Perustelut
Vesilahden rakennus- ja ympäristölautakunta hyväksyi ympäristönsuojelun edistämisen toimenpideohjelman vuosille 2023 - 2027 kokouksessaan 13.12.2022 § 91. Suunnitelman mukaisesti ympäristönsuojelu seuraa toimenpideohjelman toteutumista vuosittain ja tarkistaa ohjelman päivitystarpeet uusien ajankohtaisten tarpeiden saattamiseksi osaksi ohjelmaa. Yksittäisten projektien ja toimenpiteiden raportointi käsitellään myös toimintakertomuksen yhteydessä, mikäli toimenpide on esitetty talousarvion tavoitteena. Edistämistoimenpiteillä tarkoitetaan luonnonsuojeluun, vesistönsuojeluun sekä päästöjen ja jätteiden synnyn vähentämiseen tähtääviä toimia, jotka eivät kuulu lupa- ja valvontatoimien piiriin.
Ympäristönsuojelussa on erikseen hyväksytty lupavelvollisten laitosten ja muiden valvontaa edellyttävien toimintojen valvontasuunnitelma ja vuosittain hyväksytään valvontaohjelma. Valvonnan tavoitteena on mm. ympäristön pilaantumisen ehkäiseminen ja ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttavan toiminnan lainmukaisuuden varmistaminen. Ympäristönsuojelun edistämiseen tähtäävä toimenpideohjelma täydentää valvontasuunnitelmaa. Tavoitteena on saada edistämistoimenpiteillä aikaan aiempaa parempaa vaikuttavuutta kohdentamisen ja suunnitelmallisuuden kautta. Tavoitteena on myös edistää valtakunnallisten, maakunnallisten, seutukunnallisten sekä paikallisten ohjelmien ja strategioiden toimeenpanoa kuntatasolla, kuitenkin niin että paikallisesti koetut tärkeät kysymykset ovat toimenpiteiden keskiössä.
Toimenpideohjelman toteutuminen vuonna 2022
Toimenpideohjelma toteutui lähes suunnitelman mukaisesti. Vuoden aikana toteutettiin luontoilta 17.11.2022. Seutu-Rane- hankkeen tiimoilta järjestettiin kiinteistön energianeuvontaa käsittelevä tilaisuus 4.5.2022. Ilmastotoimenpiteiden koordinointia toteutettiin Vesilahden kunnan ilmastotiekartan väliaikaistarkastelulla. Vuosikellon mukaisista toimista siivoustalkookampanja järjestettiin toukokuussa.
Jatkuvista toimenpiteistä vuonna 2022 osallistuttiin myös useaan seudulliseen ja maakunnalliseen työryhmään. Osallistuttiin mm. Pirkanmaan ilmastofoorumin, Tampereen seudun ilmastotyöryhmän, Luontokunnat-verkoston tapaamisiin sekä vesienhoidon yhteistyötapaamisiin. Kunnan kestävän kehityksen työryhmä ei kokoontunut.
Ympäristön tilaa seurattiin tekemällä viikoittaista sinileväseurantaa kesäaikaan. Vesistönäytteitä otettiin seuraavista kohteista: Pyhäjärven Alhonselän keskiosa, Sakaselkä, Onkemäenjärvi ja Koskenjoen keskiosa.
Toimenpideohjelma vuodelle 2023
Vuonna 2023 painopisteitä ovat yhä energianeuvonta kuntalaisille, ilmastotyö sekä luonto. Kuntalaisille järjestetään luontoilta sekä energia-aiheinen infotilaisuus. Vesilahtelaisia yrityksiä pyritään aktivoitumaan ja liittymään Tampereen seudun ilmastokumppanuusverkostoon. Ekotukitoiminta jalkautetaan kunnan työntekijöiden keskuuteen. Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksen kanssa tehdään yhteistyötä vesistökunnostushankkeiden myötä.
Jatkuvista toimenpiteistä suunnitteilla on jälleen siivoustalkoita toukokuussa ja osallistumisintoa pyritään lisäämään osallistumalla Ylen Miljoona roskapussia-kampanjaan. Kuntalaisia pyritään osallistamaan myös vieraslajitalkoisiin kunnan mailla. Ympäristönsuojelu osallistuu lisäksi Tampereen seudun ja Pirkanmaan ELY-keskuksen sekä seudun kuntien järjestämiin yhteistyöryhmien kokouksiin. Vesistötarkkailua tehdään näytteenottosuunnitelman mukaisesti ja sinileväseurantaa tehdään jälleen kesäkaudella.
Ehdotus
Esittelijä
-
Janne Kannisto, tarkastusinsinööri, janne.kannisto@vesilahti.fi
Vesilahden kunnan rakennus- ja ympäristölautakunta päättää merkitä liitteen vuonna 2022 toteutuneet edistämistoimenpiteet tiedoksi ja vahvistaa liitteenä olevan toimenpideohjelman vuodelle 2023.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.