Rakennus- ja ympäristölautakunta, kokous 7.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 85 Kuntavastuullisten jätehuoltopalvelujen jätetaksa vuodelle 2024

VESDno-2023-321

Valmistelija

  • Suvi Kärmeniemi, ympäristötarkastaja, suvi.karmeniemi@vesilahti.fi

Perustelut

Alueellinen jätehuoltolautakunta valmistelee 1.1.2024 voimaan tulevaa jätetaksaa.
Jätehuoltolautakunta varaa toimialueen kunnille mahdollisuuden antaa lausuntonsa asiasta 9.11.2023 mennessä. 

Jätelain (646/2011) 78 §:n mukaan kunnan on perittävä järjestämästään jätehuollosta jätemaksua,​ jolla katetaan sille tehtävän hoitamisesta aiheutuvat kustannukset. Jätemaksuilla katetaan kaikki kustannukset,​ joita aiheutuu lakisääteisen kuntavastuullisen jätehuollon toteuttamisesta (esim. jätteiden kuljetus,​ käsittely ja hyötykäyttö,​ neuvonta,​ tiedotus ja valistus,​ jätehuollon kehittäminen ja investointeihin varautuminen). Jätemaksuilla katetaan myös lakisääteisten jätehuollon viranomaistehtävien hoitaminen.

Jätetaksaesityksen mukaisesti jätetaksan rakenne on sama kuin vuonna 2023. Jätemaksu koostuu perusmaksuosuudesta sekä järjestetyn jätehuollon maksusta. Järjestetyn jätehuollon maksu on maksu jäteastioiden tyhjennyksistä tai aluejätepisteen käytöstä. Samoin kuin aikaisempina vuosina,​ perusmaksu sisältyy edelleen aluejätepisteiden käyttäjien vuosimaksuun sekä kiinteistöittäisessä jätehuoltopalvelussa sekajätteen keräysvälineen yksikköhintaan.

Jätetaksaan ehdotetaan hinnankorotuksia perusmaksuihin, lähes kaikkiin jäteastioiden tyhjennysmaksuihin, aluekeräyspistemaksuihin, lähikeräysmaksuihin, lisätöihin sekä pientuojien jäteasema- ja jätekeskusmaksuihin. Syynä on mm. urakkakustannusten nousu ja indeksikorotukset. Biojätehuollon kustannuksia esitetään edelleen tuettavaksi jätetaksassa. Biojätehuollon tuki sisällytetään aiemmasta poiketen täysimääräisesti sekajätteen käsittelyhintaan,​ eikä perusmaksuosuudella jatkossa enää tueta biojätteen käsittelyä. Muutoksella pyritään motivoimaan biojätteen lajitteluun. Esitetty muutos laskee biojätteen astiatyhjennyshintoja,​ koska käsittelyosuutta ei ole enää mukana astiatyhjennyshinnoissa. Taksassa esitetään uusina maksuluokkina aluejätepisteen vuosimaksut niille kiinteistöille,​ jotka kompostoivat biojätteensä tai ovat vapaaehtoisesti liittyneet biojätteen erilliskeräykseen. 

Uusina elementteinä taksaesitykseen on tuotu kiinteistökohtaisiin lisätöihin kuuluva jäteastian täyttöasteen seurantapalvelu. Jäteastioiden täyttöasteen seurantaa on toivottu erityisesti kuntien hallinto-​ ja palvelutoiminnan kiinteistöissä syntyvän jätemäärän seurantaan. Kuljettaja voi pyynnöstä raportoida jäteastioiden täyttöasteen vapaaehtoisena maksullisena lisäpalveluna. Toisena uutena elementtinä taksaesitykseen on tuotu suurten ajoneuvonosturilla tyhjennettävien jätesäiliöiden irtokansilisä. Muutos on tuotu taksaesitykseen aluehallintoviraston työturvallisuutta koskevaan suositukseen perustuen. Irtokansilisällä pyritään ohjaamaan isojen jätesäiliöiden kansien muuttamista saranallisiksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Veli Salmi, rakennustarkastaja, veli.salmi@vesilahti.fi

Rakennus- ja ympäristölautakunta keskustelee asiasta ja antaa lausunnon kokouksessa. 

Päätös

Rakennus- ja ympäristölautakunta toteaa, ettei sillä ole lausuttavaa.

Tiedoksi

Alueellinen jätehuoltolautakunta (kirjaamo@tampere.fi)

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)