Kunnanvaltuusto, kokous 14.12.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 64 Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:n liittymis- ja käyttösopimus

VESDno-2020-161

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Harri Vierikka, kunnaninsinööri, harri.vierikka@vesilahti.fi

Perustelut

Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy toteuttaa Tampereen Sulkavuoreen, kallion sisään, uusimpia puhdistustekniikoita hyödyntävä jätevedenpuhdistamo. Tavoitteena on, että Pyhäjärveen, ja siitä edelleen alapuoliseen vesistöön, päätyvä jätevesien aiheuttama vesistökuormitus pienenee, vaikka käsiteltävän jäteveden määrä kasvaa. Hanke onkin Pirkanmaan merkittävin yksittäinen ympäristöinvestointi. Lisäksi tavoitellaan kustannustehokkuutta vesihuoltolaitosten kautta asukkaiden ja elinkeinotoiminnan hyväksi.

Keskuspuhdistamon toteutus on usean kunnan yhteishanke. Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:n osakkaita ovat Tampereen ja Kangasalan kaupungit, Lempäälän, Pirkkalan ja Vesilahden kunnat sekä Ylöjärven kaupungin omistama Ylöjärven Vesi Oy.

Hanke koostuu kahdesta kokonaisuudesta: Sulkavuoreen rakennettavasta keskuspuhdistamosta sekä siirtolinjoista, joilla jätevedet johdetaan keskuspuhdistamolle. Keskuspuhdistamolle johdetaan jatkossa jätevedet nykyisiltä Viinikanlahden jätevedenpuhdistamolta (käsittelee nykyään valtaosan Tampereen jätevesistä ja Kangasalan jätevedet), Raholan puhdistamolta (käsittelee läntisen Tampereen jätevedet, Ylöjärven kantakaupunkialueen ja Pirkkalan jätevedet) ja Lempäälän (ml. Vesilahden jätevedet) jätevedenpuhdistamolta. Uuden jätevedenpuhdistamon valmistumisen yhteydessä nykyiset jätevedenpuhdistamot lopettavat toimintansa. Sulkavuoren keskuspuhdistamo alkaa toimia vuonna 2025 ja Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo alkaa puhdistaa Asiakasvesihuoltolaitostensa jätevesiä.

Liittymis- ja käyttösopimus

Liittymis- ja käyttösopimus on Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:n omistajien välisessä osakassopimuksessa (2017) mainittu liittymissopimus ja se tulee solmittavaksi Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:n ja Tampereen Vesi Liikelaitoksen, Ylöjärven Vesi Oy:n, Kangasalan Vesi –liikelaitoksen, Lempäälän Vesi Oy:n, Pirkkalan kunnan (vesihuoltolaitoksen) sekä Vesilahden kunnan (vesihuoltolaitoksen) välille.

Liittymis- ja käyttösopimuksen tarkoituksena on sopia Asiakasvesihuoltolaitosten osalta liittymiseen ja käyttöön kuuluvista asioista eli miten Asiakasvesihuoltolaitokset johtavat jätevesiään Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:n järjestelmään.

Liittymis- ja käyttösopimuksen valmistelu on tapahtunut yhteistyössä asiakkaina toimivien vesihuoltolaitosten ja Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:n välillä. Valmistelun tukena on toiminut Afry Oy (ent. Pöyry Oy). Valmistelutoimeksiannossa annettiin tehtäväksi mm. sopia palveluiden hinnoittelurakenteesta, hinnoittelun muodostumisperiaatteista ja hinnoista päättämisestä, vesimäärävarausten sallituista tuntivaihteluista ja periaatteista jäteveden laadun vaikutuksesta hinnoitteluun. Lisäksi toimeksiantoon kuului jätevesien mittaamisperiaatteista ja mittaamisen järjestämisestä sopiminen, teollisuusjätevesien ym. laaduntarkkailusta sopiminen sekä ehtojen sopiminen siitä, miten Tampereen Veden viemäriverkostoa voidaan käyttää muiden vesihuoltolaitosten osalta jätevesien johtamiseen Keskuspuhdistamon järjestelmään.

Edellä mainitusta toimeksiannosta on eriytetty viimeinen teema erikseen sovittavaksi.

Sopimuksen keskeinen sisältö

Kappaleessa 1. Sopimuksen tausta ja tarkoitus todetaan mm., että sopimuksen mukaisina vesihuoltolaitoksina voivat olla vain hankintayksiköt, jotka ovat osakassopimuksen mukaisten osakkaiden omistuksessa ja määräysvallassa. Kappaleessa todetaan myös, että yhteiseen jätevesien johtamis- ja käsittelyjärjestelmään liittyvä keskeinen sopimusjärjestelmä on osakassopimus, liittymis- ja käyttösopimus sekä asiakasvesihuoltolaitosten väliset verkostonkäyttösopimukset.

Kappaleessa 3. Jäteveden puhdistaminen todetaan mm., että Tampereen Sedun Keskuspuhdistamo Oy vastaa ja päättää puhdistamolietteen käsittelystä ja loppusijoituksesta.

Kappaleessa 4. Jäteveden johtaminen todetaan mm, että vastuu jätevesien johtamisjärjestelyistä sopimuksessa määriteltyyn mittauspisteeseen saakka on Asiakasvesihuoltolaitoksella. Järjestelmiin vastaanotetaan ainoastaan Asiakasvesihuoltolaitosten jätevesiä. Lisäksi rakennetaan ja ylläpidetään viemäreitä tähän käyttötarkoitukseen sekä tämän lisäksi luvun 5.4.1 mukaista sako- ja umpikaivolietteen sekä puhdistamolle kuljetettavien ja prosessien kannalta hyväksyttävien jätevesi- ja liete-erien vastaanottoa.

Kappaleessa 5. Kapasiteettivaraukset todetaan mm. Asiakasvesihuoltolaitoksille varatut, järjestelmiin toimitettavat jätevesivirtaaman vuosikeskiarvot, joiden perusteella maksut määräytyvät. Kapasiteettivarausten toteutumista seurataan vuosikeskiarvoina. Mikäli Asiakasvesihuoltolaitos ylittää kapasiteettivarauksensa kolmena vuotena viiden perättäisen vuoden tarkastelujaksolla, käynnistetään yhteistyöryhmässä neuvottelut kapasiteettivarausten uudelleenjärjestelemiseksi.

Kappaleessa 6. Jäteveden määrän ja laadun mittaaminen ja seuranta todetaan mm., että jätevesien määrää mitataan neljässä mittauspisteessä ja laatua havainnoidaan mittauspisteissä, joissa jätevesi johdetaan toisen Sopijapuolen viemäröintijärjestelmästä toisen Sopijapuolen viemäröintijärjestelmään. Laadun mittauspisteet ja tarkkailuohjelma ovat sopimuksen liitteinä.

Kappaleessa 7. Hinnoittelu todetaan mm., että Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy perii Asiakasvesihuoltolaitoksilta perusmaksua ja käyttömaksua. Perusmaksu jakautuu kapasiteettivarausten perusteella ja käyttömaksu perustuu johdetun jäteveden määrään kerrottuna yksikköhinnalla. Yksikköhinta on kaikille Asiakasvesihuoltolaitoksille sama. Kappaleessa sovitaan myös verkostoylivuodoista, lupiin liittyvistä kustannuksista ja vahingonkorvauksista.

Kappaleessa 8. Laskutus todetaan mm., että maksujen periminen alkaa, kun Asiakasvesihuoltolaitoksen jätevesiä on alettu johtamaan osittainkin Keskuspuhdistamolle.

kappaleessa 9. Toiminta poikkeustilanteissa 

Kappaleessa 10. Yhteistoiminta todetaan mm., että sopijapuolet perustavat yhteistyöryhmän valvomaan ja seuraamaan sopimuksen toteutumista. Kukin sopijapuoli nimeää yhteistyöryhmään teknisen sektorin vesihuollosta vastaavan edustajan. Yhteistyöryhmän puheenjohtajana toimii Tampereen Veden edustaja. Yhteistyöryhmä kokoontuu vähintään kaksi kertaa vuodessa.

Muissa kohdissa sovitaan mm. sopimuksen termeistä, sopimusehtojen muuttamisesta, sopimuksen siirtämisestä, sopimuksen voimassaolosta ja irtisanomisesta sekä erimielisyyksien ratkaisemisesta.

Liittymis- ja käyttösopimuksen allekirjoittaminen

Sopijaosapuolten tulee hyväksyä liittymis- ja käyttösopimus liitteineen toimivaltaisissa toimielimissään. Sopimus tulee voimaan, kun kaikki Sopijaosapuolet ovat sen allekirjoittaneet. Allekirjoitusajankohdan tavoitteena on vuodenvaihde 2020-2021. Sopimus on voimassa 31.12.2050 asti ja se jatkuu tämän jälkeen toistaiseksi, mikäli sitä ei irtisanota. Sopimuksen ensimmäinen mahdollinen irtisanomispäivä on 31.12.2040.

Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:n hallitus on 22.10.2020 osaltaan hyväksynyt liittymis- ja käyttösopimuksen Keskuspuhdistamon ja Asiakasvesihuoltolaitosten välille ja esittää, että Asiakasvesihuoltolaitokset käsittelevät ja hyväksyvät sopimusluonnoksen. Lisäksi Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:n hallitus esittää, että Asiakasvesihuoltolaitokset nimeävät edustajan sopimuksessa mainittuun yhteistyöryhmään.

Ehdotus

Esittelijä

Harri Vierikka, kunnaninsinööri, harri.vierikka@vesilahti.fi

Tekninen lautakunta päättää hyväksyä Tampereen seudun keskuspuhdistamo oy:n liittymis- ja käyttösopimuksen, sekä esittää sitä kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle hyväksyttäväksi. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lisäksi tekninen lautakunta toteaa Vesilahden osalta yhteistyöryhmän jäseneksi kunnaninsinöörin.

 

Valmistelija

Harri Vierikka, kunnaninsinööri, harri.vierikka@vesilahti.fi

Perustelut

Tekninen lautakunta on käsitellyt 25.11.2020 § 85 Tampereen seudun keskuspuhdistamo oy:n liittymis- ja käyttösopimusta. Tekninen lautakunta on osaltaan päättänyt hyväksyä päättää hyväksyä Tampereen seudun keskuspuhdistamo oy:n liittymis- ja käyttösopimuksen, sekä esittää sitä kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle hyväksyttäväksi. 

Ehdotus

Esittelijä

Tuomas Hirvonen, kunnanjohtaja, tuomas.hirvonen@vesilahti.fi

Kunnanhallitus päättää hyväksyä Tampereen seudun keskuspuhdistamo oy:n liittymis- ja käyttösopimuksen, sekä esittää sitä kunnnavaltuustolle hyväksyttäväksi. 

Päätös

Päätöehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Perustelut

     

Ehdotus

Kunnanvaltuusto päättää hyväksyä Tampereen seudun keskuspuhdistamo Oy:n liittymis- ja käyttösopimuksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. 


Muutoksenhaku

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen

Valitusperusteet

Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
  • päätös on muuten lainvastainen

Valitusaika ja päätöksen tiedoksisaanti

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäville, ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Tiedoksisaanti kaavan ja rakennusjärjestyksen hyväksymispäätöksestä

Kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevan päätöksen katsotaan kuitenkin tulleen asianosaisen tietoon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on asetettu julkisesti nähtäväksi tietoverkossa. 

Valituksen toimittaminen

Valitus on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle viraston aukioloaikana, klo 8.00-16.15.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Valituksen voi toimittaa myös sähköisesti tai faksilla. Valituksen on oltava perillä valitusajan viimeisenä päivänä, riippumatta siitä, toimitetaanko valitus postitse vai sähköisesti.

Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle. 

Posti- ja käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 1, 13100 Hämeenlinna         
Puhelinnumero: 029 56 4220    
Faksinumero: 029 56 42269
Sähköpostiosoite: hameenlinna.hao@oikeus.fi
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Vesilahden kunnan kirjaamosta.

Posti- ja käyntiosoite: Lindinkuja 1, 37470 Vesilahti         
Sähköpostiosoite: vesilahdenkunta@vesilahti.fi
Puhelinnumero: 03 5652 7500    

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.