:

  • Käyttötalouden toimintatuottojen lisäyksiä
  • Käyttötalouden toimintakulujen sopeutustoimia
  • Muutoksia investointisuunnitelmiin, jotka voivat sisältää investointien lykkäämistä tai karsintaa
  • Investointisuunnitelmissa huomioitavien rahoitusratkaisujen lisäyksiä
  • Verotulojen lisäyksiä

Rakennus- ja ympäristölautakunnan alaisten vastuualueiden rakennusvalvonta ja ympäristönsuojelu osalta valtustoon nähden sitovaksi ulkoiseksi toimintakatteeksi on määritelty -315 133 euroa. Toimintatuotot on arvioitu samalle tasolle kuin vuoden 2023 talousarviossa ja toimintakuluihin on huomioitu sopimuskorotusten mukainen henkilöstökulujen kasvu. Lisäksi palvelujen ostoihin on huomioitu yleinen kustannusten nousu sekä uuden kartta- ja suunnitteluohjelman vuosikustannuksia. Kokonaisuudessaan rakennusvalvonnan ja ympäristönsuojelun ulkoinen toimintakate talousarviossa on -314 896 euroa ja täten suunnitteluohjeen mukainen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Veli Salmi, rakennustarkastaja, veli.salmi@vesilahti.fi

Rakennus- ja ympäristölautakunta päättää:

  1. hyväksyä liitteenä olevan esityksen talousarvioksi 2024 sekä ta-lomakkeet ja esittää ne edelleen hallitukselle ja valtuustolle hyväksyttäväksi.
  2. antaa talousjohtajalle valtuudet tehdä tarvittaessa teknisiä korjauksia
  3. valtuuttaa teknisen palvelupäällikön ja/tai rakennustarkastajan tekemään talousarvioehdotukseen muutokset, mikäli kunnanhallitus tai kunnanvaltuusto niin edellyttää.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Khal, talousjohtaja

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)