Kunnanhallitus, kokous 14.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 127 LISÄPYKÄLÄ: Kunnanjohtajan viran täyttäminen (lisäpykälä)

VES-2023-261

Valmistelija

  • Susanna Hokkanen, vt. kunnanjohtaja, susanna.hokkanen@vesilahti.fi

Perustelut

Tuomas Hirvonen on ilmoittanut irtisanoutuvansa kunnanjohtajan tehtävästään 16.8.2023 lukien. Kuntalain (410/2015) 38 §:n mukaan kunnan toimintaa johdetaan valtuuston hyväksymän kuntastrategian mukaisesti. Kunnanhallitus johtaa kunnan toimintaa, hallintoa ja taloutta. Kunnanjohtaja johtaa kunnanhallituksen alaisena kunnan hallintoa, taloudenhoitoa ja muuta toimintaa.

Kuntalain (410/2015) 41 §:n mukaan kunnanjohtajan valitsee valtuusto. Kunnanjohtaja voidaan valita joko toistaiseksi tai määräajaksi ja hän on virkasuhteessa kuntaan. Kuntalaissa ei ole erillisiä säännöksiä kunnanjohtajan viran hakumenettelystä tai pätevyysvaatimuksista. Vesilahden kunnan hallintosäännön mukaan valtuusto valitsee kunnanjohtajan toistaiseksi tai määräajaksi.

Virkasuhteeseen ottamisen yleisistä perusteista säädetään perustuslaissa. Lisäksi virkasuhteeseen otettavalla on oltava erikseen säädetty tai kunnan päättämä erityinen kelpoisuus. Täten kunnanjohtajan kelpoisuusvaatimukset voidaan harkita kuntakohtaisesti siten, kuin ne nähdään virkasuhteen osalta tarpeellisena. 

Vesilahden kunnan hallintosäännön mukaan viran tai virkasuhteen julistaa haettavaksi virkasuhteeseen ottamisesta päättävä viranomainen. Kun virkasuhteeseen ottamisesta päättävä viranomainen on valtuusto, julistaa viran haettavaksi kunnanhallitus. Hallintosäännön mukaisesti valtuusto päättää kunnanjohtajan valinnasta.

Virkasuhteeseen ottava viranomainen päättää koeajan määräämisestä ja työsuhteeseen ottava viranomainen sopii koeajasta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Susanna Hokkanen, vt. kunnanjohtaja, susanna.hokkanen@vesilahti.fi

Kunnanhallitus päättää esittää valtuustolle, että

  1. se täyttää kunnanjohtajan viran toistaiseksi, aloitusajan ollessa sopimuksen mukaan.
  2. se määrää kunnanjohtajan viran kelpoisuusehdoiksi soveltuvan ylemmän korkeakoulututkinnon sekä kunnallishallinnon ja -talouden tuntemuksen.
  3. se määrää kunnanjohtajan viran koeajaksi 6 kuukautta.
  4. antaa valtuudet kunnanhallitukselle määritellä tarkemmat hakukriteerit viran auki julistamisen yhteydessä. 

Päätös

Hyväksyttiin ehdotuksen mukaisesti.

Pykälä tarkastetaan kokouksessa.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)