Rakennus- ja ympäristölautakunta, kokous 7.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 81 Lausunto Vesilahden kiinteistöstrategian luonnoksesta

VESDno-2023-134

Perustelut

Tekninen lautakunta on kokouksessaan 11.10.2023 § 83 pyytänyt rakennus- ja ympäristölautakunnalta lausuntoa Vesilahden kunnan kiinteistöstrategiasta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Veli Salmi, rakennustarkastaja, veli.salmi@vesilahti.fi

Rakennus- ja ympäristölautakunta päättää antaa seuraavan lausunnon:

Kuntastrategia 2022-2025 on rakennusten näkökulmasta lyhytnäköistä. Väestöennusteen mukaan asukasmäärä pysyy tasaisena seuraavat 20 vuotta, eikä ennuste edes huomioi kunnan tekemiä toimenpiteitä väestömäärän kasvattamiseksi. Varsinkin koulujen ja päiväkotien tarve ei vähene lähiaikoina ja säilytettävien kiinteistöjen kunnossapitoon on varattava jatkossa enemmän resursseja.

PTS- dokumenttien puute, vrt. rakennusten korjausvelka vaikuttavat suoraan kiinteistöjen käyttöikään ja käyttökustannuksiin. Raportissa mainittu korjausvelkapommi koskee myös Vesilahden kiinteistöjä ja kunnan tulee luopua nopealla aikavälillä luovuttavista kiinteistöistä. Henkilöstön täydennyskoulutuksesta on huolehdittava, jotta kiinteistöjen huolto on nykyvaatimusten mukaista.  Ellei huoltotöitä tulevaisuudessa ulkoisteta, tulee varautua alalle koulutetun henkilökunnan rekrytoimiseen.

Kiinteistöstrategian luonnoksen ”rakennusten teknistä kuntoa ei ole arvioitu riittävällä tasolla korjausvelan laskemista varten, korjausvelan realistinen määrittely vaatisi tarkemman kuntokierroksen ja korjaushistorian tuntemuksen. Korjausvelan määrää ei voida arvioida tämän kiinteistöstrategian yhteydessä”, johtopäätöksenä siis on, että rakennusten teknistä kuntoa on tutkittava tarkemmin.

Hakekaukolämpöjärjestelmistä osalla on keskimääräinen käyttöikä täyttymässä ja sopimusaika umpeutumassa. Vaihtoehtona olevien lämpöpumppuratkaisujen toteuttaminen on aloitettava mahdollisimman pian unohtamatta aurinkolämmön lisäarvoa.

Ristiveräjää on kaavailtu kiinteistöksi, johon Tuulikallion toiminta siirretään. Rakennukseen teetetään tarvittavat kuntotutkimukset. Rakennus on toiminut aiemmin pankkina, päiväkotina ja panimorakennuksena, joten siihen taloudellinen panostaminen on tarkkaan harkittava ja sen myyntikin pidettävä vaihtoehtona.

Mikäli kunta jatkaa asuntojen vuokraustoimintaa, Sotaveteraanitalo on pidettävä käyttökuntoisena. Rakennuksen käyttöikä on jo tiensä päässä ja se vaatii vähintään teknisten järjestelmien peruskorjauksen.

Kiinteistöjen lahjoittaminen kyläyhteisöjen käyttöön tulee sulkea vaihtoehdoista, koska käytännössä kiinteistön kulut jäävät edelleen kunnan maksettavaksi. Sen sijaan olemassa olevien tilojen käyttöastetta tulee korottaa. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Tekninen palvelupäällikkö

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)