Sivistyslautakunta, kokous 11.2.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 18 Vesilahden kunnan koulukuljetusperiaatteiden päivittäminen

VESDno-2025-40

Valmistelija

  • Marko Lahtinen, sivistysjohtaja, marko.lahtinen@vesilahti.fi

Perustelut

Jokaisella oppilaalla on oikeus turvalliseen koulutiehen. Yleisimmin turvattomuutta aiheuttaa liikenne, jonka vuoksi on Vesilahdessa – ja kunnissa yleisesti - kouluteiden liikenneturvallisuutta arvioiva työryhmä, jonka työn tuloksena osa kouluteistä on Vesilahdessa määritelty vaarallisiksi ja jotkut oppilaat saavat tämän perusteella maksuttoman koulukuljetuksen. Oppilaiden on myös mahdollista hakea harkinnanvaraista koulukuljetusta, jonka liitteenä on oltava hakemusta perusteleva lausunto.

Koulumatkaetuudesta tehtävän hallintopäätöksen tulee hyvän hallinnon periaatteiden mukaan perustua täsmällisiin tosiasioihin ja niiden on kohdeltava kaikkia kuntalaisia yhdenvertaisesti. Etelä-Pirkanmaalla on tehty viime vuosina yhä enemmän havaintoja susista, jonka vuoksi on tarkoituksenmukaista tietoperustaisesti määritellä milloin ne aiheuttavat sellaisen uhan, että oppilaalle tulee myöntää harkinnanvaraisesti maksuton koulukuljetus.

Riistakeskuksella on asiantuntemusta suurpetojen käyttäytymisestä ja Poliisilla uhkien arvioinnista sekä turvallisuuden varmistamisesta. Havainnot susista kerätään riistanhoitoyhdistysten petoyhdyshenkilöiden toimesta tietokantaan. Poliisi arvioi susien aiheuttamaa uhkaa neliportaisella asteikolla (Poliisin toiminta suurpeto- ja villisikatilanteissa, POL-2020-6759).

Riistakeskus on 17.1.2025 ohjeistanut Pohjois-Hämeen riistanhoitoyhdistyksiä antamaan suurpetojen vuoksi haettaviin koulukuljetuksiin liittyvät lausunnot siten, että ne kohdentuvat tiettyyn osoitteeseen ja jalan tai pyörällä koulumatkaan käytettävään tiehen. Tällaisen lausunnon perusteella pystytään Poliisin määritelmiä noudattaen arvioida suden ihmiselle aiheuttamaa uhkaa ja myöntämään tarvittaessa maksuton koulukuljetus.

Harkinnanvaraisen maksuttoman koulumatkaetuuden myöntämisaika harkitaan tapauskohtaisesti siten, että yksittäisistä jäljistä (kategoria 1) voidaan myöntää yhdestä kahteen viikon jakso ja toistuvimmista vierailuista tai kohtaamisista (kategoriat 2-4) kahden kuukauden jakso (tai siihen saakka, kun Poliisin toimenpiteet suden karkottamiseksi on toteutettu).

Edellä kerrotun perusteella esitetään koulukuljetusperiaatteiden lukuun 2 lisättäväksi kohta "Susien aiheuttaman turvallisuusriskin vuoksi myönnettävät harkinnanvaraiset koulukuljetukset". Samalla dokumenttiin esitetään teknisiä päivityksiä (jotka näkyvät liitteessä punaisella merkittyinä).

Ehdotus

Esittelijä

  • Marko Lahtinen, sivistysjohtaja, marko.lahtinen@vesilahti.fi

Sivistyslautakunta päättää hyväksyä päivityksen Vesilahden kunnan koulukuljetusperiaatteisiin liitteen mukaisesti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

- opetuksen palvelusihteerit

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika ja päätöksen tiedoksisaanti

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. 

Omalla vastuulla oikaisuvaatimuksen voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä niin, että se ehtii perille viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Viraston aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään: 

Vesilahden sivistyslautakunta 
Posti- ja käyntiosoite: Lindinkuja 1, 37470 Vesilahti
Sähköpostiosoite: vesilahdenkunta(at)vesilahti.fi    

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Myös sähköposti on ilmoitettava, jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköpostitse.