Rakennus- ja ympäristölautakunta, kokous 5.4.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 22 Lausunto Suomen riistakeskukselle, kosteikosta Tuohikorpi, Vesilahti

VESDno-2022-56

Valmistelija

  • Suvi Kärmeniemi, ympäristötarkastaja, suvi.karmeniemi@vesilahti.fi

Perustelut

Suomen riistakeskus on pyytänyt lausuntoa Vesilahden kunnalta liittyen Tuohikorven kosteikkohankkeen toimenpidesuunnitelmaan. Lausunnolle on saatu lisäaikaa 6.4.2022 saakka. 

SOTKA-kosteikkohanke on maa- ja metsätalousministeriön rahoittama Suomen riistakeskuksen hanke, jonka tarkoituksena on luoda poikue-elinympäristöjä vesilinnuille ja osaltaan tehostaa vieraspetojen pyyntiä arkiluonnossa. Hankkeen päätavoitteena on saada taantuneet vesilintukannat kasvuun ja samalla edistää luonnon monimuotoisuutta hankkeen kosteikkokohteilla. Kohde toteutetaan yhteistyössä Tuohikorven maanomistajan kanssa.

Tuohikorpi on peltoalue, joka sijaitsee Narvan kylässä. Pellot ovat poistuneet viljelystä viljelyhaasteiden vuoksi ja tavoitteena on perustaa peltolohkoille monivaikutteinen padottu kosteikko. Pellot sijaitsevat vierekkäisillä kiinteistöillä 922-439-1-11 ja 922-425-11-88. Kokonaisuus on noin 8 hehtaaria ja koostuu useammasta padotusta alueesta. Kosteikko muodostuu neljästä eri alueesta, joista jokainen suunnitellaan omakseen. 

Toimenpiteiden suunnittelusta ja työmaajohdosta vastaa Suomen riistakeskuksen SOTKA-kosteikot -hanke. Toimenpiteiden toteutuksesta vastaa yhdessä hankkeen kanssa alueen maanomistaja. Suomen riistakeskus vastaa rakennusvaiheessa patorakenteiden perustamisesta, laitteiden kestävyydestä ja oikeasta mitoituksesta. Vastuu patorakenteiden ylläpidosta ja alueen hoidosta siirtyy maanomistajille myöhemmin pidettävässä loppukatselmuksessa. Katselmuksen ajankohta sovitaan erikseen. Pienpetopyynnistä vastaa erillisen pienpetojen pyyntisuunnitelman mukaan maanomistaja. Vesilintulaskennoista vastaa maanomistaja metsästyssuunnitelman mukaisesti. Maanomistaja myös hallinnoi metsästystä. Kosteikon rahoituksesta vastaavat maanomistaja ja Suomen riistakeskus.

Aikataulutus:
- lupien ja lausuntojen hankkiminen: alkuvuosi 2022
- ilmoitukset viranomaisille: ennen töiden aloitusta 2022
- kaapelinäytöt: ennen töiden aloitusta 2022
- patorakenteiden rakentaminen ja alueen kylvöt: kesä 2022
- muut rakennustoimenpiteet: kesä 2022
- vedenpinnan nosto: kevät 2023
- loppukatselmus ja vastuun luovuttaminen maanomistajalle: syksy 2022/kesä 2023

Ehdotus

Esittelijä

  • Suvi Kärmeniemi, ympäristötarkastaja, suvi.karmeniemi@vesilahti.fi

Vesilahden kunnan rakennus- ja ympäristölautakunta lausuu toimenpidesuunnitelmasta seuraava: Kosteikkorakentaminen on tervetullut lajien elinympäristöä rikastava sekä vedenlaatua parantava hanke. Seuraavat asiat on otettava huomioon:

Pienpetopyynti
Minkin ja supikoiran pienpetopyynnissä tulee ottaa huomioon eläinsuojelunäkökulmat. Vaikka minkki ja supikoira on luokiteltu haitallisiksi vieraslajeiksi, myös näitä lajeja koskee eläinsuojelulainsäädäntö, jonka mukaan eläin on lopetettava mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti sen lopetukseen soveltuvalla menetelmällä ja tekniikalla. Eläimen saa lopettaa vain se, jolla on riittävät tiedot kyseisen eläinlajin lopetusmenetelmästä ja lopetustekniikasta sekä riittävä taito toimenpiteen suorittamiseksi.

Kesäajan pienpetopyynti ei saa aiheuttaa häiriötä muiden eläinten lisääntymiselle. Erityisesti kevään ja kesän pyynnissä pitää ottaa huomioon rauhoitetut lajit, joita ei saa metsästyslain mukaan häiritä lisääntymisaikana. Minkin rautapyynnissä on oltava erityisen huolellinen kesäaikaan. Jos on tarve kesäaikaiseen minkin pyyntiin, tulee raudat sijoittaa veteen erilliselle rautalautalle, joka on rannasta irti. Tällöin varmistutaan siitä, etteivät näätä, kärppä tai hilleri mene rautoihin niiden pyyntiajan ulkopuolella. Pienpetoraudan suojakotelon kunto on tarkistettava säännöllisesti. 

Myös tehokkuuden kannalta pienpetopyynnissä kannattaa panostaa keväälle ennen pienpetojen lisääntymiskautta.

Viitasammakko 
Viitasammakkoinventoinnit on tehtävä oikea-aikaisesti keväällä viitasammakoiden soidinaikaan. Samantyyppisiä kohteita on seurattava oikea-aikaisen inventoinnin toteuttamiseksi. Mikäli viitasammakkoja havaitaan alueella, tulee asiasta ilmoittaa Pirkanmaan ELY-keskukseen. Viitasammakkoesiintymät tulee myös ottaa kosteikkosuunnittelussa huomioon ja mahdollisesti suunnitelma tulee päivittää, mikäli havaintoja sammakoista tehdään. 

Metsästyssuunnitelma
Vesilintumetsästyksessä tulee painottaa hyvää lajituntemusta ja metsästys tulee kohdistaa kosteikkosuunnitelman mukaisesti kestäviin lintulajeihin taantuvien sijaan. 
 

Päätös

Päätösesitys hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Vesilahden kunnanhallitus

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)