Kunnanhallitus, kokous 14.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 122 Ukraina-projektin kustannusten jakamisesta Pirkanmaan kuntien kesken tehdyn sopimuksen muuttaminen

VESDno-2023-163

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tuomas Hirvonen, kunnanjohtaja, tuomas.hirvonen@vesilahti.fi

Perustelut

Pirkanmaan kunnat ovat sopineet kuntajohtajakokouksessa 2.12.2022 Pirkanmaan laajuisen 1.5.2022 käynnistyneen Ukraina-projektin jatkamisesta ajalla 1.1.2023 – 31.12.2023. Ukraina-projekti kartoitti vuonna 2022 Pirkanmaan kuntien tuen ja koordinaation tarpeita ja tarvekartoituksen myötä nähtiin tarvetta jatkaa Pirkanmaan laajuista koordinaatiota vuonna 2023.

Projektin tarkoitus on tukea ukrainalaisia pakolaisia kotoutumaan Pirkanmaalle ja sitä kautta edistää kohderyhmän terveyttä ja hyvinvointia, yhdenvertaisuutta, osallisuutta ja aktiivista toimijuutta sekä vahvistaa paikallista elinkeinoelämää ja pitovoimaa. Projekti tiivistää viranomais- ja verkostoyhteistyötä asettautumisen tuessa, sujuvoittaa palveluprosesseja sekä parantaa tiedonkulkua ja mahdollistaa nopeaa reagointia muuttuvissa tilanteissa.

Projektin ohjausrakenteena toimii työllisyyden ja työikäisten kotoutumisen edistämisen osalta Pirkanmaan työllisyyden edistämisen kuntakokeilun operatiivinen johtoryhmä. Muiden teemojen osalta ohjausrakenteena toimii kuntien yhdyshenkilöistä muodostettu verkosto. Projektin henkilöstö toimii Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelujen työnjohdon alaisuudessa. Ukraina-projekti on erillinen määräaikainen yhteistyöprojekti, eikä se siten ole päällekkäinen työllisyyden edistämisen kuntakokeilusta Pirkanmaan alueella solmitun kuntien välisen yhteistyösopimuksen kanssa.

Projektin kustannusten jakamisesta kuntien välillä sovitaan liitteenä olevalla sopimuksella. Sopimuksessa Ukraina-projektin kustannusten jakamisesta Pirkanmaan kuntien kesken määritellään projektista syntyvien kustannusten jakoperusteet. Tampereen kaupunki vastaa projektissa 50 prosentista projektipäällikön palkkakustannuksia sekä toisen projektille palkatun projektisuunnittelijan kustannuksesta. Lisäksi Tampereen kaupunki vastaa 50 prosentista projektin muista kustannuksista (mm. tilat, viestintä, matkakulut). Muiden Pirkanmaan kuntien kesken jaettava kustannus muodostuu 50 prosentista projektipäällikön palkkakustannuksia ja yhden projektisuunnittelijan palkkakustannuksista sekä 50 prosentista projektin muista kuluista (mm. tilat, viestintä, matkakulut). Edellä mainittu osuus projektin kustannuksista jaetaan muiden Pirkanmaan kuntien (ei Tampere) kesken asukasluvun suhteessa.

Tampereen kaupungin projektin budjetin mukainen maksuosuus on noin 103 062 euroa. Projektin kustannukset laskutetaan projektiin osallistuvilta kunnilta toteuman perustella tammi-helmikuussa 2024.

Sopimuksen vastuuhenkilönä toimii kansainvälisen osaamisen palveluiden johtaja Mari Taverne. Vakanssinhoitajan vaihtuessa vastuu sopimuksesta siirtyy kulloisellekin vakanssin haltijalle. Vastuuhenkilö huolehtii tarvittaessa yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle.

Elinvoima ja osaamislautakunnan päätösvalta asiassa perustuu hallintosäännön 17 §:n 3) kohtaan, jonka mukaan lautakunnan tehtävänä on vastata palvelujen järjestämisestä, tuottamisesta ja kehittämisestä kaupunkistrategian ja talousarvion linjausten mukaisesti.

Ehdotus

Esittelijä

Tuomas Hirvonen, kunnanjohtaja, tuomas.hirvonen@vesilahti.fi

Kunnanhallitus päättää, että liitteenä oleva Pirkanmaan kuntien välinen kustannustenjakosopimus Ukraina-​projektin kustannusten jakamisesta hyväksytään.

Päätös

Hyväksyttiin ehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Susanna Hokkanen, vt. kunnanjohtaja, susanna.hokkanen@vesilahti.fi

Perustelut

Tampereen kaupunki on lähestynyt Pirkanmaan muita kuntia koskien Ukraina-projektin muuttuneita kustannuksia. Tampereen kaupunki on 4.7.2023 lähettämässään yhteydenotossa todennut seuraavaa:

”Ukrainan pakolaistilanteen tasaantumisen, kuntien omien toimintamallien ja palveluohjauksen vakiintumisen sekä ELY-keskuksen kasvaneen koordinaatioresurssin johdosta on katsottu tarkoituksenmukaiseksi, että Pirkanmaan kuntien yhteiselle Ukraina-projektille rekrytoidaan projektipäällikön ja kahden projektisuunnittelijan sijasta projektipäällikkö ja yksi projektisuunnittelija. Tästä syystä on tarve muuttaa Ukraina-projektin kustannusten jakamisesta Pirkanmaan kuntien kesken sovitun sopimuksen kohtaa 4, jonka otsikko on ”Projektin kustannusten jakautuminen kuntien kesken”.”

Tampereen kaupunki toivoo, että muut kunnat käsittelisivät sopimuksen muutoksen mahdollisimman pian.

Ehdotetut muutokset sisältävä sopimusluonnos on tämän pykälän liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Susanna Hokkanen, vt. kunnanjohtaja, susanna.hokkanen@vesilahti.fi

Kunnanhallitus hyväksyy liitteenä olevan Pirkanmaan kuntien välisen kustannustenjakosopimuksen Ukraina-projektin kustannusten jakamisesta.

Päätös

Hyväksyttiin ehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

- Tampereen kaupunki

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika ja päätöksen tiedoksisaanti

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. 

Omalla vastuulla oikaisuvaatimuksen voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä niin, että se ehtii perille viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Viraston aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on

Vesilahden kunnanhallitus 
Posti- ja käyntiosoite: Lindinkuja 1, 37470 Vesilahti
Sähköpostiosoite: vesilahdenkunta(at)vesilahti.fi    

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Myös sähköposti on ilmoitettava, jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköpostitse.