Rakennus- ja ympäristölautakunta, kokous 22.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 15 Ympäristönsuojelun edistämisen toimenpideohjelma vuodelle 2022 ja toteuttaminen vuonna 2021

VESDno-2022-49

Valmistelija

  • Suvi Kärmeniemi, ympäristötarkastaja, suvi.karmeniemi@vesilahti.fi

Perustelut

Vesilahden rakennus- ja ympäristölautakunta hyväksyi ympäristönsuojelun edistämisen toimenpidesuunnitelman kokouksessaan 19.12.2017 § 84. Suunnitelman mukaisesti ympäristönsuojelu seuraa toimenpideohjelman toteutumista vuosittain ja tarkistaa ohjelman päivitystarpeet uusien ajankohtaisten tarpeiden saattamiseksi osaksi ohjelmaa. Yksittäisten projektien ja toimenpiteiden raportointi käsitellään myös toimintakertomuksen yhteydessä, mikäli toimenpide on esitetty talousarvion tavoitteena.

Edistämistoimenpiteillä tarkoitetaan luonnonsuojeluun, vesistönsuojeluun sekä päästöjen ja jätteiden synnyn vähentämiseen tähtääviä toimia, jotka eivät kuulu lupa- ja valvontatoimien piiriin.
Ympäristönsuojelussa on erikseen hyväksytty lupavelvollisten laitosten ja muiden valvontaa edellyttävien toimintojen valvontasuunnitelma ja vuosittain hyväksytään valvontaohjelma. Valvonnan tavoitteena on mm. ympäristön pilaantumisen ehkäiseminen ja ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttavan toiminnan lainmukaisuuden varmistaminen.

Ympäristönsuojelun edistämiseen tähtäävä toimenpideohjelma täydentää valvontasuunnitelmaa. Tavoitteena on saada edistämistoimenpiteillä aikaan aiempaa parempaa vaikuttavuutta kohdentamisen ja suunnitelmallisuuden kautta. Tavoitteena on myös edistää valtakunnallisten, maakunnallisten, seutukunnallisten sekä paikallisten ohjelmien ja strategioiden toimeenpanoa kuntatasolla, kuitenkin niin että paikallisesti koetut tärkeät kysymykset ovat toimenpiteiden keskiössä.

Toimenpideohjelman toteutuminen vuonna 2021
Toimenpideohjelma toteutui lähes suunnitelman mukaisesti. Vuoden aikana toteutettiin luontoilta 27.10.2021. Seutu-Rane sai rahoituksen kaksivuotiselle energianeuvontahankkeelle. Myös arvokkaiden luontokohteiden päivitys valmistui ja julkaistiin joulukuussa 2021.

Jatkuvista toimenpiteistä vuonna 2021 osallistuttiin myös useaan seudulliseen ja maakunnalliseen työryhmään. Osallistuttiin mm. Pirkanmaan ilmastofoorumin, Tampereen seudun ilmastotyöryhmän, Kävelyn ja pyöräilyn seudullisen työryhmän yhteistyötapaamisiin, Luontokunnat-verkoston tapaamisiin sekä vesienhoidon yhteistyötapaamisiin. Kunnan kestävän kehityksen työryhmä ei kokoontunut. 
Vuosikellon mukaisista tapahtumista jätevesi-infoklinikka järjestettiin syyskuussa. Ympäristön tilaa seurattiin tekemällä viikoittaista sinileväseurantaa kesäaikaan. Siivoustalkookampanja järjestettiin toukokuussa.  Vesistönäytteitä otettiin seuraavista kohteista: Pyhäjärven Alhonselkä, Vakkalanselkä, Toutosenselkä, Kirkkolahti, Suonojärvi ja Naarvanjoki.

Toimenpideohjelma vuodelle 2022
Vuonna 2022 painopisteitä ovat yhä energianeuvonta kuntalaisille ja ilmastotyössä koordinoinnin jatkaminen. Kuntalaisille pidetään luontoilta. Jatkuvista toimenpiteistä suunnitteilla on jälleen siivoustalkoita toukokuussa. Kestävän kehityksen työryhmä jatkaa toimintaansa. Ympäristönsuojelu osallistuu lisäksi Tampereen seudun ja Pirkanmaan ELY-keskuksen sekä seudun kuntien järjestämiin yhteistyöryhmien kokouksiin. Vesistötarkkailua tehdään suunnitelman mukaisesti ja sinileväseurantaa tehdään jälleen kesällä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Suvi Kärmeniemi, ympäristötarkastaja, suvi.karmeniemi@vesilahti.fi

Vesilahden kunnan rakennus- ja ympäristölautakunta päättää merkitä toteutuneet edistämistoimenpiteet tiedoksi ja vahvistaa toimenpideohjelman
vuodelle 2022.
 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)