Kunnanhallitus, kokous 14.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 125 LISÄPYKÄLÄ: Kunnanjohtajan irtisanoutuminen ja erokorvauksen suorittaminen (lisäpykälä)

VESDno-2023-259

Valmistelija

  • Susanna Hokkanen, vt. kunnanjohtaja, susanna.hokkanen@vesilahti.fi

Perustelut

Kunnanjohtajan ja kunnan välillä on solmittu kuntalain 42 §:n mukainen johtajasopimus. Kunnanvaltuusto on hyväksynyt sopimuksen päätöksellään 17.12.2018.

Johtajasopimuksessa on sovittu muun ohella seuraavaa:

Mikäli luottamuspulan vuoksi (kuntalaki § 43) on käynnistetty irtisanomismenettely, kunnanjohtajalla on oikeus saada erokorvauksena 12 kuukauden palkkaa vastaava korvaus edellyttäen, että kunnanjohtaja irtisanoutuu virastaan. Korvauksesta vähennetään irtisanomisajan palkka. Ristiriitatilanteita ehkäistään säännöllisillä tavoite- ja kehityskeskusteluilla. Mikäli nähdään, ettei kunnanjohtaja enää nauttisi valtuuston luottamusta, pyritään asia ratkaisemaan sopijaosapuolten välisin neuvotteluin. Kunnanhallituksen puheenjohtaja johtaa poliittista yhteistyötä epäluottamuksen selvittämiseksi. Valtuuston puheenjohtajan erityisenä tehtävänä on selvittää kunnanjohtajan valtuustossa nauttima luottamus. Kunnanhallituksen puheenjohtajisto ja valtuuston puheenjohtajisto yhdessä käyvät kunnanjohtajan kanssa luottamuspulaa koskevat neuvottelut silloin, jos luottamuspulaa koskeva asia on tullut vireille.

Kunnanhallitus ja valtuuston puheenjohtajat ovat esittäneet luottamuspulan, minkä perusteet on selvitetty kunnanjohtajalle 7.8.2023 päivätyssä kunnanhallituksen esityksessä ja kunnanvaltuuston puheenjohtajien aloitteessa. Vesilahden kunnanjohtaja Tuomas Hirvonen ja Vesilahden kunnanhallitus sekä kunnanvaltuuston puheenjohtajat ovat yhteisissä neuvotteluissaan päätyneet siihen, että Hirvosen palvelussuhde Vesilahden kuntaan päättyy, ja hän irtisanoutuu kunnanjohtajan virasta. Hirvosen virkasuhde kuntaan päättyy 15.8.2023. Neuvottelut on käyty kunnanvaltuuston 17.12.2018 hyväksymän johtajasopimuksen pohjalta. Sopimuksen mukaan, mikäli kunnanhallitus, kunnanvaltuuston puheenjohtajat ja kunnanjohtaja yhdessä toteavat, ettei kunnanjohtaja nauti poliittisen johdon luottamusta, kunnanjohtaja sitoutuu irtisanoutumaan.

Toimielin voi erityisestä syystä päättää, että asia käsitellään puheenjohtajan selostuksen pohjalta ilman viranhaltijan esittelyä. Toimielin voi tällöin päättää, että puheenjohtajan ehdotus on käsittelyn pohjana eikä vaadi kannatusta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kristiina Pispala, kristiina.pispala@vesilahti.fi

Kunnanhallitus päättää

  1. asia käsitellään puheenjohtajan selostuksen pohjalta ilman viranhaltijan esittelyä ja, että puheenjohtajan ehdotus on käsittelyn pohjana eikä vaadi kannatusta.
  2. merkitsee tiedoksi kunnanjohtajan kanssa laaditun päättämissopimuksen ehdot.
  3. merkitä kunnanjohtajan irtisanoutumisen tiedoksi ja toteaa virkasuhteen päättyneeksi ja lähettää sen edelleen tiedoksi merkittäväksi valtuustolle. 
  4. vahvistaa, että edellytykset johtajasopimuksessa sovitun erokorvauksen suorittamiselle täyttyvät. Kunnanjohtajan 12 kuukauden kokonaispalkkaa vastaava rahallinen erokorvaus maksetaan sovitun mukaisesti kahdessa erässä irtisanoutumista seuraavana palkkapäivänä ja tammikuun 2024 varsinaisena palkkapäivänä.

Päätös

Hyväksyttiin ehdotuksen mukaisesti.

Pykälä tarkastetaan kokouksessa.

Tiedoksi

- kunnanjohtaja Tuomas Hirvonen, - henkilöstö, - palkat

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika ja päätöksen tiedoksisaanti

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. 

Omalla vastuulla oikaisuvaatimuksen voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä niin, että se ehtii perille viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Viraston aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on

Vesilahden kunnanhallitus 
Posti- ja käyntiosoite: Lindinkuja 1, 37470 Vesilahti
Sähköpostiosoite: vesilahdenkunta(at)vesilahti.fi    

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Myös sähköposti on ilmoitettava, jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköpostitse.