Kunnanhallitus, kokous 7.6.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 94 Ennakkovaikutusten arvioinnin päivittäminen

VESDno-2021-182

Valmistelija

  • Kati Paunonen, hallintojohtaja, kati.paunonen@vesilahti.fi

Perustelut

Kunnan päätöksenteossa olevat asiat ovat usein mittavia ja vaikutuksiltaan laajoja ja ne voivat vaikuttaa merkittävästi niin kunnan talouteen, kuntalaisiin kuin kunnan henkilöstöönkin. Päätöksenteossa voidaan tarkastella yhtä tai useampaa vaihtoehtoa, joista pyritään valitsemaan kaikki näkökannat huomioiden se paras. Tässä arvioinnissa työkaluna käytetään vaikutusten ennakkoarviointia, joka kytkeytyy osaksi kunnan talouden ja toiminnan suunnittelun ja toteutuksen arviointia.

Kuntaliiton suosituksen mukaan päätöksenteossa tulee tarkastella useita erilaisia vaikutuksia samanaikaisesti ja kokonaisvaltaisesti. Tämä tarkoittaa, että päätöksiä valmisteltaessa otetaan huomioon, miten ne vaikuttavat kuntalaisiin, ympäristöön, organisaatioon ja henkilöstöön sekä talouteen. Vaikutuksia arvioidaan sekä lyhyellä, että pitkällä aikajänteellä. Samoin arvioidaan yleisesti se, mitkä vaikutukset ovat, jos päätöstä ei tehdä eikä asiaa muuteta lainkaan.

Tehdyt ennakkoarvioinnit suositellaan koottavaksi vuosittain yhteen tarkastuslautakunnan laatimaan arviointikertomukseen kunnan muun arviointitiedon kanssa, jossa arvioidaan sitä, ovatko valtuuston asettamat toiminalliset ja taloudelliset tavoitteet kunnassa ja kuntakonsernissa toteutuneet.

Vesilahden kunnassa ennakkovaikutusten arviointi on ollut käytössä jo useamman vuoden, mutta nyt menettelytapaa on hyvä uudistaa. Aikaisemmin käytössä ollut arviointityökalu on ollut suppea, ja nyt arviointinäkökulmia laajennetaan ja arviointi pyritään yhdistämään osaksi asianhallintatyökalua.

Ennakkovaikutusten arviointi tulisi tehdä laajoista ja mittavista päätöksistä.

Ehdotus

Kunnanhallitus päättää, että ennakkovaikutusten arviointimalli päivitetään liitteen 1 mukaiseksi. Ennakkoarvioinnin tarve määritellään tapauskohtaisesti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kokouskäsittely

Käsittelyn aikana puheenjohtaja Kristiina Pispala ehdotti muutosta  ennakkovaikutusten arviointilomakkeeseen, jossa arviointilomakkeen Kuntalaiset -kohtaan lisättäisiin talousvaikutusten arviointi. Puheenjohtaja tiedusteli hallituksen jäseniltä, voidaanko muutoksesta olla yksimielisiä. Puheenjohtaja totesi hallituksen olevan yksimielisesti muutoksen takana. Liite 1 päivitettiin Kuntalaiset - näkökohdan osalta.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika ja päätöksen tiedoksisaanti

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. 

Omalla vastuulla oikaisuvaatimuksen voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä niin, että se ehtii perille viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Viraston aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on

Vesilahden kunnanhallitus 
Posti- ja käyntiosoite: Lindinkuja 1, 37470 Vesilahti
Sähköpostiosoite: vesilahdenkunta(at)vesilahti.fi    

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Myös sähköposti on ilmoitettava, jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköpostitse.