Kunnanhallitus, kokous 18.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 215 Erityisnuorisotyöntekijän ja vastaavan nuorisotyöntekijän toimien perustaminen

VESDno-2023-393

Valmistelija

  • Olli Alamäki, vapaa-aikakoordinaattori, olli.alamaki@vesilahti.fi

Perustelut

Vesilahden kunnan nuorisopalveluissa on tällä hetkellä vakituiset vakanssit etsivälle nuorisotyöntekijälle sekä kahdelle nuoriso-ohjaajalle. Etsivä nuorisotyöntekijä vastaa etsivän nuorisotyön tehtävistä ja kahden nuoriso-ohjaajan pääasiallinen tehtävä on Kirkonkylällä sijaitsevan nuorisotila Nurkan toiminnan pyörittäminen.

Lisäksi nuorisopalveluissa työskentelee määräaikaisina harrastuskoordinaattori, jonka tehtävänä on kunnan järjestämän harrastustoiminnan koordinointi, organisointi, ohjaaminen ja muut tähän liittyvät toimet, sekä vastaava nuorisotyöntekijä, jonka tehtäviin kuuluu nuorisotyön arjen toimintojen sujuvuudesta vastaaminen sekä toimintojen kehittäminen, kouluihin jalkautuva ennaltaehkäisevä koulunuorisotyö (mm. kiusaamisen ehkäisy, ryhmäyttäminen ja vuorovaikutustaidot) sekä elintapa- ja liikuntaneuvonta. Kunnan liikuntapalveluissa ei ole lainkaan henkilökuntaa, joten elintapa- ja liikuntaneuvontaa on jouduttu toteuttamaan tuntityönä hankerahalla.  

Nuorison pahoinvointi sekä kaikkien ikäryhmien liian vähäinen liikkuminen ovat kasvavia ja huolestuttavia ilmiöitä, joihin kunnan olisi kyettävä reagoimaan ennaltaehkäisevästi. Näin ollen kunnan strategisten tavoitteiden sekä hyvinvointisuunnitelman ja vuoden 2024 talousarvion kärkihankkeiden tavoitteiden mukaisesti kunnan olisi tärkeää kyetä toteuttamaan ilmiöiden hoitoon ja ennaltaehkäisyyn liittyviä erilaisia toimenpiteitä, kuten harrastustoimintaa, koulunuorisotyötä sekä liikunta- ja elintapaneuvontaa, systemaattisesti ja pitkäjänteisesti. 

Nykyisillä vakansseilla tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, eikä määräaikaisten työsopimusten ketjuttaminen ole enää jatkossa mahdollista eikä myöskään toimintojen vaikuttavuuden tai pitkäjänteisyyden kannalta järkevää. Lisäksi vuoden 2023 alusta voimaan astuneen hyvinvointialueuudistuksen myötä liikunta- ja elintapaneuvonnan tarjoaminen jäi kunnan vastuulle, joten kunnan olisi kyettävä tarjoamaan kuntalaisille elintapaneuvontaa muiden alueen kuntien tapaan. Näin ollen harrastustoiminnasta ja koulunuorisotyöstä vastaavan erityisnuorisotyöntekijän sekä vastaavan nuorisotyöntekijän vakanssien perustamiselle olisi merkittävä tarve. Vastaavan nuorisotyöntekijän työajasta noin 10-20% varattaisiin liikunta- ja elintapaneuvontaan sekä muihin liikuntatoimintoihin, kuten elintapaneuvonnan asiakkaille suunnattujen liikuntaryhmien ohjaamiseen. Kyseiset vakanssit mahdollistavat myös nuorisotyön sekä tilatyön jalkauttamisen laajemmin kunnan eri asuinalueille kuin vain nuorisotila Nurkalle. Ilman näitä vakansseja yllä lueteltuja toimintoja ei nykyisillä vakituisilla vakansseille sen sijaan kyetä toteuttamaan. 

Vakanssien palkka- ja työvälineisiin ym. liittyvät kustannukset on jo huomioitu kunnan talousarviossa vuodelle 2024 sekä talousarvioissa suunnitelmavuosille 2025-2026, joten vakanssien vakinaistamisella ei ole talousarviovaikutuksia.

Ehdotus

Esittelijä

  • Susanna Hokkanen, vt. kunnanjohtaja, susanna.hokkanen@vesilahti.fi

Kunnanhallitus päättää perustaa vakinaisen erityisnuorisotyöntekijän sekä vastaavan nuorisotyöntekijän toimet. Vastaavan nuorisotyöntekijän työajasta 10-20% varataan liikuntapalveluille.

Päätös

Hyväksyttiin ehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Henkilöstöhallinto, vapaa-aikakoordinaattori