Tekninen lautakunta, kokous 11.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 8 Oikaisuvaatimus Teknisen lautakunnan päätöksestä 09.11.2022 §73

VESDno-2022-332

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Harri Vierikka, tekninen johtaja, harri.vierikka@vesilahti.fi

Perustelut

Tekniselle lautakunnalle on tullut hakemus rautialantie 35 kohdalle  kulkureitin rakentamisesta rautialantien ojan ylitse kevyenliikenteenväylälle. Hakijan mukaan Rautialantie 35 pihasta tien ylitys kävellen tai polkupyörällä on vaarallinen ja hakija pyytää, että kunta rakentaisi ojan yli kulkutien suoraan kevyenliikenteenväylälle. Hakija on perustellut kulkutien rakentamista muun muassa seuraavasti: 

  • Kuljemme päivittäin useaan kertaan pihatieltämme Rautialantien yli, mutta emme pääse tien yli suoraan jalkakäytävälle, koska tien ja jalkakäytävän välissä on iso oja. Joudumme siis ensin ylittämään autotien ja sitten kulkemaan pätkän autotien reunaa, jossa pientareet ovat olemattomat. Sittenkin joudumme suoraan Pappilantien risteykseen, joka sekään ei ole kovin turvallista, koska päiväkodilta on varsinkin aamuisin melko paljon liikennettä kyseiseen risteykseen.
  • Tyttäremme on tänä syksynä aloittanut esikoulun ja saatamme hänet joka aamu kahdeksaksi kouluun. Tähän aikaan Rautialantiellä on todella paljon liikennettä ja tien ylittäminen on erittäin vaikeaa, koska joudumme odottamaan sellaisen välin, ettei kummastakaan suunnasta ole näkyvissä autoja, jotta ehdimme rauhassa kulkea Rautialantien reunassa pätkän päästäksemme Pappilantien risteykseen ja siitä kevyen liikenteen väylälle. Ensi vuonna hän aloittaa ensimmäisen luokan ja jossain kohtaa hänen pitäisi uskaltaa antaa kulkea koulutie yksin.
  • Vesilahden kunnan uudessa strategiassa mainitaan, että ”tunnistamme perheiden tarpeet ja panostamme ennaltaehkäiseviin ratkaisuihin”. Mielestämme tässä kohtaa olisi nyt hyvä panostaa ennaltaehkäisevästi turvallisuuteen.

Pykälän liitteissä on hakemus, kuva pyydetyn kulkutien kohdasta sekä vertailu rautialantien muista vastaavanalaisista kohteista. 

Ehdotus

Esittelijä

Harri Vierikka, tekninen johtaja, harri.vierikka@vesilahti.fi

Tekninen lautakunta päättää, että ojan ylitse ei tehdä kulkureittiä. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. 

Valmistelija

  • Roope Kyrkkö, vt. tekninen palvelupäällikkö, roope.kyrkko@vesilahti.fi

Perustelut

Tekniselle lautakunnalle on saapunut 04.12.2022 oikaisuvaatimus lautakunnan 09.11.2022 § 73 tekemästä päätöksestä, joka koski kulkutien rakenamista Rautialantie 35 ojan ylitse.

Hakija pyytää harkitsemaan päätöstä uudelleen ja pyytää perusteluita, miksi kunta ei halua parantaa lapsiperheen turvallisuutta. Hakijan mielestä kokouksessa esitetty liite ”vertailu Rautialantien muista vastaavanlaisista kohteista” ei liity heidän hakemukseensa, sillä yksikään liitteessä esitetyistä kohteista ei ole samanlainen kuin heillä. Osassa liitteessä esitetyistä kohteista pääsee kulkemaan suoraan jalkakäytävälle ylittämällä Rautialantien (välissä ei ole isoa ojaa) ja osassa kohteista kevyeenliikenteen väylä kulkee kauempana, joten näissä kohteissa ei olisi edes mahdollista tehdä liittymää suoraan jalkakäytävälle.

Lisäksi hakija haluaa huomauttaa, että talon kohdalla Rautialantiellä ajetaan usein selkeästi ylinopeutta. Nopeusrajoitus muuttuu päiväkodin kohdalla 40km/h -> 50km/h ja suoralla tiellä nopeus kiihtyy usein kovemmaksi. Hakijan talon kohdalla myös liikennettä on aamuisin molempiin suuntiin koululiikenteen takia huomattavasti enemmän kuin myöhemmin Rautialantiellä. Liitteessä esitettyjen kohteiden kohdalla autoilijoiden nopeus on tien mutkaisuuden sekä hidastetöyssyjen takia hitaampi.

Hakijan tekemä oikaisuvaatimus on saapunut valitusajan puitteissa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Roope Kyrkkö, vt. tekninen palvelupäällikkö, roope.kyrkko@vesilahti.fi

Päätösehdotus annetaan kokouksessa.

Päätös

Teknisen lautakunnan päätös 9.11.2022 §73 perustui vertailun lisäksi seuraaviin asioihin:

  • Kulkureitin rakentaminen Rautialantien ojan ylitse toisi mukanaan talvikunnossapitovelvoitteen kunnalle. Lisäksi kulkureitin rakentamisen myötä kunnalle tulisi mahdollisesti velvoite rakentaa myös suojatie Rautialantien yli kyseiselle kohdalle turvallisen ylityksen takaamiseksi. Väyläviraston jalankulun suunnitteluohjeen mukaisesti jalankulkijoiden määrä ei edellytä tien ylitysjärjestelyjä tämän ollessa ylityspaikassa alle 50 vuorokaudessa. Lisäksi vähäisen käyttäjämäärän tai huonon sijainnin vuoksi tarpeettomat suojatiet heikentävät olemassa olevien suojateiden kunnioitusta.
  • Alkuperäisellä hakemuksella perusteena on ollut, että pihatieltä ei pääse tien yli suoraan jalkakäytävälle. Kyseisellä kiinteistöllä on myös toinen liittymäkohta Rautialantielle, joka johtaa suoraan Pappilantien risteyksen kohdalle, jota käyttämällä Rautialantien varressa ei ole tarvetta kulkea.
  • Teknisen johtajan alkuperäisessä vastauksessa on suositeltu näkyvyyden parantamista kiinteistön puolella kuusiaitaa karsimalla. Tämän toimenpiteen johdosta tien käyttäjät havaitsisivat tien ylittäjät paremmin ja täten osaisivat kiinnittää huomiota mm. ajonopeuksiin.

 

Oikaisuvaatimuksessa on myös kiinnitetty huomiota Rautialantien vaihtuvaan nopeusrajoitukseen. Tekninen lautakunta käsittelee nopeusrajoituksen yhtenäistämistä Rautialantien osuudella Kesontie-Lammasniementie erikseen myöhemmin.

Tekninen lautakunta päätti hylätä oikaisuvaatimuksen edellä mainituin perustein.


Muutoksenhaku

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen

Valitusperusteet

Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
  • päätös on muuten lainvastainen

Valitusaika ja päätöksen tiedoksisaanti

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäville, ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Tiedoksisaanti kaavan ja rakennusjärjestyksen hyväksymispäätöksestä

Kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevan päätöksen katsotaan kuitenkin tulleen asianosaisen tietoon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on asetettu julkisesti nähtäväksi tietoverkossa. 

Valituksen toimittaminen

Valitus on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle viraston aukioloaikana, klo 8.00-16.15.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Valituksen voi toimittaa myös sähköisesti tai faksilla. Valituksen on oltava perillä valitusajan viimeisenä päivänä, riippumatta siitä, toimitetaanko valitus postitse vai sähköisesti.

Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle. 

Posti- ja käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 1, 13100 Hämeenlinna         
Puhelinnumero: 029 56 42200    
Faksinumero: 029 56 42269
Sähköpostiosoite: hameenlinna.hao@oikeus.fi
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Vesilahden kunnan kirjaamosta.

Posti- ja käyntiosoite: Lindinkuja 1, 37470 Vesilahti         
Sähköpostiosoite: vesilahdenkunta@vesilahti.fi
Puhelinnumero: 03 5652 7500    

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.