Kunnanhallitus, kokous 12.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 25 Hyvinvointikertomus 2023

VESDno-2022-314

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Olli Alamäki, vapaa-aikakoordinaattori, olli.alamaki@vesilahti.fi

Perustelut

Terveydenhuoltolaki (1326/2010) velvoittaa kuntaa huolehtimaan terveyden ja hyvinvoinnin edellytysten huomioimisesta kaikkien hallintoalojen toiminnassa ja seuraamaan väestön terveyttä, hyvinvointia ja toteutettuja toimenpiteitä. Kuntalaisten terveydestä ja hyvinvoinnista sekä toteutetuista toimenpiteistä on raportoitava valtuustolle vuosittain, minkä lisäksi valtuustokausittain on valmisteltava hyvinvointisuunnitelma ja laaja hyvinvointikertomus. Vesilahden kunnan Hyvinvointikertomus 2022 ja hyvinvointisuunnitelma 2022-2025 hyväksyttiin kunnavaltuuston kokouksessa 12.12.2023 (§ 62).

Vesilahden hyvinvointisuunnitelman 2022-2025 viitekehyksenä on hyvinvointia kokonaisvaltaisesti tarkasteleva Stiglitzin komitean hyvinvointimalli, jolloin myös hyvinvointikertomus 2023 jäsentyy tämän viitekehyksen mukaisesti. ​Mallin mukaan hyvinvointi on moniulotteinen käsite, jonka kaikkia ulottuvuuksia, eli terveyttä, koulutusta, henkilökohtaista toimintaa ja työtä, äänen kuuluville saamista yhteiskunnassa, sosiaalisia yhteyksiä ja suhteita, aineellista elintasoa, ympäristöä sekä turvallisuudentunnetta, tulee tarkastella samanaikaisesti.​ Vesilahden kunnan hyvinvointisuunnitelmassa ja –kertomuksessa hyvinvoinnin ulottuvuudet on jäsennetty kolmeen osa-alueeseen​, jotka ovat 1) Hyvinvoinnin rakenteelliset edellytykset – elintaso, koulutus, osallisuus ja hallinnointi, 2) Terveys, elintavat ja harrastaminen​ sekä 3) Turvallinen ympäristö - sosiaaliset suhteet, viihtyisyys ja turvallisuus. Hyvinvointisuunnitelman valittujen keskeisten indikaattorien avulla pystytään seuraamaan hyvinvoinnin muutoksia sekä terveyden ja hyvinvoinnin edistämistyön onnistumista.

Hyvinvointikertomus 2023 tulee sisältämään päivitetyt tiedot hyvinvointisuunnitelmaan valituista indikaattoreista sekä kuvauksen terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi tehdyistä toimenpiteistä vuonna 2023. Näiden perusteella arvioidaan hyvinvointisuunnitelman tavoitteiden edistymistä ja määritellään tervyden ja hyvinvoinnin edistämisen toimenpiteitä vuodelle 2024. Osallisuus- ja hyvinvointijaosto vastaa Vesilahden kunnassa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä ja siten koordinoi ja valvoo hyvinvointikertomuksen toteutusta. Syyskuun aikana on päivittynyt hyvinvointisuunnitelman kouluterveyskyselyn ja Vesilahden kunnan asukaskyselyn indikaattorit. Niiden pohjalta ja tehtyjä toimenpiteitä arvioiden voi osallisuus- ja hyvinvointijaosto ohjata hyvinvointikertomuksen 2023 muodostamista sekä vuoden 2024 terveyden ja hyvinvoinnin toimenpiteiden valmistelua.

Ehdotus

Esittelijä

Marko Lahtinen, sivistysjohtaja, marko.lahtinen@vesilahti.fi

Osallisuus- ja hyvinvointijaosto käy lähetekeskustelua hyvinvointikertomuksen 2023 muodostamisesta sekä vuoden 2024 terveyden ja hyvinvoinnin toimenpiteistä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Olli Alamäki, vapaa-aikakoordinaattori, olli.alamaki@vesilahti.fi

Perustelut

Hyvinvointi- ja osallisuusjaoston 5.10.2023 kokouksen jälkeen ovat hyvinvointisuunnitelman indikaattoritiedot vuoden 2023 osalta päivittyneet (niiltä osin kun ne päivittyvät vuonna 2023). Vesilahden kunnan hyte-kerroin on noussut 67:sta 79:ään pääosin hyvinvoinnin rakenteellisiin edellytyksiin liittyvien prosessi-indikaattoreiden parantumisen myötä. Myös tulosindikaattoreissa on keskimäärin myönteistä kehitystä, mutta myös huolenaiheita. Hyvinvointisuunnitelmassa vuodelle 2023 asetetut tavoitteet ovat edenneet ja lähes kaikki suunnitellut toimenpiteet ovat toteutuneet.

Hyvinvointisuunnitelman mukaisesti tavoitteita ja toimenpiteitä tarkastellaan vuosittain, jotta voidaan tarkentaa tavoitteita ja kohdistaa ajantasaisen tiedon perusteella. Hyvinvointi- ja osallisuusjaostolle esitetään hyvinvointisuunnitelman mukaiset indikaattoritiedot ja toteutetut toimenpiteet vuoden 2023 osalta sekä tuodaan esiin yhteistyssöä vanhus- ja vammaisneuvoston sekä nuorisovaltuuston kanssa laadittuja toimenpide-ehdotuksia vuodelle 2024.

Ehdotus

Esittelijä

Marko Lahtinen, sivistysjohtaja, marko.lahtinen@vesilahti.fi

Osallisuus- ja hyvinvointijaosto käy lähetekeskustelua Vesilahden kunnan vuoden 2023 hyvinvointikertomuksesta ja ohjeistaa sivistysjohtajaa valmistelemaan hyvinvointikertomukset kunnanhallituksen 12.2.2024 kokoukseen.

Päätös

Päätösesitys hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Olli Alamäki, vapaa-aikakoordinaattori, olli.alamaki@vesilahti.fi

Perustelut

Terveydenhuoltolaki (1326/2010) velvoittaa kuntaa huolehtimaan terveyden ja hyvinvoinnin edellytysten huomioimisesta kaikkien hallintoalojen toiminnassa ja seuraamaan väestön terveyttä, hyvinvointia ja toteutettuja toimenpiteitä. Kuntalaisten terveydestä ja hyvinvoinnista sekä toteutetuista toimenpiteistä on raportoitava valtuustolle vuosittain, minkä lisäksi valtuustokausittain on valmisteltava hyvinvointisuunnitelma ja laaja hyvinvointikertomus. Vesilahden kunnan Hyvinvointikertomus 2022 ja hyvinvointisuunnitelma 2022-2025 hyväksyttiin kunnavaltuuston kokouksessa 12.12.2023 (§ 62).

Vesilahden hyvinvointisuunnitelman 2022-2025 viitekehyksenä on hyvinvointia kokonaisvaltaisesti tarkasteleva Stiglitzin komitean hyvinvointimalli, jolloin myös hyvinvointikertomus 2023 jäsentyy tämän viitekehyksen mukaisesti. ​Mallin mukaan hyvinvointi on moniulotteinen käsite, jonka kaikkia ulottuvuuksia, eli terveyttä, koulutusta, henkilökohtaista toimintaa ja työtä, äänen kuuluville saamista yhteiskunnassa, sosiaalisia yhteyksiä ja suhteita, aineellista elintasoa, ympäristöä sekä turvallisuudentunnetta, tulee tarkastella samanaikaisesti.​ Vesilahden kunnan hyvinvointisuunnitelmassa ja –kertomuksessa hyvinvoinnin ulottuvuudet on jäsennetty kolmeen osa-alueeseen​, jotka ovat

  1. Hyvinvoinnin rakenteelliset edellytykset – elintaso, koulutus, osallisuus ja hallinnointi,
  2. Terveys, elintavat ja harrastaminen​ sekä
  3. Turvallinen ympäristö - sosiaaliset suhteet, viihtyisyys ja turvallisuus.


Hyvinvointisuunnitelman valittujen keskeisten indikaattorien avulla pystytään seuraamaan hyvinvoinnin muutoksia sekä terveyden ja hyvinvoinnin edistämistyön onnistumista. Hyvinvointikertomus 2023 sisältääpäivitetyt tiedot hyvinvointisuunnitelmaan valituista indikaattoreista sekä kuvauksen terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi tehdyistä toimenpiteistä vuonna 2023. Näiden perusteella arvioidaan hyvinvointisuunnitelman tavoitteiden edistymistä ja määritellään tervyden ja hyvinvoinnin edistämisen toimenpiteitä vuodelle 2024.

Osallisuus- ja hyvinvointijaosto vastaa Vesilahden kunnassa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä ja siten koordinoi ja valvoo hyvinvointisuunnitelman toteutumista ja hyvinvointikertomusten laadintaa. Osallisuus- ja hyvinvointijaosto on käsitellyt hyvinvointisuunnitelman määrittämiä indikaattoreita ja valmistellut vuoden 2023 hyvinvointikertomusta kokouksissaan 5.10.2023 ja 25.1.2024, jotta vuoden 2024 toimenpiteet perustuvat mahdollisimman ajantasaiseen tietoon ja ne saadaan viipymättä käyntiin. Vuoden 2024 toimenpiteiden suunnitteluun ovat osallistuneet myös vanhus- ja vammaisneuvosto sekä nuorisovaltuusto.

Vesilahden kunnan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kerroin eli HYTE-kerroin on noussut edellisesta vuodesta merkittävästi (67 -> 79). Kerroin on yhdessä Pirkkalan kanssa Pirkanmaan paras ja koko maan neljänneksi paras. Hyvä tulos johtuu erityisesti hyvinvoinnin rakenteellisten edellytyksiin liittyvien hyte-kertoimen prosessi-indikaattorien kehittymisestä. Edistystä on myös hyte-kertoimen tulosindikaattoreissa, mutta toisaalta myös monta huolta herättävää ja toimenpiteitä vaativaa ilmiötä ja kehityskulkua (mm. päihdetyön, mielenterveyden ja ylipainon osalta).

Ehdotus

Esittelijä

  • Merja Vihtiälä, talousjohtaja, merja.vihtiala@vesilahti.fi

Kunnanhallitus päättää esittää valtuustolle, että se hyväksyy liitteen mukaisen hyvinvointikertomuksen vuodelta 2023.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kokouskäsittely

Annettiin sivistysjohtaja Marko Lahtiselle läsnäolo- ja puheoikeus tämän pykälän ajaksi.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)