Tekninen lautakunta, kokous 11.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 7 Lausuntopyyntö Pirkanmaan liikennejärjestelmäsuunnitelmaan 2045

VESDno-2022-405

Valmistelija

  • Roope Kyrkkö, vt. tekninen palvelupäällikkö, roope.kyrkko@vesilahti.fi

Perustelut

Pirkanmaan liitto pyytää lausuntoja Pirkanmaan liikennejärjestelmäsuunnitelman 2045 luonnoksesta. Lausunnot pyydetään jättämään 03.02.2023 mennessä.

Pirkanmaan liikennejärjestelmäsuunnitelma on maakunnallista liikennejärjestelmätyötä ohjaava strateginen asiakirja. Se määrittelee Pirkanmaan liikennejärjestelmän kehittämistarpeet, 
-mahdollisuudet ja näiden toteuttamisen suuntaviivat tavoitevuoteen 2045 mennessä. Suunnitelman koostamisessa on hyödynnetty vertailukohtana valtakunnallisia linjauksia sekä erilaisia aiemmin määriteltyjä alueellisia tavoitteita.

Liikennejärjestelmäsuunnitelma sisältää vision 2045, maakunnalliset päätavoitteet, nykytila-analyysin sekä neljä teemakarttaa. Teemakartoissa käsitellään Pirkanmaan liikennejärjestelmää neljästä eri näkökulmasta: ylimaakunnalliset pääyhteydet, tavaraliikenne, arjen liikenneympäristöt sekä matkailu ja vapaa-aika. Teemakarttoihin tukeutuen on määritetty temaattiset tavoitteet ja näiden toteuttamista tukevat toimenpiteet. Näiden jälkeen asiakirjassa on vielä vaikutusten arvioinnin konsultin puheenvuoro, suunnitelman toimeenpano- ja seurantamenetelmät sekä toimenpiteistä koostetut liitetaulukot.

Suunnitelman tavoite- ja toimenpidekokonaisuuden konkretisoimiseksi käynnistetään keväällä 2023 toimeenpano- ja toteutusvaihe. Tässä vaiheessa tehdään nelivuotinen toimenpideohjelma, johon määritetään ensi vaiheessa priorisoitavat toimenpiteet. Valitut toimenpiteet konkretisoidaan ohjelmassa strategiatasolta toteutustasolle sekä määritetään toteutuksesta vastaavat tahot, kustannusarvio, aikataulu ja etenemispolku. Suunnitelman sekä toimenpideohjelmien toteutumisen seurantaan toteutetaan Pirkanmaan aluetietopalveluun seurantajärjestelmä sekä perustetaan seurantaryhmä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Roope Kyrkkö, vt. tekninen palvelupäällikkö, roope.kyrkko@vesilahti.fi

Tekninen lautakunta keskustelee asiasta kokouksessa ja antaa tarvittaessa lausunnon.

Päätös

Lautakunta päätti antaa seuraavan lausunnon:

  • Toimenpidesuunnitelma vaiheessa tulee huomioida suunniteltu MT301 oikaisu sekä lisäksi koko MT301 liikennöitävyyden parantaminen.
  • Vesilahden kunta suunnittelee yhteistyössä ELY-keskuksen ja Lempäälän kunnan kanssa kevyenliikenteenväylää välille Lempäälä-Vesilahti. MT301 on luokiteltu liikennejärjestelmäsuunnitelmassa maakunnallisesti merkittäväksi tavaraliikenteen tieyhteydeksi ja tekninen lautakunta esittää, että kevyenliikenteen väylän toteuttamiseen otetaan kantaa viimeistään toimenpideohjelmassa. Lisäksi lautakunta esittää suunnitelmien jatkamista Narvaan asti.

Tiedoksi

Pirkanmaan liitto

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)