Kunnanhallitus, kokous 12.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 20 Kiinteistöstrategian hyväksyminen

VESDno-2023-134

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Roope Kyrkkö, tekninen palvelupäällikkö, roope.kyrkko@vesilahti.fi

Perustelut

Vesilahden kunnan talousarviossa vuodelle 2023 on määritelty strategiseksi toimenpiteeksi kiinteistöstrategian luominen kunnan kiinteistöistä. Strategian tavoitteena on määritellä kiinteistötarpeet tuleville vuosille sekä kiinteistökannan hallinnan ja ylläpidon tehostaminen. 

Tekniset palvelut on kartoittanut yhteistyökonsulttia strategian laatimiseksi ja pyytänyt tarjouksen FinProma Oy:lta. FinProma on erikoistunut kuntien ja seurakuntien strategiseen kiinteistöjohtamiseen sekä rakennuttamiseen ja ollut mukana useiden kuntien strategiatyössä. 

FinProma Oy on antanut tarjouksen yhteistyöehdotelmana, jossa laskutus tapahtuu toteutuneiden tuntien mukaisesti. Työ toteutetaan tuntiraamilla, ja työlle annettu tuntimääräarvio on 70-110 tuntia. 

Kokonaisvaltainen ja realistinen kiinteistöstrategia tukee kuntastrategiaa ja sen avulla voidaan varmistaa, että kiinteistöomaisuus palvelee kunnan tarpeita mahdollisimman hyvin ja taloudellisesti kestävällä tavalla.

Kiinteistöstrategian tavoitteena on: 

  1. Kiinteistökannan hallinnan ja ylläpidon tehostaminen: strategian avulla kunnan kiinteistöjen ylläpitoa ja hallintaa voidaan parantaa ja tehostaa. Tämä voi auttaa säästämään kustannuksia ja parantamaan kiinteistöjen laatua ja käyttöikää.
  2. Tulevaisuuden tarpeiden ennakointi: strategian avulla kunnan kiinteistöjen tulevaisuuden tarpeita voidaan arvioida ja ennakoida. Tämä voi auttaa varmistamaan, että kiinteistöjä käytetään mahdollisimman tehokkaasti ja että ne vastaavat tulevaisuuden tarpeisiin.
  3. Kestävän kehityksen huomioiminen: strategian avulla kunnan kiinteistökantaa voidaan kehittää kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Tämä voi auttaa vähentämään kiinteistöjen ympäristövaikutuksia ja parantamaan niiden energiatehokkuutta.
  4. Kiinteistöjen käytön optimointi:strategian avulla kunnan kiinteistöjä voidaan käyttää mahdollisimman tehokkaasti ja optimoida niiden käyttöä. Tämä voi auttaa säästämään kustannuksia ja parantamaan kiinteistöjen käyttöastetta.

 

Kiinteistöstrategiassa huomioidaan ainakin seuraavat asiat:

  1. Kiinteistökannan nykytila: strategian laadinnassa tulisi selvittää kunnan kiinteistökannan nykytila, jotta voidaan arvioida, mitä toimenpiteitä tarvitaan sen kehittämiseksi.
  2. Kiinteistöjen käyttötarpeet ja käyttöaste: strategiassa tulisi huomioida kunnan kiinteistöjen käyttötarpeet ja käyttöaste, jotta voidaan arvioida, miten niitä voidaan käyttää mahdollisimman tehokkaasti.
  3. Toimintaympäristön muutokset: strategiassa tulisi huomioida toimintaympäristö ja sen mahdolliset muutokset, mm. väestöennusteet.
  4. Kustannukset ja rahoitus: strategiassa tulisi huomioida kunnan kiinteistöjen ylläpidon ja kehittämisen kustannukset sekä mahdollisuudet rahoittaa ne.
  5. Kestävä kehitys: strategiassa tulisi huomioida kunnan kiinteistöjen kestävän kehityksen tavoitteet ja miten niitä voidaan edistää kiinteistöjen hallinnassa ja ylläpidossa
  6. Yhteistyö ja vuorovaikutus: strategiassa tulisi huomioida kiinteistöjen hallinnassa ja ylläpidossa tarvittava yhteistyö ja vuorovaikutus eri sidosryhmien kanssa, kuten kiinteistöjen käyttäjien, asukkaiden ja muiden viranomaisten kanssa. Näin varmistetaan, että kiinteistöstrategia on toteutettavissa ja että kaikki asianosaiset voivat osallistua sen kehittämiseen ja toteuttamiseen.

Ehdotus

Esittelijä

Roope Kyrkkö, tekninen palvelupäällikkö, roope.kyrkko@vesilahti.fi

Tekninen lautakunta päättää, että:

  1. Se käynnistää strategiatyön yllä kirjattujen tavotteiden mukaisesti.
  2. Strategiatyössä hyödynnetään eri toimialojen edustajia sekä päättäjiä. Tekninen lautakunta järjestää työpajan touko-kesäkuussa, johon kutsutaan sivistyslautakunta, elinvoimatoimikunta sekä toimialojen edustajat.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

Roope Kyrkkö, tekninen palvelupäällikkö, roope.kyrkko@vesilahti.fi

Perustelut

Vesilahden kunnan talousarviossa vuodelle 2023 on määritelty strategiseksi toimenpiteeksi kiinteistöstrategian luominen. Strategian tavoitteena on määritellä kiinteistötarpeet tuleville vuosille sekä kiinteistökannan hallinnan ja ylläpidon tehostaminen.

Kiinteistöstrategia työ on käynnistetty teknisen lautakunnan kokouksessa 12.4.2023 §33. Kiinteistöstrategia laaditaan yhteistyössä FinProma Oy:n kanssa.

Kiinteistöstrategian luonnos on valmistunut ja ennen lopullista versiota lautakunta tekee tarvittavat muutokset.Kiinteistöstrategiaa täydennetään konsultin toimesta vielä lämmitysjärjestelmien skenaariovaihtoehdoilla, yksittäisten kiinteistöjen kuntokartoituksilla sekä hyvinvointialueelle vuokrattujen kiinteistöjen jatkoskenaarioilla.

Kiinteistöstrategiasta on hyvä pyytää lausunnot myös muilta kunnan toimielimiltä. Lopullinen kiinteistöstrategia on tarkoitus käsitellä ja hyväksyä joulukuun kunnanvaltuuston kokouksessa.

Ehdotus

Esittelijä

Roope Kyrkkö, tekninen palvelupäällikkö, roope.kyrkko@vesilahti.fi

Tekninen lautakunta käsittelee kiinteistöstrategialuonnoksen ja pyytää siitä lausunnot sivistyslautakunnalta, rakennus- ja ympäristölautakunnalta, elinvoimatoimikunnalta sekä kunnanhallitukselta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

Roope Kyrkkö, tekninen palvelupäällikkö, roope.kyrkko@vesilahti.fi

Perustelut

Tekninen lautakunta on kokouksessaan 11.10.2023 § 83 pyytänyt kunnanhallitukselta lausuntoa Vesilahden kunnan kiinteistöstrategiasta.

Ehdotus

Esittelijä

Susanna Hokkanen, vt. kunnanjohtaja, susanna.hokkanen@vesilahti.fi

Kunnanhallitus keskustelee Vesilahden kunnan kiinteistöstrategiasta ja antaa keskustelun pohjalta lausunnon asiasta tekniselle lautakunnalle. 

Päätös

Kunnanhallitus keskusteli asiasta ja totesi, että kiinteistöstrategia on hyvin valmisteltu ja, että kiinteistöstrategian selvitettäviä asioita ja kiinteistöjä tulee käsitellä kevään 2024 valtuustoseminaarissa.

Perustelut

Tekninen lautakunta on kokouksessaan 11.10.2023 § 83 pyytänyt rakennus- ja ympäristölautakunnalta lausuntoa Vesilahden kunnan kiinteistöstrategiasta.

Ehdotus

Esittelijä

Veli Salmi, rakennustarkastaja, veli.salmi@vesilahti.fi

Rakennus- ja ympäristölautakunta päättää antaa seuraavan lausunnon:

Kuntastrategia 2022-2025 on rakennusten näkökulmasta lyhytnäköistä. Väestöennusteen mukaan asukasmäärä pysyy tasaisena seuraavat 20 vuotta, eikä ennuste edes huomioi kunnan tekemiä toimenpiteitä väestömäärän kasvattamiseksi. Varsinkin koulujen ja päiväkotien tarve ei vähene lähiaikoina ja säilytettävien kiinteistöjen kunnossapitoon on varattava jatkossa enemmän resursseja.

PTS- dokumenttien puute, vrt. rakennusten korjausvelka vaikuttavat suoraan kiinteistöjen käyttöikään ja käyttökustannuksiin. Raportissa mainittu korjausvelkapommi koskee myös Vesilahden kiinteistöjä ja kunnan tulee luopua nopealla aikavälillä luovuttavista kiinteistöistä. Henkilöstön täydennyskoulutuksesta on huolehdittava, jotta kiinteistöjen huolto on nykyvaatimusten mukaista.  Ellei huoltotöitä tulevaisuudessa ulkoisteta, tulee varautua alalle koulutetun henkilökunnan rekrytoimiseen.

Kiinteistöstrategian luonnoksen ”rakennusten teknistä kuntoa ei ole arvioitu riittävällä tasolla korjausvelan laskemista varten, korjausvelan realistinen määrittely vaatisi tarkemman kuntokierroksen ja korjaushistorian tuntemuksen. Korjausvelan määrää ei voida arvioida tämän kiinteistöstrategian yhteydessä”, johtopäätöksenä siis on, että rakennusten teknistä kuntoa on tutkittava tarkemmin.

Hakekaukolämpöjärjestelmistä osalla on keskimääräinen käyttöikä täyttymässä ja sopimusaika umpeutumassa. Vaihtoehtona olevien lämpöpumppuratkaisujen toteuttaminen on aloitettava mahdollisimman pian unohtamatta aurinkolämmön lisäarvoa.

Ristiveräjää on kaavailtu kiinteistöksi, johon Tuulikallion toiminta siirretään. Rakennukseen teetetään tarvittavat kuntotutkimukset. Rakennus on toiminut aiemmin pankkina, päiväkotina ja panimorakennuksena, joten siihen taloudellinen panostaminen on tarkkaan harkittava ja sen myyntikin pidettävä vaihtoehtona.

Mikäli kunta jatkaa asuntojen vuokraustoimintaa, Sotaveteraanitalo on pidettävä käyttökuntoisena. Rakennuksen käyttöikä on jo tiensä päässä ja se vaatii vähintään teknisten järjestelmien peruskorjauksen.

Kiinteistöjen lahjoittaminen kyläyhteisöjen käyttöön tulee sulkea vaihtoehdoista, koska käytännössä kiinteistön kulut jäävät edelleen kunnan maksettavaksi. Sen sijaan olemassa olevien tilojen käyttöastetta tulee korottaa. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

Marko Lahtinen, sivistysjohtaja, marko.lahtinen@vesilahti.fi

Perustelut

Vesilahden kunnan talousarviossa vuodelle 2023 on määritelty strategiseksi toimenpiteeksi kiinteistöstrategian luominen kausille 2024–2028. Strategian tavoitteena on määritellä kiinteistötarpeet tuleville vuosille sekä kiinteistökannan hallinnan ja ylläpidon tehostaminen. Kiinteistöstrategian taustalla vaikuttavat kiinteistökannan lisäksi myös kuntastrategia, kunnan teettämä palveluverkkoselvitys lasten ja nuorten määrästä tulevaisuudessa sekä väestöennusteet.

Kiinteistöstrategia työ on käynnistetty teknisen lautakunnan kokouksessa 12.4.2023 §33 ja se päätti kokouksessaan 11.10.2023 § 83 pyytää lausunnon suunnitelmaluonnoksesta muilta toimielimiltä.

Ehdotus

Esittelijä

Marko Lahtinen, sivistysjohtaja, marko.lahtinen@vesilahti.fi

Sivistyslautakunta päättää lausua kiinteistöstrategiasta sivistyspalveluiden tuottamisen näkökulmasta seuraavaa:

Vesilahden kunta omistaa kunnan ydintoimintoja tukevia kiinteistöjä, joista monet ovat sivistyspalveluiden tuottamisen näkökulmasta keskeisiä. Vesilahden kunnan strategian tavoitteena on olla perheiden palveluilla erottuva, joka edellyttää palveluiden tuottamiseen tarvittavilta kiinteistöiltä tarkoituksenmukaisuutta ja hyvää kuntoa. Nämä lähtökohdat tunnistetaan kiinteistöstrategian luonnoksessa hyvin kirjaston, päiväkotien ja koulujen sekä niihin tiivisti liittyvien vapaa-ajan palveluiden tilojen ja kotien osalta, jotka ovat luokiteltu säilytettäviksi ja kehitettäviksi kohteiksi. Turvalliset ja terveelliset sekä nykyaikaisen laadukkaan pedagogiikan mahdollistavat oppimisympäristöt ovat varhaiskasvatuksen ja opetuksen järjestämisen kannalta ensiarvoisen tärkeää. Kiinteistöstrategian tulee tukea myös varhaiskasvatus-, esiopetus- ja opetussuunnitelman edellyttämien toiminnallisuuksien toteuttamista mm. piha-alueiden ja teknisten valmiuksien osalta.

Monet vapaa-ajan palveluihin sekä yhteisöjen ja järjestöjen toimintoihin liittyvät kiinteistöt ovat strategiassa luokiteltu selvitettäviksi strategiakauden aikana. Tämä on epäilemättä tarkoituksenmukaista, jotta voidaan tarvittaessa reagoida mm. Pirkanmaan hyvinvointialueen palveluverkkoratkaisuihin. Kiinteistöstrategiassa tulee huomioida myös kansalaisyhteiskunnan toimintamahdollisuuksien ylläpito ja edistäminen, sillä yhteisöt ja järjestöt tekevät paljon arvokasta kuntalaisten terveyttä ja hyvinvointia edistävää työtä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Roope Kyrkkö, tekninen palvelupäällikkö, roope.kyrkko@vesilahti.fi

Perustelut

Vesilahden kunnan talousarviossa vuodelle 2023 on määritelty strategiseksi toimenpiteeksi kiinteistöstrategian luominen kunnan kiinteistöistä. Tekninen lautakunta on käynnistänyt kiinteistöstrategiatyön kokouksessaan 12.4.2023 ja asettanut työlle seuraavat tavoitteet:

 

  • Kiinteistökannan hallinnan ja ylläpidon tehostaminen: strategian avulla kunnan kiinteistöjen ylläpitoa ja hallintaa voidaan parantaa ja tehostaa. Tämä voi auttaa säästämään kustannuksia ja parantamaan kiinteistöjen laatua ja käyttöikää.
  • Tulevaisuuden tarpeiden ennakointi: strategian avulla kunnan kiinteistöjen tulevaisuuden tarpeita voidaan arvioida ja ennakoida. Tämä voi auttaa varmistamaan, että kiinteistöjä käytetään mahdollisimman tehokkaasti ja että ne vastaavat tulevaisuuden tarpeisiin.
  • Kestävän kehityksen huomioiminen: strategian avulla kunnan kiinteistökantaa voidaan kehittää kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Tämä voi auttaa vähentämään kiinteistöjen ympäristövaikutuksia ja parantamaan niiden energiatehokkuutta.
  • Kiinteistöjen käytön optimointi:strategian avulla kunnan kiinteistöjä voidaan käyttää mahdollisimman tehokkaasti ja optimoida niiden käyttöä. Tämä voi auttaa säästämään kustannuksia ja parantamaan kiinteistöjen käyttöastetta.

 

Kokonaisvaltainen ja realistinen kiinteistöstrategia tukee kuntastrategiaa ja sen avulla voidaan varmistaa, että kiinteistöomaisuus palvelee kunnan tarpeita mahdollisimman hyvin ja taloudellisesti kestävällä tavalla. Kiinteistöstrategia on luotu yhteistyössä FinProma Oy:n kanssa ja se on laadittu vuosille 2024-2028. Strategiassa luodaan yleiskuva siitä, millainen on kiinteistökannan nykytila, mitkä ovat kunnan tavoitteet kiinteistöjen osalta ja millaisilla askelemerkeillä tavoitteisiin päästään. Vesilahden kunnan kiinteistökanta vastaa tavanomaista vastaavan suomalaisen kunnan kiinteistömassaa, jossa rakennuksia on eri ikäkausilta. Vesilahden kiinteistöt ovat kuitenkin verrattain hyväkuntoisia ja niihin on tehty kiitettävästi tarvittavia kunnostus-, peruskorjaus- ja perusparannustöitä. Lisäksi merkittävä osa Vesilahden kunnan kiinteistöistä on uudehkoja ja monesta kohteesta on käynnissä vielä kymmenvuotistakuut.

Strategiakauden aikana suurimmat kysymysmerkit liittyvät hyvinvointialueen vuokraamien kiinteistöjen tulevaisuuteen. Koska hyvinvointialueet ovat aloittaneet tosiasiallisen toimintansa vasta strategian laatimisvuonna, ei vuokrauksen tulevaisuudesta ole vielä täysin selkeää kuvaa. Kunnan tuleekin varautua myös siihen tilanteeseen, etteivät vuokrasopimukset syystä tai toisesta jatkukaan strategiakauden jälkeen. Strategiakauden tavoitteeksi voidaankin muodostaa tilanne, jossa selvitettävien kiinteistöjen salkkua saadaan karsittua ja yhä suuremmalla osalla kunnan kiinteistöistä on tulevaisuudessa selkeä käyttötarve ja käyttökohde.

Ehdotus

Esittelijä

Roope Kyrkkö, tekninen palvelupäällikkö, roope.kyrkko@vesilahti.fi

Tekninen lautakunta hyväksyy kiinteistöstrategian ja esittää edelleen kunnanhallitukselle ja kunnanvaltuustolle hyväksyttäväksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Roope Kyrkkö, tekninen palvelupäällikkö, roope.kyrkko@vesilahti.fi

Perustelut

Tekninen lautakunta on käsitellyt ja hyväksynyt osaltaan Vesilahden kunnan kiinteistöstrategian 2024-2028 kokouksessaan 24.1.2024 §4 ja esittänyt edelleen kunnanhallitukselle ja kunnanvaltuustolle hyväksyttäväksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Merja Vihtiälä, talousjohtaja, merja.vihtiala@vesilahti.fi

Kunnanhallitus hyväksyy kiinteistöstrategian ja esittää edelleen kunnanvaltuustolle hyväksyttäväksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kokouskäsittely

Annettiin tekniselle palvelupäälikölle Roope Kyrkölle läsnäolo- ja puheoikeus tämän pykälän ajaksi.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)